Arjantin’deki Kayıp Annelerinden Türkiye’deki Cumartesi Annelerine Selam Var

Parveke / Paylaş / Share

Arjantin’de 42 yıl önce gerçekleşen askerî darbede izlerini kaybettikleri yakınlarının bulunması için 41 senedir her hafta eylem yapan Arjantinli annelerin eylemine katılan Sediyani Haber, Arjantin’deki kayıp anneleri ile Türkiye’deki kayıp anneleri arasında “gönül köprüsü” kurdu.

     Arjantin’de 42 yıl önce gerçekleşen askerî darbede izlerini kaybettikleri yakınlarının bulunması için 41 senedir her hafta eylem yapan Arjantinli annelerin başkent Buenos Aires’teki eylemine katılan Sediyani Haber, Arjantin’deki kayıp anneleri ile Türkiye’deki kayıp anneleri arasında “gönül köprüsü” kurdu.

     Buenos Aires’teki Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı)’da 25 Nisan 2019 Perşembe günü gerçekleştirilen 2141. eyleme katılan Sediyani Haber muhabirleri İbrahim Sediyani ve Yaşar Gülen, hem eylemin organizatörleri ve anneler ile söyleşiler yaptılar, hem de büyük bir duyarlılık örneği sergileyip bizzat gösterici olarak eyleme katılarak Arjantinli anneler ile birlikte yürüyüp slogan attılar.

     Arjantin’deki dünyaca meşhur kitlesel eyleme bizzat katılan Kürt gazeteci, yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, tarihî bir çabaya imza atarak, Arjantin’de “Madres con Pañuelo Blanca” (Beyaz Başörtülü Anneler) ya da “Madres de Plaza de Mayo” (Mayıs Meydanı Anneleri) olarak anılan kayıp yakınları yaşlı annelere Türkiye’de aynı amaçla her hafta eylem yapan “Cumartesi Anneleri”ni anlattı. Arjantin’deki eylemin organizatörlerine, Arjantin’deki siyasî partilerin temsilcilerine, devrimci hareketlerin liderlerine, Arjantin eski bakanlarına ve milletvekillerine, Arjantin medyasına ve Arjantinli annelere Türkiye’deki “Cumartesi Anneleri”ni ve mücadelelerini anlatan Sediyani, Arjantinli kayıp annelerine Türkiye’deki kayıp annelerinin selamlarını iletti, Arjantin’deki kayıp annelerinden de Türkiyeli kayıp annelerine selam getirdi.

     Böylece “Erdemli Bir Toplum – Aydınlık Bir Ülke” mottosuyla yayın yapan ve her konuda her zaman için zalimlere karşı mazlumların, ezenlere karşı ezilenlerin, varsıllara karşı yoksulların, müstekbirlere karşı mustazafların, haksızlara karşı haklıların, egemenlere karşı savunmasız halkların, faşizme karşı onurlu direnişlerin yanında yer alan yayın organınız Sediyani Haber, yıllardır sesleri kısılmaya, duyulmamaya çalışılan ve horlanan, hakir görülen hatta kimi zaman egemen güçlerin kolluk kuvvetleri ve onların borazanlığını yapan kukla medya tarafından şiddet ve saldırıya maruz bırakılan Türkiye’deki Cumartesi Anneleri’ne dünyadaki en büyük desteği sağlayan yayın organı olmanın haklı gururunu yaşadı. Sediyani Haber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Sediyani’ye açıklamalarda bulunan Arjantinli kayıp anneleri, “Türkiye’deki Cumartesi Anneleri’ni en kalbî ve sıcak duygularımızla selamlıyoruz. Biz Arjantin’de mücadeleyi bırakmadık, bırakmayacağız. Türkiye’dekiler de mücadeleyi bırakmasınlar. Faşizm yenilecek, anneler kazanacak” dediler.

     * * *

     Arjantin’de 1976 yılında gerçekleşen askerî darbede izlerini kaybettikleri yakınlarının bulunması için 41 senedir her hafta eylem yapan ve beş gün sonra bu eylemleri tam 42 yılını dolduracak olan Arjantinli annelerin başkent Buenos Aires’teki 2141. eylemi oldukça görkemli geçti. Buenos Aires’teki Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı)’da 25 Nisan 2019 Perşembe günü gerçekleştirilen eyleme katılan Sediyani Haber, Arjantin’deki kayıp anneleri ile Türkiye’deki kayıp anneleri arasında “gönül köprüsü” kurdu.

     2141’İNCİ EYLEME GENİŞ KATILIM

     Arjantin yerel saatiyle 15:00 – 16:30 saatleri arasında gerçekleştirilen eyleme, eylemi gerçekleştiren Madres de Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı Anneleri) Hareketi Başkanı, 90 yaşındaki anne Hebe Pastor de Bonafini, Arjantin Sosyal Güvenlik ve Çalışma Eski Bakanı Carlos Alfonso Tomada, İtalya’daki Caravana Kabawil Hareketi Temsilcisi Renato Di Nicola, Arjantinli Gazeteci, Şair ve Yazar Demetrio Iramain ve halk katıldı. Arjantin televizyonları ve gazeteleri de annelerin eylemine büyük ilgi gösterdi.

     Yüzlerce annenin ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık “Faşizm Yenilecek – Anneler Kazanacak” sloganları atıldı. 42 yıl önceki askerî darbede ortadan kaybolan ve izleri hâlâ bulunamayan kayıpların isimleri tek tek okunarak, Arjantin hükûmetinden, bu kayıpların 41 senedir meçhul olan akıbetlerinin bulunması istendi. Yürüyüş esnasında bir anne, mikrofondan bu kayıpların isimlerini tek tek okudu. Okunan her isimden sonra göstericiler “Presente” (Burada) diye bağırdılar.

     VENEZUELA HÜKÛMETİ’NE DESTEK SUNDULAR

     Ayrıca meydanın orta yerine bütün kayıpların isimlerinin yazılı olduğu büyük bir bez yerleştirildi. Gösteride ayrıca meydanın ortasındaki Pirámide de Mayo (Mayıs Piramidi)’ne büyük bir Venezuela bayrağı asılarak, ABD emperyalizmi eliyle askerî darbenin yapılmak istendiği Venezuela hükûmetine ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro Moros’a destek gösterisinde bulunuldu.

     Buenos Aires’teki eyleme katılan Sediyani Haber ekibi, hem eylemin organizatörleri ve anneler ile söyleşiler yaptı, hem de büyük bir duyarlılık örneği sergileyip bizzat gösterici olarak eyleme katılarak Arjantinli anneler ile birlikte yürüyüp slogan attı.

     SEDİYANİ HABER, ARJANTİNLİ ANNELER İLE TÜRKİYE’DEKİ ANNELER ARASINDA “GÖNÜL KÖPRÜSÜ” KURDU

     Sediyani Haber, Arjantin’de “Madres con Pañuelo Blanca” (Beyaz Başörtülü Anneler) ya da “Madres de Plaza de Mayo” (Mayıs Meydanı Anneleri) olarak anılan kayıp yakınları yaşlı annelere Türkiye’de aynı amaçla her hafta eylem yapan “Cumartesi Anneleri”ni anlattı. Arjantin’deki eylemin organizatörlerine, Arjantin’deki siyasî partilerin temsilcilerine, devrimci hareketlerin liderlerine, Arjantin eski bakanlarına ve milletvekillerine, Arjantin medyasına ve Arjantinli annelere Türkiye’deki “Cumartesi Anneleri”ni ve mücadelelerini anlatan Sediyani Haber, Arjantinli kayıp annelerine Türkiye’deki kayıp annelerinin selamlarını iletti, Arjantin’deki kayıp annelerinden de Türkiyeli kayıp annelerine selam getirdi. Böylece Sediyani Haber, yıllardır sesleri kısılmaya, duyulmamaya çalışılan ve horlanan, hakir görülen hatta kimi zaman egemen güçlerin kolluk kuvvetleri ve onların borazanlığını yapan kukla medya tarafından şiddet ve saldırıya maruz bırakılan Türkiye’deki Cumartesi Anneleri’ne dünyadaki en büyük desteği sağlayan yayın organı olmanın haklı gururunu yaşadı.

     ARJANTİN’DEKİ MAYIS MEYDANI ANNELERİ: “TÜRKİYE’DEKİ CUMARTESİ ANNELERİ’Nİ SELAMLIYORUZ”

     Sediyani Haber’e açıklamalarda bulunan Arjantinli kayıp anneleri, “Türkiye’deki Cumartesi Anneleri’ni en kalbî ve sıcak duygularımızla selamlıyoruz. Biz Arjantin’de mücadeleyi bırakmadık, bırakmayacağız. Türkiye’dekiler de mücadeleyi bırakmasınlar. Faşizm yenilecek, anneler kazanacak” dediler.

     Türkiye’den gazetecileri Buenos Aires’teki eylemde görmekten mutluluk duyduğunu belirten Madres de Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı Anneleri) Hareketi Başkanı, 90 yaşındaki anne Hebe de Bonafini, bize bir “anne sıcaklığıyla” sarılıp kucaklayarak Sediyani Haber’e yaptığı açıklamada, “Acılar ortak olunca, annelerin de dili birdir. Türkiye’deki anneler ile acımız ortak, farklı dilleri konuşsak da dilimiz birdir. Onları bütün kalbimle selamlıyorum. Hepsine en içten duygularımla sarılıyor, selamlıyorum” dedi.

     Arjantin’de 2003 – 07 yılları arasında Devlet Başkanlığı yapan Néstor Carlos Kirchner döneminde ve ardından 2007 – 15 yılları arasında Devlet Başkanlığı yapan hanımı Cristina Elisabet Fernández de Kirchner döneminde, 2003 – 15 yılları arası 12 yıl boyunca Arjantin Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı yapan Carlos Tomada da Sediyani Haber ekibiyle yakından ilgilenerek, bizlerle tanışmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Türkiye’deki hak ve adalet mücadelesini selamlayan Tomada, dünyanın farklı ülkelerindeki hak ve adalet mücadelelerinin birbirleriyle dayanışma içinde olmalarının büyük önem arzettiğini kaydetti. Kürtler hakkında da konuşan Carlos Tomada, “Kürtler’i çok seviyorum” dedi. Tomada’ya göstericiler de büyük sevgi gösterisinde bulundu. Sediyani Haber ekibinden İbrahim Sediyani ile hatırâ fotoğrafı çektiren Arjantin Sosyal Güvenlik ve Çalışma Eski Bakanı Carlos Tomada, gösterinin son bölümünde şarkılar okunurken de dinleyiciler arasında bulunan İbrahim Sediyani’yi yanlarına, protokol bölümüne çağırarak sitemize güzel bir jest yaptı.

     Arjantinli gazeteci, şair ve yazar Demetrio Iramain da her hafta düzenli olarak katıldığı bu eylemde, bu sefer Türkiye’den meslektaşlarıyla karşılaştığı için hem şaşkınlık hem mutluluk duyduğunu ifade etti.

     Eylemin sonunda anneler ve göstericiler hep birlikte II. Dünya Savaşı esnasında İtalya’da Faşizm’e karşı bestelenen “Bella Ciao” (Elveda Güzelim) adlı ünlü devrim şarkısını okudular. Şarkı okunurken hep birlikte alkışlar eşliğinde Arjantin versiyonuna uyarlanarak “Macri chau, chau, chau” sözleriyle tempo tutuldu.

     “GUERRA SUCIA” VE “MADRES DE PLAZA DE MAYO”

     Arjantin’de 1976 yılında gerçekleşen askerî darbe sonucunda kurulan askerî rejim, başta Sol düşünceli insanlar olmak üzere muhaliflere karşı “Proceso de Reorganización Nacional” (Millî Yeniden Örgütlenme Dönemi) adını verdiği, muhaliflerin ve tarafsız çevrelerin “Guerra Sucia” (Kirli Savaş) olarak adlandırdığı bir devlet terörü uygulamaya başlamıştı. ABD destekli bu kirli savaş, 1976 – 83 arası 7 yıl kadar sürmüştü.

