NASA’nın Kepler Teleskobu ile ESA’nın Gia Teleskobu’nun yaptığı gözlemler sayesinde bilim adamları, 44 yeni öte-gezegenin varlığını keşfetti.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA)’nın Kepler Teleskobu ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın Gia Teleskobu’nun yaptığı gözlemler sayesinde bilim adamları, 44 yeni öte-gezegenin varlığını keşfetti.
Araştırmada, Kepler Teleskobu’nun geçiş halindeki öte-gezegenleri inceleyen, yani varlığı yörüngesinde döndüğü yıldızın önüne geçtiğinde, yıldızın parlaklığında görülen azalmayla tespit edilen gök cisimlerini kayda alan “K2 Misyonu”nun gözlemleri kullanıldı. Sözkonusu parlaklık azalışları başka astrofizik olaylar sonucu da gerçekleşebileceğinden gözlemler, ABD’nin Arizona eyaletindeki Kitt Peak Gözlemevi ile Teksas eyaletindeki McDonald Gözlemevi’ndeki yer teleskoplarınca doğrulandı.
Yeni keşfedilen gezegenlerden çoğununun Dünya büyüklüğünde ve daha küçük gezegenlerden oluştuğu, yörüngesinde döndükleri yıldızın etrafındaki hareketi 24 saat kadar kısa sürede tamamladıkları kaydedildi.
Japonya’nın başkentindeki Tokyo Üniversitesi’nden doktora öğrencisi John Livingstone’un öncülük ettiği araştırmada ayrıca 27 yeni öte-gezegen adayı gök cismi de keşfedildi.
SCIENCE DAILY
8 AĞUSTOS 2018