İki yılda bir ve sadece Şanghay, Montreal, Buenos Aires ve Paris’te yapılan, kısa adı SIAL olan Uluslararası Gıda Fuarı (Salon International de L’Alimentation), içinde bulunduğumuz 2006 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenleniyor ve bizler de fuarı yakından takip etmek için Paris’teyiz.
2006 Uluslararası Gıda Fuarı, Paris’te başladı. Fuara 85 firma ile katılan Türkler, gıda sektöründe oldukça iddiâlı olduklarını söylediler. Tüm Fransa ve Avrupa’nın kalbinin attığı SIAL Fuarı’na dünyanın beş kıtasından 5 bin 256 firmanın yanısıra medya ve siyaset dünyasının çok yoğun ilgisi oldu. Fuara 24 bakan, 63 büyükelçi, 8 eyalet ve bölge başbakanının yanısıra 108 resmî delege katılırken, fuarı yaklaşık 1400 gazeteci takip edecek.
Fuarda beş gün boyunca, et ve sosis ürünleri, taze et ve kanatlı sakatatları, meyve ve sebze, biyo ürünleri, diyaetik ve gıda tamamlayıcı ürünler, mezeler, balık ve deniz ürünleri, envai çeşit içecekler, konserveler, derin dondurucu ürünleri, taze mezeler, tatlılar, süt ve mandıra ürünleri, yan hazır yüyecek ürünleri ve sofra yan ürünleri olmak üzere 15 ayrı ürün grubuna ait ürünler sergilendi.
SIAL 2006 Fuarı’na katılan toplam 26 ülkenin bir ürün ile katıldığı seçmelerde finale kalan ülkeler arasından dereceye girenleri, 26 ayrı ülkeden seçilen jüri heyeti belirledi. Türkiye adına jüri heyetinde Ayşe Dinçer yer aldı. Yarışmada Almanya, Bionade GmbH ürünü olan “Bionade” isimli alkolsüz içeceği ile yarışırken, Türkiye ise Algida Unilever Sanayiî ve Ticaret Türk A. Ş. ürünü olan “Carte d’Or Bread Pastry” isimli ekmek kadayıfı ile yarıştı.
Paris’e bağlı Levallois – Perret Cedex’te, Rue de Parc (Park Yolu) üzerinde kurulan SIAL 2006 Fuarı’nın giriş ücreti 30 Euro.
Fuara Almanya’dan katılan Ferpa Gıda – Efefırat firması yetkilileri, Avrupa pazarına yeni girdiklerini, fuara katılma amaçlarının ise tamamen isimlerini duyurmak ve “biz de buradayız” diyebilmek olduğunu belirttiler.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çay – Kur) Pazarlama Daire Başkanı Rahmi Şenkaya ise gazetemize yaptığı açıklamada, “2006 yılı, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü için iyi bir yıl oldu. Son beş yıla oranla daha çok yaş yaprak mübayesi yapılmıştır. 627 bin ton yaş yaprak mübayesi yapılmıştır. 314 bin ton kuru çay üretilmiştir. Devlet kurumu olarak pazarın yüzde 60’ını elimizde tutuyoruz. 2007 hedefimizde yeşil çayı yurtdışına pazarlamak var. Siyah çayda ise Avrupa’da önemli bir yerimiz var. Çay – Kur olarak SIAL’e ilk kez katılıyoruz. Faydasını göreceğine inanıyoruz” dedi.
Baktat Şirketler Grubu Avrupa Sorumlusu Mustafa Baklan ise, “Türk ürünlerinin Avrupa’da marka olması bizi sevindiriyor. 40 yıldır Türk ürünleri Avrupa’daki Türkler’in ihtiyaçlarını karşılıyordu, ama artık bu ürünleri Avrupalılar’a da satıyoruz” şeklinde konuştu.
Hamidiye Spring Water Co. (Hamidiye Kaynak Suları) Pazarlama Satış Müdürü Mehmet Ali Özal da, “2006, yurtdışı için oldukça verimli geçti. 12 ülkeye su ihraç eder hale geldik. İlk defa SIAL’e katılıyoruz. Amacımız Fransa’ya da ihraç etmek” ifadelerini kullandı.
Korhan Pazarlama Sera Grubu Genel Müdürü Korhan Köserecep ise şunları söyledi: “SIAL Fuarı’na yaklaşık 18 senedir sürekli katılıyoruz. Verimli geçiyor.”
“Dünya beslenme merkezi” sloganıyla gerçekleştirilen fuara iştirak eden firmaların yüzde 30’u uluslararası sınaî birliklerden ve yüzde 70’i ise orta ölçekli işletmelerden oluşuyor.
6 ayrı salondan müteşekkil SIAL Fuarı’nın üçüncü salonunda yer alan Türkiye standında Anadolu mutfağı, gıdaları, yiyecek ve içecekleri yer alıyor.
SIAL’in ikinci fuarı 28 – 30 Mart 2007’de Kanada’nın Montreal şehrinde, üçüncü fuarı 10 – 12 Mayıs 2007’de Çin’in Şanghay şehrinde, dördüncü ve son fuarı ise 28 – 30 Ağustos 2007’de Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılacak.
sediyani@gmail.com
ZAMAN GAZETESİ
25 EKİM 2006