     Bu dönemde devlete bağlı askerler, polisler, birtakım sağcı gruplar ve Arjantin Antikomünist İttifakı, Sol düşünceyle ilişkili olduğunu düşündükleri kişileri kaçırıp öldürmekteydi. Bu kanlı dönemdeki ölü sayısının 7.000 ilâ 30.000 kişi arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte baskı altına alınan veya işkence gören sendikacılar, öğrenciler, gazeteciler, Marksistler ve Peronistler’le birlikte bu sayının 150.000 – 250.000 arasında olduğu belirtilmektedir.

     Öldürülen ya da kaçırılan kişilerin aileleri çocuklarını bulmak için onyıllarca süren mücadeleler vermişlerdir.

     30 Nisan 1977 tarihinde başkent Buenos Aires’teki Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı)’da toplanan kayıp anneleri, başlarına beyaz başörtüler bağlayarak büyük bir gösteri düzenlediler ve kayıp olan yakınlarının bulunmasını istediler. Bunlara “Madres con Pañuelo Blanca” (Beyaz Başörtülü Anneler) ya da “Madres de Plaza de Mayo” (Mayıs Meydanı Anneleri) dendi.

     Bu gösteriyle birlikte “Madres de Plaza de Mayo” hareketi doğdu. O günden sonra her hafta bu eylemi gerçekleştiren anneler, her Perşembe günü Arjantin yerel saatiyle 15:00 – 16:30 arasında Plaza de Mayo isimli meydanda toplanıp gösteri yapıyorlar.

     Mart 2016’da Vatikan yönetimi, “Kirli Savaş”a dair gizli olan arşivlerini açma kararı almıştır.

     25 Nisan 2019 Perşembe günü gerçekleştirilen ve Sediyani Haber’in yerinde takip ettiği gösteri, 2141’inci eylemdi. Bu eylemden 5 gün sonra (30 Nisan 2019) annelerin bu eylemi 42 yılını tamamladı.

     İbrahim Sediyani – Yaşar Gülen

     SEDİYANİ HABER / BUENOS AİRES

     25 NİSAN 2019

VİDEOLAR:

Madres de Plaza de Mayo – 25 de Abril de 2019 (Sediyani Haber en Buenos Aires / Argentina)

En vivo Marcha Nº 2141 Madres de Plaza de Mayo

FOTOĞRAFLAR:

Plaza de Mayo / Buenos Aires (Argentina)

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı), kayıp yakınlarının bulunması için 42 yıldır her hafta eylem yapan kadınların sembolü olmuş durumda. Bu kadınlara, başlarına beyaz başörtü takarak bu eylemi yaptıkları için “Madres con Pañuelo Blanca” (Beyaz Başörtülü Anneler) ya da “Madres de Plaza de Mayo” (Mayıs Meydanı Anneleri) deniyor.

Bugün yine Perşembe ve eylem günü

25 Nisan 2019 Perşembe günü gerçekleştirilen 2141. eylemi yayın organınız Sediyani Haber yerinde takip etti

Kürt gazeteci, yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, gösteriden önce afişlerin asılmasında göstericilere yardım etti

Bu meydan 42 yıldır susmadı, susmayacak…

Göstericiler ekibimizi çok sıcak karşıladı

Irkçılığa, faşizme ve militarizme karşı annelerin onurlu direnişi

Arjantinli anneler, 42 yıldır kayıp olan yakınlarının akıbetini soruşturuyor. Dünyanın en asil eylemi.

Buenos Aires’te annelerin kalbi bu meydanda atıyor

Eylem öncesi son hazırlıklar yapılıyor

Meydanın orta yerine bütün kayıpların isimlerinin yazılı olduğu büyük bir bez yerleştirildi

Arjantin’de 1976 yılında gerçekleşen askerî darbede izlerini kaybettikleri yakınlarının bulunması için 41 senedir her hafta eylem yapan ve beş gün sonra bu eylemleri tam 42 yılını dolduracak olan Arjantinli annelerin başkent Buenos Aires’teki 2141. eylemi oldukça görkemli geçti

Buenos Aires’teki Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı)’da 25 Nisan 2019 Perşembe günü gerçekleştirilen eyleme katılan Sediyani Haber, Arjantin’deki kayıp anneleri ile Türkiye’deki kayıp anneleri arasında “gönül köprüsü” kurdu

Sediyani Haber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Sediyani, Arjantinli kadınlarla beraber yürüdü, eyleme destek verdi

Onurlu eylem, anlamlı destek

Arkadaşımız Yaşar Gülen de Arjantinli kadınlarla beraber yürüdü, eyleme destek verdi

Arjantin’de 42 yıldır susmayan çığlık

Faşizm Yenilecek – Anneler Kazanacak

Yüzlerce annenin ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık “Faşizm Yenilecek – Anneler Kazanacak” sloganları atıldı

42 yıl önceki askerî darbede ortadan kaybolan ve izleri hâlâ bulunamayan kayıpların isimleri tek tek okunarak, Arjantin hükûmetinden, bu kayıpların 41 senedir meçhul olan akıbetlerinin bulunması istendi. Yürüyüş esnasında bir anne, mikrofondan bu kayıpların isimlerini tek tek okudu. Okunan her isimden sonra göstericiler “Presente” (Burada) diye bağırdılar.

Buenos Aires’teki Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı)’da 25 Nisan 2019 Perşembe günü gerçekleştirilen 2141. eyleme katılan Sediyani Haber muhabirleri İbrahim Sediyani ve Yaşar Gülen, hem eylemin organizatörleri ve anneler ile söyleşiler yaptılar, hem de büyük bir duyarlılık örneği sergileyip bizzat gösterici olarak eyleme katılarak Arjantinli anneler ile birlikte yürüyüp slogan attılar

İbrahim Sediyani yürüyüşün içinde, Arjantinli kadınların eylemine destek veriyor

Arjantin’de 1976 yılında gerçekleşen askerî darbe sonucunda kurulan askerî rejim, başta Sol düşünceli insanlar olmak üzere muhaliflere karşı “Proceso de Reorganización Nacional” (Millî Yeniden Örgütlenme Dönemi) adını verdiği, muhaliflerin ve tarafsız çevrelerin “Guerra Sucia” (Kirli Savaş) olarak adlandırdığı bir devlet terörü uygulamaya başlamıştı. ABD destekli bu kirli savaş, 1976 – 83 arası 7 yıl kadar sürmüştü.

Bu dönemde devlete bağlı askerler, polisler, birtakım sağcı gruplar ve Arjantin Antikomünist İttifakı, Sol düşünceyle ilişkili olduğunu düşündükleri kişileri kaçırıp öldürmekteydi. Bu kanlı dönemdeki ölü sayısının 7.000 ilâ 30.000 kişi arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte baskı altına alınan veya işkence gören sendikacılar, öğrenciler, gazeteciler, Marksistler ve Peronistler’le birlikte bu sayının 150.000 – 250.000 arasında olduğu belirtilmektedir.

Öldürülen ya da kaçırılan kişilerin aileleri çocuklarını bulmak için onyıllarca süren mücadeleler vermişlerdir.

30 Nisan 1977 tarihinde başkent Buenos Aires’teki Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı)’da toplanan kayıp anneleri, başlarına beyaz başörtüler bağlayarak büyük bir gösteri düzenlediler ve kayıp olan yakınlarının bulunmasını istediler. Bunlara “Madres con Pañuelo Blanca” (Beyaz Başörtülü Anneler) ya da “Madres de Plaza de Mayo” (Mayıs Meydanı Anneleri) dendi.

Bu gösteriyle birlikte “Madres de Plaza de Mayo” hareketi doğdu. O günden sonra her hafta bu eylemi gerçekleştiren anneler, her Perşembe günü Arjantin yerel saatiyle 15:00 – 16:30 arasında Plaza de Mayo isimli meydanda toplanıp gösteri yapıyorlar.

Gösteride ayrıca meydanın ortasındaki Pirámide de Mayo (Mayıs Piramidi)’ne büyük bir Venezuela bayrağı asılarak, ABD emperyalizmi eliyle askerî darbenin yapılmak istendiği Venezuela hükûmetine ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro Moros’a destek gösterisinde bulunuldu

Arjantin’deki dünyaca meşhur kitlesel eyleme bizzat katılan Kürt gazeteci, yazar ve seyyah İbrahim Sediyani, tarihî bir çabaya imza atarak, Arjantin’de “Madres con Pañuelo Blanca” (Beyaz Başörtülü Anneler) ya da “Madres de Plaza de Mayo” (Mayıs Meydanı Anneleri) olarak anılan kayıp yakınları yaşlı annelere Türkiye’de aynı amaçla her hafta eylem yapan “Cumartesi Anneleri”ni anlattı. Arjantin’deki eylemin organizatörlerine, Arjantin’deki siyasî partilerin temsilcilerine, devrimci hareketlerin liderlerine, Arjantin eski bakanlarına ve milletvekillerine, Arjantin medyasına ve Arjantinli annelere Türkiye’deki “Cumartesi Anneleri”ni ve mücadelelerini anlatan Sediyani, Arjantinli kayıp annelerine Türkiye’deki kayıp annelerinin selamlarını iletti, Arjantin’deki kayıp annelerinden de Türkiyeli kayıp annelerine selam getirdi.

Sediyani Haber’e açıklamalarda bulunan Arjantinli kayıp anneleri, “Türkiye’deki Cumartesi Anneleri’ni en kalbî ve sıcak duygularımızla selamlıyoruz. Biz Arjantin’de mücadeleyi bırakmadık, bırakmayacağız. Türkiye’dekiler de mücadeleyi bırakmasınlar. Faşizm yenilecek, anneler kazanacak” dediler.

Türkiye’den gazetecileri Buenos Aires’teki eylemde görmekten mutluluk duyduğunu belirten Madres de Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı Anneleri) Hareketi Başkanı, 90 yaşındaki anne Hebe de Bonafini, bize bir “anne sıcaklığıyla” sarılıp kucaklayarak Sediyani Haber’e yaptığı açıklamada, “Acılar ortak olunca, annelerin de dili birdir. Türkiye’deki anneler ile acımız ortak, farklı dilleri konuşsak da dilimiz birdir. Onları bütün kalbimle selamlıyorum. Hepsine en içten duygularımla sarılıyor, selamlıyorum” dedi.

Arjantin’de 2003 – 07 yılları arasında Devlet Başkanlığı yapan Néstor Carlos Kirchner döneminde ve ardından 2007 – 15 yılları arasında Devlet Başkanlığı yapan hanımı Cristina Elisabet Fernández de Kirchner döneminde, 2003 – 15 yılları arası 12 yıl boyunca Arjantin Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı yapan Carlos Tomada da Sediyani Haber ekibiyle yakından ilgilenerek, bizlerle tanışmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Türkiye’deki hak ve adalet mücadelesini selamlayan Tomada, dünyanın farklı ülkelerindeki hak ve adalet mücadelelerinin birbirleriyle dayanışma içinde olmalarının büyük önem arzettiğini kaydetti.

Arjantin televizyonları ve gazeteleri annelerin eylemine büyük ilgi gösterdi

Eylemin sonunda anneler ve göstericiler hep birlikte II. Dünya Savaşı esnasında İtalya’da Faşizm’e karşı bestelenen “Bella Ciao” (Elveda Güzelim) adlı ünlü devrim şarkısını okudular. Şarkı okunurken hep birlikte alkışlar eşliğinde Arjantin versiyonuna uyarlanarak “Macri chau, chau, chau” sözleriyle tempo tutuldu.


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir