I krig och kärlek är allt tillåtet.
(Savaşta ve aşkta her şeye izin verilir.)
İsveç atasözü
İskandinavya’nın güzel ülkesi İsveç’in en büyük 2. şehri ve Batı Götlanda (İsv. Västra Götaland) ilinin merkezi olan Göteborg şehrini doyasıya gezmiştik…
Çok sevdiğim Göteborg ve İsveç için son dakikalar artık…
Yıllardır bu güzel şehirde yaşayan, Adıyaman (Kürt. Semsur) ilimizin Besni (Kürt. Beheştî) ilçesinden ve üç gündür kendisine misafir olduğum Şükrü Duran ile beraber şehri gezdikten sonra, O’nun arabasına biniyor ve tam üç gündür şehrin bir köşesinde park halinde öylece duran benim arabamın olduğu yere gidiyoruz.
Üç gündür görmediğim arabamın yanına geldiğimizde, kendisine selam veriyorum ama almıyor selamımı. Belli ki küsmüş bana, onu burada günlerce böyle yalnız bırakarak hiç uğrayıp sormadığım ve bakmadığım için.
Çocukluğumda Karakoçan’daki eşeğim gibi bu arabam da çok nazlı ve işveli. Çabuk küsüyor. Biraz ilgisiz davransam, surat asıyor.
Arabama bindiğimde, önce bir tuhaf oluyorum. Üç gündür direksiyon sallamamışım çünkü.
Hareket ediyoruz. Şükrü abi arabasıyla önden, ben de arabamla arkadan O’nu takip ederek, yola koyuluyoruz.
Limana gitmeden önce, Şükrü abi bizi bir tamirhaneye götürüyor. Allah muhafazâ, yolda bir sorun çıkmasın diye, arabamı kontrol ettirecek ve arızaları varsa tamir ettirecek.
Başkası bana yaptırmasa, arabanın bakımı, tamiri, kırk yıl geçse de kendim akledip yaptırmam. Sigortaları yaptırmak, mektupla eve gelen faturaları ödemek de aynı şekilde.
Şansa yaşıyorum. Allah’tan, kaderimiz önceden yazılmış. Önceden yazılmamış olsa, şimdiye dek çoktan başıma bir felâket gelmişti ve nalları dikmiştim.
Şükrü abi bizi “Kulans Bilverkstad” isimli bir tamirhaneye getiriyor. Arabaları girişin önünde parkedip çıkıyoruz. Tamirhaneye giriyoruz, selam vererek.
Şükrü abi önceden tanıştığı işyeri sahiplerini benimle tanıştırıyor. Tamirhaneyi çalıştıran abimizin ismi Serdar. Kendisi Güney Kürdistan’ın Zaho ((Kürt. ﺯﺍﺨﺆ [Zaxo]) kentinden bir Kürt kardeşimiz. İki ortak çalıştırıyorlar burayı. Diğer ortak da Güney Kürdistan’ın Duhok (Kürt. ﺪﻫﺆﮎ [Dûhok]) şehrinden ve ismi Kervan, ancak kendisi şu anda burada değil.
Şükrü abinin anlattığına göre, yıllar önce Serdar ile Kervan ilk kez İsveç’e geldiklerinde, resmî kurumlarda tercümanlıklarını Şükrü abi yapmış, onlara kâğıt – kürek işlerinde yardımcı olmuş.
O yüzden hatrı da var yanlarında. Normalde tamirhaneye gelen bir araç saatlerce bekler ama bizi hiç bekletmiyorlar. Hemen arabamı içeri alıyorlar ve bakımına başlıyorlar. Biz de yanlarında bekliyor, bir yandan kendileriyle sohbet ediyoruz.
Arabamın neresinde sorun yok ki? Motor arızalı, egsoz sizlere ömür, yağmur silgeçleri bozuk ve ayrıca kırık, teyibin kablosu kopmuş, arabanın yağı ve suyu da zaten “çölleşme tehdidi” altında. Deveye sormuşlar, “How are you?”, o da demiş “Fine thanks and you?”…
Tamirci Serdar abi hayret dolu gözlerle bana bakıyor. Kalbimi kırmak istemediği için birşey demiyor ama galiba bu arabayla tâ Almanya’dan İsveç’e kadar nasıl geldiğimi düşünüyordur.
Arabanın tamiri bir saate yakın sürüyor. Allah’a şükür; en azından dönüş yolculuğunu sağlam bir arabayla gideceğim.
Zaholu Serdar abimizden hatır isteyip ayrılıyoruz oradan. Yine Şükrü abi arabasıyla önden, ben de arabamla arkadan O’nu takip ederek, Göteborg Limanı (İsv. Göteborgs Hamn)’na doğru yola koyuluyoruz.
Biraz acele etmemiz lazım. Saat şu anda 15:20 ve benim gemim saat 16:00’da kalkacak. Yani 40 dakikamız var.
15 dakika içinde dünyaca meşhur Göteborg Limanı’ndayız.
Limanın büyükçe bir alan olan girişinin önünde Şükrü abi arabayı sağa çekiyor. Bana birşey söyleyecek, belli, arkadan takip eden ben de arabayı sağa çekiyorum. Arabasından inen Şükrü abi bana doğru gelerek,
– Yolcu olmayan araçların gidebildiği en son yere kadar seninle geleceğim mamoste, beni takip et. O giriş noktasında vedâlaşırız ve artık senin yalnız gitmen lazım, diyor.
– Tamam abi, diyorum.
Tekrar devam ediyoruz yola.
Kendisini arkadan takip ederken, bir yandan da arabanın içinde kendi kendime, bu dünyada ne kadar güzel insanların bulunduğunu düşünüyorum. Göteborg’da Adıyamanlı Şükrü Duran ve Muhammed Duran kardeşler ve Elazığlı Yusuf Ulu ile tanışmam, benim için bu gezinin en önemli artısıydı ve onlarca geziye bedeldir. Bu üç güzel insanla tanıştığım için kendimi hakikaten bahtiyar hissediyorum. Ve karar verdim: Bir gün mutlaka tekrardan buraya gelecek, bu güzel kardeşlerimi bir daha ziyaret edeceğim. (Gerçi Şükrü abi benden önce davrandı. Bu geziden sadece üç hafta sonra Frankfurt’a geldi, yeniden görüşüp hasret giderdik.)
Yolcu olmayan araçların gidebildiği en son yere kadar gelince, ikimiz de araçlarımızdan iniyoruz. Büyük bir muhabbetle sarılıp vedâlaşıyoruz.
Şükrü abi sayesinde İsveç ve Norveç’te çok güzel günler geçirdim, harika şeyler yaşadım. Öldükten sonra kessin olarak Valhalla’ya gideceğine inanıyorum Şükrü abinin. Odin kendisinden razı olsun. Öldükten sonra Valhalla’da kendisine 70 tane sarışın İskandinav Viking hurisi nasip etsin. Âmin.
Girişte biletimi ve pasaportumu kontrol ettirdikten sonra, arabamla gemiye doğru ilerliyorum.
Geminin en alt katı, otopark. Arabayı oraya sürüyorum ve park ettikten sonra fotoğraf makinâmı ve not defterimi yanıma alıp dışarı çıkıyorum.
Oh be, dünya varmış!.. İsveç’ten Danimarka’ya harikulade bir gemi yolculuğu yapacağım şimdi.
İsveç’in Göteborg şehrinden Danimarka’nın Frederikshavn şehrine.
Kuzey Denizi üzerinde. Kuzey Denizi’nin uzantıları olan Skagerrak ile Kattegat’ın sularının tam da birleştiği yerden seyrederek.
Geminin, yolcuların bulunduğu üst katına çıkıyorum ve hareket saatini bekliyorum. Kalkışa 12 dakika var.
Merkezi bu şehirde, Göteborg’da bulunan Stena Line Scandinavia AB şirketine ait gemimiz de oldukça güzel. Şahane bir gemi.
… ve vakit geldi.
Gemi hareket ediyor.
Ben bir yandan Göteborg Limanı’nın fotoğraflarını çekerken, bir yandan da hem güzelliği hem büyüklüğü büyüleyici olan limanı, kıyıları ve etrafı seyrediyorum.
İskandinavya’nın en büyük limanı olan Göteborg Limanı (İsv. Göteborgs Hamn), kısa olmasına rağmen geniş ve gür bir biçimde akan 93 km uzunluğundaki Göta Nehri (İsv. Göta Älv)’nin, meşhur Kuzey Denizi’nin uzantıları olan Skagerrak ile Kattegat’ın sularının tam da birleştiği yerde denize döküldüğü noktada yer alan büyük bir liman. Yani burası, liman, aynı zamanda Göta Nehri’nin mavi akıntısını tamamlayıp Kuzey Denizi’ne döküldüğü noktadır. (Göta Nehri ile ilgili ayrıntılı bilgi için bkz. Vikingler Selam Durdu Ben Âşık Olunca İskandinavya’ya – 41)
Yerleşimsel olarak ise Göteborg Limanı, Göteborg şehir merkezinde, Hisingen Adası’nın bir parçası olan Norra Älvstranden (Kuzey Nehir Sahili) ile Södra Älvstranden (Güney Nehir Sahili) arasındadır. Limanın kuzey kesiminde Tingstad, Bälsskär, Ringön, Tingstadsvassen, Lundbyvassen, Lindholmen, Sannegården, Eriksberg, Västra Eriksberg, Färjenäs, Pölsebo, Färjestaden, Rödjan – Färjestaden, Skarvik ve Arendal semt ve mahalleleri bulunurken, limanın güney kesiminde de Gamlestaden, Gullbergsvass, Nordstaden, Inom Vallgraven, Haga, Masthugget, Majorna, Sandarna, Stora Billingen, Käringberget, Älvsborg, Långedrag ve Vässingsö semt ve mahalleleri bulunuyor. Kaç tane semti ve mahalleyi kapsadığını gözününde bulundurarak, limanın ne kadar büyük olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Bizim Stena Line şirketimizin bulunduğu yer, limanın güney kıyısında, Majorna mahallesinin kuzeybatı kesimindedir. Gemimiz tam bu noktada kalkıyor.
İsveç ve İskandinavya’nın en büyük limanı, Avrupa ve Dünya’nın ise en büyük limanlarından biri olan Göteborg Limanı, kombine bir nehir ve kıyı limanıdır. (Dünya’nın En Büyük 10 Limanı ve Avrupa’nın En Büyük 5 Limanı için bkz. Erdem ve Bilgelik Arıyorsan Nehirlerin Akıntısını Takip Et – 36)
İskelesinin (rıhtımının) toplam uzunluğu 13, 1 km’dir (1905 yılında ilk inşâ edildiğinde bu uzunluk 4, 8 km idi).
Göteborg Limanı, dünya çapında 140’dan fazla destinasyondan yılda 11 binin üzerinde gemi ziyaretine kucak açıyor. Okyanusa açılan en modern ve en büyük konteyner gemileriyle başa çıkabilme kapasitesine sahip İsveç’teki tek liman olan bu liman, tek başına bütün ülkenin dış ticaret hacminin % 30’unu işletiyor ve buradan yıllık ortalama 38 – 39 milyon ton yük taşınıyor. Taşınan yükün % 60’ı petrol ve petrol ürünleridir (yıllık ortalama 30 milyon ton); geri kalanının önemli kısmını ise orman ürünleri (yıllık ortalama 800 bin ton) teşkil ediyor. Ayrıca önemli bir yolcu trafiğine sahip ve bunlardan biri de bu fakir seyyah kardeşiniz.
Göteborg Limanı’nın bölümleri şunlar:
■ Güney Nehir Sahili:
– Älvnabbens Petroleumhamn, eski, petrol limanı, günümüzde Göteborg garnizonunun askerî limanı
– Tånguddens Hamn, yeni, 2005 yılından beri kurtarma operasyonları için kullanılıyor
– Nya Varvet, eski
– Carnegiekajen, eski, uzunluğu 225 m, derinliği 5, 4 m – 7, 5 m arası
– Klippan, eski
– Majnabbehamnen, yeni, uzunluğu 485 m, derinliği 3 m – 8 m arasında, 1951 yılında açıldı
– Varvet Kusten, eski
– Göteborgs Fiskhamn, yeni, balık ve balıkçılık limanı
– Gamla Varvet, eski
– Stigbergskajen, yeni, uzunluğu 496 m, derinliği 7 m – 9 m arasında, yapımı Mayıs 1905 – Eylül 1910 tarihleri arasında tamamlanmıştır
– Masthuggskajen, yeni, uzunluğu 927 m, derinliği 6, 3 m – 7, 6 m arasında, 1880’lerin sonunda inşâ edilmiş ve 1959 – 61 yılları arasında modernize edilmiştir
– Skeppsbrokajen, yeni, uzunluğu 150 m, derinliği 3 m
– Stenpiren, yeni, uzunluğu 215 m, derinliği 3 m – 6 m arasında, Göteborg’un deniz üzerindeki takımadalarına giden vapur trafiği buradan sağlanıyor
– Stora Hamnen / Stora Hamnkanalen, eski
– Packhuskajen, yeni, uzunluğu 230 m, derinliği 3 m
– Lilla Bommen, yeni, şehrin en gözde turistik yeri (bugün sabah gezdik)
– Gullbergskajen, yeni, uzunluğu 1294 m, derinliği 3 m – 5, 8 m arasında, kömür ve odun gibi mallar bu limandan taşınıyor
– Gasverkskajen, eski, uzunluğu 255 m, derinliği 5, 8 m
– Lärjehamnen, eski, uzunluğu 310 m, derinliği 3, 6 m – 5, 3 m arasında
– Rosenlundskanalen, yeni, yapı malzameleri, ahşap ve balık ürünleri bu limandan taşınıyor
■ Kuzey Nehir Sahili:
– Torshamnen, yeni, uzunluğu 630 m, derinliği 20, 5 m, ham petrol taşımacılığında kullanılıyor
– Torshamnen, yeni, uzunluğu 250 m, derinliği 6, 5 m, kuru liman
– Arendal, yeni, uzunluğu 450 m, derinliği 8 m, 2010’da şekil ve mahiyet değiştirdi
– Älvsborgshamnen, yeni, uzunluğu 1246 m, derinliği 9 m – 11 m arasında, kamyonlar ve daha ağır vasıtalar için kullanılan liman
– Skandiahamnen, yeni, uzunluğu 2200 m, derinliği 6 m – 14, 2 m arasında, kamyonetler, yeni arabalar ve daha otomotiv araçlar için kullanılan liman
– Skarvikshamnen, yeni, uzunluğu 1735 m, derinliği 7 m – 13 m arasında
– Ryahamnen, yeni, uzunluğu 1275 m, derinliği 3, 5 m – 9, 5 m arasında, petrol ürünleri için kullanılan liman
– Eriksbergshamnen, yeni, özel teknelerin kullandığı liman
– Sannegårdshamnen, eski, uzunluğu 890 m, derinliği 7 m – 7, 5 m arasında, eskiden kömür ve kok taşımacılığı için kullanılıyordu, günümüzde ise özel zevk teknelerinin kullandığı bir liman
– Lindholmshamnen, eski, uzunluğu 908 m, derinliği 4, 2 m – 9 m arasında, 1940 yılında tamamlandı, özel teknelerin kullandığı liman
– Lundbyhamnen, yeni, uzunluğu 680 m, derinliği 8 m, 1946 yılında açıldı, eskiden (geçen bölümde ayrıntılı biçimde anlattık) Göteborg’dan ABD, Afrika ve Avustralya’ya yapılan transatlantik trafik buradan başlıyordu
– Frihamnen, yeni, uzunluğu 1937 m, derinliği 6 m – 9, 5 m arasında
– Ringökajen, yeni, uzunluğu 195 m, derinliği 3 m
– Kvarnen Tre Lejon, eski, uzunluğu 310 m, derinliği 3 m – 9 m arasında
Limanın hem büyüklüğü hem de bünyesinde barındırdığı ekonomik güç, insanı hakikaten hayran bıraktırıyor.
Gemimiz hareket etmiş durumda…
Yolculuğun bu ilk dakikalarında, Göta Nehri’nin her iki kıyısının da fotoğraflarını çekerek, Göteborg Limanı’nı bütün kısımlarıyla objektifime alıyorum. Geminin bir o tarafından çekiyorum, bir bu tarafından. Limanın her iki kıyısından da kareler alabilmek için, geminin bir o tarafına gidiyorum bir bu tarafına.
Olağanüstü büyük, olağanüstü güzel.
Limanın (ve nehrin) güney kıyısındaki Majorna semtini ve kuzey kıyısındaki Eriksberg semtinin Färjenäs ve Pölsebo mahallelerini geçtikten sonra, işte o muhteşem güzellikteki Nehir Kalesi Köprüsü (İsv. Älvsborgsbron)’ne varıyoruz.
Dün ayaklarının dibinde Şükrü abi ile beraber yürüyüş yaptığımız, siz sevgili okurlara tanıtıp anlattığım, insanın adetâ gözlerini kamaştıran bir yeşil renge sahip, harika bir mimarîsi olan Nehir Kalesi Köprüsü’nün altından geçeceğiz.
Nehre ve şehre o kartpostallık güzelliğini kazandıran asma köprü bu. (Göta Nehri üzerinde kurulu Nehir Kalesi Köprüsü ile ilgili geniş bilgi için bkz. Vikingler Selam Durdu Ben Âşık Olunca İskandinavya’ya – 41)
Köprünün altından geçiyoruz ve ben altından çekiyorum köprünün fotoğraflarını bu kez.
Nehir Kalesi Köprüsü’nü geçtikten sonra ben her iki kıyının fotoğraflarını çekmeye devam ediyorum. Liman bitene kadar da devam edeceğim çekimlere.
Limanın bitip de açık denizin başladığı, başka bir ifadeyle tam da Göta Nehri’nin akıntısını tamamladığı noktada, yani artık nehrin (Göta Nehri) bitip denizin (Kuzey Denizi) başladığı yerde, birbirinden güzel küçük, mini minnacık, şipşirin adalar var.
Bunlardan bazıları sadece kaya, bazıları küçük bir toprak parçası, onlardan biraz daha büyükçe olan ama yine de küçücük olan bazıları da üzerinde yapı bulunan adalar. Bu küçük adaların bazılarında sadece bir ev, bazılarında sadece bir deniz feneri, bazılarında da birkaç kulübe yahut benzeri yapılar bulunuyor. Çoğunda yerleşim yok.
İsveç, toplam – inanması güç ama – 220 bin adaya sahiptir.
Bu şirin ve minicik adalara hem hayranlık dolu gözlerle bakıyor, hem de fotoğraflarını çekiyorum.
Gemimizin kuzey (gidiş yönümüze göre, sağ) tarafında kalan Nya Alvsborg, Aspholmarna, Knippleholmarna, Hjartholmen, Tångeskär, Blåskiten, Allemansskäret, Skädden, Lilla Mavholmen, Stora Mavholmen, Ränneskär ve Hjuvik isimli adalar ile gemimizin güney (gidiş yönümüze göre, sol) tarafında kalan Hunneskar, Stockholmen, Svinholmarna, Kuskar ve Gäveskär isimli adaların fotoğraflarını çekiyorum.
Deniz suları üzerinde seyretmek ve büyük, koskocaman bir gemiden, küçük, minicik adaların fotoğraflarını çekmek, oldukça keyifli bir işmiş…
Nya Alvsborg Adası’nın üzerinde ilginç bir kale var. Kalenin tepesinde bir bayrak dalgalanıyor. Zaten adanın “Nya Alvsborg” olan ismi de, “Yeni Nehir Kalesi” anlamına geliyor.
Gäveskär isimli ada en çok ilgimi çeken ve hoşuma giden ada. İçlerinden en şirini. Adanın üzerinde küçük ve şirin bir deniz feneri, küçük ve şirin bir ev, üç tane de minik kulübe bulunuyor.
Açık denize doğru yol alıyoruz ve artık adalar da kayboluyor. Geminin hiçbir yerinden kara görünmüyor artık. Her taraf, sadece su.
Uluslararası sulardayız şimdi. Kuzey Denizi üzerinde.
İsveç’ten Danimarka’ya mavi bir yolculuk bu.
İsveç’in Göteborg şehrinden Danimarka’nın Frederikshavn şehrine, gemiyle yolculuk.
Kuzey Denizi üzerinde. Kuzey Denizi’nin uzantıları olan Skagerrak ile Kattegat’ın sularının tam da birleştiği yerden seyrederek.
İsveç’in Göteborg Limanı (İsv. Göteborgs Hamn)’ndan saat 16:00’da hareket eden Stena Line gemimiz, saat 19:15’te Danimarka’nın Frederikshavn Limanı (Dan. Frederikshavn Havn)’na varacak.
Bu mavi yolculuğumuz 3 saat 15 dakika sürecek.
sediyani@gmail.com
SEDİYANİ SEYAHATNAMESİ
CİLT 10
FOTOĞRAFLAR:
Çok sevdiğim Göteborg ve İsveç için son dakikalar artık… (İSVEÇ)
Merkezi bu şehirde, Göteborg’da bulunan Stena Line Scandinavia AB şirketine ait gemimiz de oldukça güzel. (İSVEÇ)
Şahane bir gemi. (İSVEÇ)
Oh be, dünya varmış!.. İsveç’ten Danimarka’ya harikulade bir gemi yolculuğu yapacağım şimdi.
İsveç’in Göteborg şehrinden Danimarka’nın Frederikshavn şehrine.
Kuzey Denizi üzerinde. Kuzey Denizi’nin uzantıları olan Skagerrak ile Kattegat’ın sularının tam da birleştiği yerden seyrederek. (İSVEÇ)
Gemi hareket ediyor.
Ben bir yandan Göteborg Limanı’nın fotoğraflarını çekerken, bir yandan da hem güzelliği hem büyüklüğü büyüleyici olan limanı, kıyıları ve etrafı seyrediyorum. (İSVEÇ)
Gemimiz hareket etmiş durumda… (İSVEÇ)
Yolculuğun bu ilk dakikalarında, Göta Nehri’nin her iki kıyısının da fotoğraflarını çekerek, Göteborg Limanı’nı bütün kısımlarıyla objektifime alıyorum. Geminin bir o tarafından çekiyorum, bir bu tarafından. Limanın her iki kıyısından da kareler alabilmek için, geminin bir o tarafına gidiyorum bir bu tarafına. (İSVEÇ)
İskandinavya’nın en büyük limanı olan Göteborg Limanı (İsv. Göteborgs Hamn), kısa olmasına rağmen geniş ve gür bir biçimde akan 93 km uzunluğundaki Göta Nehri (İsv. Göta Älv)’nin, meşhur Kuzey Denizi’nin uzantıları olan Skagerrak ile Kattegat’ın sularının tam da birleştiği yerde denize döküldüğü noktada yer alan büyük bir liman. Yani burası, liman, aynı zamanda Göta Nehri’nin mavi akıntısını tamamlayıp Kuzey Denizi’ne döküldüğü noktadır. (İSVEÇ)
İsveç ve İskandinavya’nın en büyük limanı, Avrupa ve Dünya’nın ise en büyük limanlarından biri olan Göteborg Limanı, kombine bir nehir ve kıyı limanıdır. (İSVEÇ)
Yerleşimsel olarak ise Göteborg Limanı, Göteborg şehir merkezinde, Hisingen Adası’nın bir parçası olan Norra Älvstranden (Kuzey Nehir Sahili) ile Södra Älvstranden (Güney Nehir Sahili) arasındadır. (İSVEÇ)
Limanın kuzey kesiminde Tingstad, Bälsskär, Ringön, Tingstadsvassen, Lundbyvassen, Lindholmen, Sannegården, Eriksberg, Västra Eriksberg, Färjenäs, Pölsebo, Färjestaden, Rödjan – Färjestaden, Skarvik ve Arendal semt ve mahalleleri bulunurken, limanın güney kesiminde de Gamlestaden, Gullbergsvass, Nordstaden, Inom Vallgraven, Haga, Masthugget, Majorna, Sandarna, Stora Billingen, Käringberget, Älvsborg, Långedrag ve Vässingsö semt ve mahalleleri bulunuyor. (İSVEÇ)
Kaç tane semti ve mahalleyi kapsadığını gözününde bulundurarak, limanın ne kadar büyük olduğunu tahmin edebilirsiniz. (İSVEÇ)
İskelesinin (rıhtımının) toplam uzunluğu 13, 1 km’dir (1905 yılında ilk inşâ edildiğinde bu uzunluk 4, 8 km idi). (İSVEÇ)
Göteborg Limanı, dünya çapında 140’dan fazla destinasyondan yılda 11 binin üzerinde gemi ziyaretine kucak açıyor. (İSVEÇ)
Okyanusa açılan en modern ve en büyük konteyner gemileriyle başa çıkabilme kapasitesine sahip İsveç’teki tek liman olan bu liman, tek başına bütün ülkenin dış ticaret hacminin % 30’unu işletiyor ve buradan yıllık ortalama 38 – 39 milyon ton yük taşınıyor. (İSVEÇ)
Taşınan yükün % 60’ı petrol ve petrol ürünleridir (yıllık ortalama 30 milyon ton); geri kalanının önemli kısmını ise orman ürünleri (yıllık ortalama 800 bin ton) teşkil ediyor. (İSVEÇ)
Ayrıca önemli bir yolcu trafiğine sahip ve bunlardan biri de bu fakir seyyah kardeşiniz. (İSVEÇ)
Olağanüstü büyük, olağanüstü güzel. (İSVEÇ)
Limanın (ve nehrin) güney kıyısındaki Majorna semtini ve kuzey kıyısındaki Eriksberg semtinin Färjenäs ve Pölsebo mahallelerini geçtikten sonra, işte o muhteşem güzellikteki Nehir Kalesi Köprüsü (İsv. Älvsborgsbron)’ne varıyoruz. (İSVEÇ)
Eriksbergshamnen, yeni, özel teknelerin kullandığı liman. (İSVEÇ)
Dün ayaklarının dibinde Şükrü abi ile beraber yürüyüş yaptığımız, siz sevgili okurlara tanıtıp anlattığım, insanın adetâ gözlerini kamaştıran bir yeşil renge sahip, harika bir mimarîsi olan Nehir Kalesi Köprüsü’nün altından geçeceğiz. (İSVEÇ)
Nehre ve şehre o kartpostallık güzelliğini kazandıran asma köprü bu. (İSVEÇ)
Köprünün altından geçiyoruz ve ben altından çekiyorum köprünün fotoğraflarını bu kez. (İSVEÇ)
Nehir Kalesi Köprüsü’nü geçtikten sonra ben her iki kıyının fotoğraflarını çekmeye devam ediyorum. Liman bitene kadar da devam edeceğim çekimlere. (İSVEÇ)
Sadece fotoğraf çekip notlar tutmakla yetinmiyor, arada bir geminin demirliklerine dayanıp elimi dudaklarıma götürerek derin derin düşünüyorum ki, gemideki İskandinavyalı yolcular benim sadece “seyyah” değil, aynı zamanda “düşünür” olduğumu da anlasınlar. (İSVEÇ)
Arendal, yeni, uzunluğu 450 m, derinliği 8 m, 2010’da şekil ve mahiyet değiştirdi (İSVEÇ)
Skarvikshamnen, yeni, uzunluğu 1735 m, derinliği 7 m – 13 m arasında (İSVEÇ)
Limanın hem büyüklüğü hem de bünyesinde barındırdığı ekonomik güç, insanı hakikaten hayran bıraktırıyor. (İSVEÇ)
Limanın bitip de açık denizin başladığı, başka bir ifadeyle tam da Göta Nehri’nin akıntısını tamamladığı noktada, yani artık nehrin (Göta Nehri) bitip denizin (Kuzey Denizi) başladığı yerde, birbirinden güzel küçük, mini minnacık, şipşirin adalar var. (İSVEÇ)
Bunlardan bazıları sadece kaya, bazıları küçük bir toprak parçası, onlardan biraz daha büyükçe olan ama yine de küçücük olan bazıları da üzerinde yapı bulunan adalar. (İSVEÇ)
Nya Alvsborg Adası’nın üzerinde ilginç bir kale var. (İSVEÇ)
Kalenin tepesinde bir bayrak dalgalanıyor. (İSVEÇ)
Zaten adanın “Nya Alvsborg” olan ismi de, “Yeni Nehir Kalesi” anlamına geliyor. (İSVEÇ)
Bu küçük adaların bazılarında sadece bir ev, bazılarında sadece bir deniz feneri, bazılarında da birkaç kulübe yahut benzeri yapılar bulunuyor. (İSVEÇ)
Yoğun bir deniz trafiği yaşanıyor. (İSVEÇ)
Gäveskär isimli ada en çok ilgimi çeken ve hoşuma giden ada. (İSVEÇ)
Adaların çoğunda yerleşim yok. (İSVEÇ)
Gäveskär Adası, içlerinden en şirini. (İSVEÇ)
Gemiden, adanın fotoğraflarını çekiyorum. (İSVEÇ)
Adanın üzerinde küçük ve şirin bir deniz feneri, küçük ve şirin bir ev, üç tane de minik kulübe bulunuyor. (İSVEÇ)
İsveç, toplam – inanması güç ama – 220 bin adaya sahiptir. (İSVEÇ)
Bu şirin ve minicik adalara hem hayranlık dolu gözlerle bakıyor, hem de fotoğraflarını çekiyorum. (İSVEÇ)
Gemimizin kuzey (gidiş yönümüze göre, sağ) tarafında kalan Nya Alvsborg, Aspholmarna, Knippleholmarna, Hjartholmen, Tångeskär, Blåskiten, Allemansskäret, Skädden, Lilla Mavholmen, Stora Mavholmen, Ränneskär ve Hjuvik isimli adalar ile gemimizin güney (gidiş yönümüze göre, sol) tarafında kalan Hunneskar, Stockholmen, Svinholmarna, Kuskar ve Gäveskär isimli adaların fotoğraflarını çekiyorum. (İSVEÇ)
Deniz suları üzerinde seyretmek ve büyük, koskocaman bir gemiden, küçük, minicik adaların fotoğraflarını çekmek, oldukça keyifli bir işmiş… (İSVEÇ)
İSVEÇ’TEN DANİMARKA’YA GEMİYLE YOLCULUK
Göteborg Limanı, 29 Mayıs 2017