Brezilyalı Çift 20 Yılda 2 Milyondan Fazla Ağaç Dikti ve Hayvanların Ormana Dönmesini Sağladı

Parveke / Paylaş / Share

Brezilyalı bir çift, fotoğrafçı Sebastião Salgado ve hanımı Lélia Deluiz Wanick Salgado, hayatlarının son 20 yılını, tahrip edilmiş bir orman alanına yeniden ağaç dikilerek geçirdiler ve onların hikâyesi size ilham verebilir.

 

     Yoğun ormansızlaşma nedeniyle, her yıl binlerce hektar orman kaybediyoruz ve birçok hayvanın yaşam alanlarını yitirmesine neden oluyoruz. Ne yazık ki, kesilen ağaçların yerine çok azı yeniden dikiliyor. Ancak, ağaç endüstrisinin bu kadar kolayca yok ettiği şeyi yeniden oluşturmak için elinden gelenin en iyisini yapan insanlar da var. Brezilyalı bir çift, fotoğrafçı Sebastião Salgado ve hanımı Lélia Deluiz Wanick Salgado, hayatlarının son 20 yılını, tahrip edilmiş bir orman alanına yeniden ağaç dikilerek geçirdiler ve onların hikâyesi size ilham verebilir.

     Sebastião, fotoğrafları çok sayıda basın organında yer alan ünlü bir foto muhabiri. Fotoğraf çekmek için tüm dünyayı dolaşan fotoğrafçı, nihayet 90’lı yıllarda Brezilya’ya geri döndü. Korkunç Ruanda soykırımını belgelemeyi yeni bitirmişti ve fiziksel ve duygusal olarak dinlenmeye ihtiyacı vardı.

     Ne yazık ki, geri döndüğünde karşılaştığı şey onda şok etkisi yarattı: Bir zamanlar vahşi yaşam dolu yemyeşil ormanlar kesilmiş, geriye kuru, çorak bir arazi kalmıştı. Sebastião bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdi ve hanımıyla birlikte ormanı yeniden yeşertebileceğine inanıyordu. Böylece onların şaşırtıcı yolculuğu başladı.

     The Guardian ile yaptığı röportajda Sebastião, “Arazi benim kadar hastaydı. Herşey tahrip edilmişti. Arazinin sadece % 0, 5’i ağaçlarla kaplıydı. Sonra karım bu ormanı yeniden dikmek için harika bir fikir buldu ve bunu yapmaya başladığımızda, bütün böcekler, kuşlar ve balıklar geri döndü. Ağaçların artışı sayesinde ben de yeniden doğdum. Bu en önemli andı” diyor.

     Çift, 2 milyondan fazla ağaç fidanı dikerek ormanın canlanmasına yardımcı olan Instituto Terra adında küçük bir organizasyon kurdu. Sebastião bir çözüm olduğuna inanıyordu: “Karbondioksiti oksijene çevirebilen tek bir varlık var. Ormanı yeniden dikmemiz gerekiyordu. Yerli ağaçları olan ormanlara ihtiyacınız var ve tohumları ektiğiniz aynı bölgeye yılanları ve termitler gelecek şekilde bunu yapmalısınız. Oraya ait olmayan ağaçları ekersen, hayvanlar oraya gelmez ve orman sessiz kalır.”

     Gelecek 20 yıl boyunca çift, ekilen ormanlara özenle baktı ve hayata geri döndürdü. Vahşi yaşam bile geri döndü. Ormanın yeniden büyümesi için geçen süre zarfında 172 kuş türü, 33 memeli türü, 293 bitki türü ve 15 sürüngen türü geri döndü.

     THE GUARDIAN, ROTKA

     25 NİSAN 2019

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir