Dün gece Almanya yerel saatiyle 21:55’te, Almanya’nın Hessen eyaletinin Frankfurt am Main şehrinde bulunan Frankfurt Uluslararası Ren – Main Havaalanı (Alm. Frankfurt Internationaler Rhein – Main Flughafen)’ndan havalanan Lufthansa AG şirketine ait uçağımız, bu sabah Arjantin yerel saatiyle 06:40’ta Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) ya da bilinen adıyla Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional de Ezeiza)’na iniyor.
Frankfurt – Buenos Aires arası tam 13 saat 45 dakika süren, 3 kıta, 1 deniz ve 1 okyanus üzerinde uçtuğumuz, benim de hayatım boyunca yaptığım en uzun mesafeli direk uçak seyahati olan bu uzuuun hava yolculuğu da böylece – Tanrı’ya şükür – kazasız belasız tamamlanıyor.
Çok mutlu ve bir o kadar da heyecanlıyız.
Muş – Vartolu gezi arkadaşım, güzel insan Yaşar Gülen ile birlikte, hayatımızdaki “en unutulmaz günler” arasında olacak olan önümüzdeki 10 günün ilk dakikalarında olduğumuzun bilinciyle, yüzlerimizde haklı bir gurur olduğu halde birbirimize bakıyor, karşılıklı gülümsüyoruz.
Uçak Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini (Ezeiza) Havaalanı’na indikten sonra, kemerlerimizi açıyor ve el bagajlarımızı kaptığımız gibi sırayla uçaktan iniyoruz.
İlk defa Amerika kıtasına adım atıyorum. “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım.”
Uçaktan inip aradaki bağlantıyla havaalanı terminaline girdikten sonra, pasaport kontrol noktasına doğru yürüyoruz, diğer yolcularla birlikte. Bu arada yolda karşılaştığımız ilginç panoların, tabelaların önünde hatırâ fotoğrafları çekiyoruz.
Pasaport kontrol noktasına geliyoruz. Ben ve Yaşar, aynı anda selam veriyoruz Arjantin polislerine:
– Buenos días. (Günaydın.)
– Buenos días. Bienvenido. (Günaydın. Hoşgeldiniz.)
Arjantin polisleri oldukça sempatik ve güleryüzlü. Pasaportlarımıza bakıp kimlik tespiti yapıyorlar.
– De donde vienes? (Nereden geliyorsunuz?)
Ben:
– Soy de Alemania. (Almanya’dan geliyorum.)
Yaşar:
– Yaşar Gülen. Soy de Suiza. (Yaşar Gülen. İsviçre’den geliyorum.)
Arjantin’e niçin geldiğimizi soruyorlar. Turistik amaçlı geldiğimizi söylüyoruz. Devrim yapmak için geldiğimizi gizliyoruz tabi, söylemiyoruz bunu Arjantin polislerine.
Pasaport kontrolü ve giriş işlemleri fazla sürmüyor. Çarçabuk geçiyoruz ordan. Muş – Vartolu olduğu için ve Bursa’da doğup büyüdüğü için ve bir de Galatasaray taraftarı olduğu için Yaşar pasaport kontrolünde sıkıntı yaşar diye ümit etmiştim ama temennim boşa gitti, hiçbir sorunla karşılaşmadı.
O bölümü de geçtikten sonra, yürüyen merdivenlerden bir alt kata iniyoruz, bavullarımızı almaya. Bavulların gelmesi biraz zaman alıyor. Onları da aldıktan sonra, son kontrolden de geçip terminalin herkese açık bölümüne geçiyoruz nihayet.
Bizi havaalanından alacak olan taksicinin burada bekliyor olması lazım. Bekleyenlerden bazılarının ellerinde, üzerinde isimler yazılı olan pankartlar var. Onları inceliyoruz. Nihayet genç bir adamın elinde, üzerinde “YASAR GULEN” yazan bir pankart olduğunu görüyoruz. Bizi bekleyen taksici bu.
Kendisine el sallıyoruz. Beklediği kişilerin bizler olduğunu anlıyor ve o da el sallıyor. Yanına varınca kendisiyle tokalaşıp tanışıyoruz.
İsmi Sergio, bu kardeşimizin. Maşallah, çok güzel de Almanca konuşuyor. Kendisi elbette Arjantinli ama turizm sektöründe çalıştığı için Almanca’yı da öğrenmiş.
Açıkhavaya adım atıyoruz. Amerika kıtasına ilk adımlarımızı atıyoruz. “Bizim için küçük, insanlık için büyük bir adım.”
Bundan günü gününe tam 50 yıl önce Ay’a adım atan ABD’li astronot Neil Alden Armstrong (1930 – 2012), Ay’daki ilk adımı için böyle demişti: “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım.”
Açıkhavaya çıkınca, önce birkaç fotoğraf çekiyoruz. Sonra taksiye binip, Buenos Aires şehir merkezinde bulunan otelimize doğru yol alıyoruz.
Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) ya da bilinen adıyla Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional de Ezeiza), şehir merkezinin 22 km güneybatısında, Ezeiza semtinin 2 km kuzeyinde yer alıyor. İsmi de o yüzden böyledir.
IATA kodu EZE, ICAO kodu SAEZ, WMO kodu 87576, Buenos Aires uluslararası havaalanı kodu ise BUE olan Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı), deniz seviyesinin yalnızca 20 m üzerinde yer alıyor.
1949 yılında hizmete açılan ve şu anda 3 terminali bulunan havaalanının genişlik ve uzunluğu, 11 / 29 yönünde 3300 m × 60 m asfalt, 17 / 35 yönünde 3105 m × 45 m asfalttır. Toplam 3475 hektarlık bir alanda kurulu havaalanından / havaalanına yıllık ortalama 60 bin uçuş gerçekleşmekte. Bu uçuşlar da yıllık ortalama 11 milyon yolcu (bunun 10 milyonu dış hatlar, sadece 1 milyonu iç hatlar) ve 200 bin ton yüke tekabül ediyor.
Arjantin’den / Arjantin’e gerçekleştirilen uluslararası hava trafiğinin % 85’i bu havaalanı üzerinden yapılıyor. Buenos Aires’teki üç havaalanından biridir. (Diğer ikisi askerî havaalanlarıdırlar: Aeroparque Jorge Newbery ve Aeropuerto El Palomar.)
Bizim uçtuğumuz ve şu anda bulunduğumuz Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı), sadece Arjantin’den değil, bütün Güney Amerika kıtasından 5 kıtaya da uçuş gerçekleştirilen tek havaalanıdır. Güney Amerika’nın başka hiçbir ülkesinin ve hiçbir havaalanının 5 kıtaya da hava trafiği bulunmamaktadır.
Almanya’nın Frankfurt (Alm. Frankfurt am Main) şehrinden Buenos Aires’e her gün Lufthansa şirketine ait bir Boeing 747 – 8 uçağı uçuş gerçekleştirmekte.
30 Nisan 1949 tarihinde hizmete açılan Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) ya da bilinen adıyla Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional de Ezeiza), proje olarak ilk 1935 yılında o zamanki Arjantin Bayındırlık Bakanı olan General Juan Pistarini (1882 – 1956) tarafından hazırlanıp sunulmuş, proje 30 Eylül 1935’teki 12285 sayılı kanunla onaylanmıştı. Havaalanı bu yüzden projenin ana organizatörü olmasının onuruna Juan Pistarini’nin adını taşır.
4 Haziran 1943 tarihindeki askerî darbeyle ülkenin başına geçen Arjantin Devlet Başkanı General Edelmiro Julián Farrell Plaul (1887 – 1980), havaalanının inşâ edileceği araziyi 1944 yılında tahsis eder. O zamanki Arjantin Devlet Başkan Yardımcısı Juan Domingo Perón Sosa (1895 – 1974) ve yeniden aynı görevde olan projenin mucidi Bayındırlık Bakanı Juan Pistarini tarafından 22 Aralık 1945 günü ilk taşın atılmasıyla başlayan inşaat çalışması dört yıl sürer. Arjantinli teknisyenler tarafından tasarlanan ve inşâ edilen, beş yıllık kalkınma planının en önemli projelerinden biri olan havaalanı dört yılda tamamlanır.
30 Nisan 1949 tarihinde açılışı yapılan ve hizmete başlayan Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı), ilk üç yılında, 1949 – 52, dünyanın en büyük havaalanıydı.
Buenos Aires’teki bu muhteşem havaalanına ilk uluslararası uçuş, kaderin cilvesine bakın ki, daha sonraki yıllarda “baş düşmanı” olacak olan (halen öyledir) İngiltere’nin başkenti Londra (İng. London)’dan gerçekleştirilecekti. Önce Amerika’nın diğer ülkelerine, sonra Avrupa ve Asya’ya, sonra da Avustralya’ya uçuşların gerçekleştirildiği Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı), Afrika ülkesi Etiyopya’ya da uçuşların başlamasıyla birlikte, Güney Amerika’dan 5 kıtaya da uçuşların gerçekleştirildiği yêkane havaalanı ünvânını elde edecekti.
… ve 1973 Ezeiza Katliâmı.
Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı) içinde 20 Haziran 1973 tarihinde gerçekleşen ve resmî rakamlara göre 13 kişinin öldüğü (o günkü gazetelerin verilerine göre gerçek sayı çok daha fazladır), 365 kişinin de yaralandığı Ezeiza Katliâmı (İsp. Masacre de Ezeiza), bu olağanüstü güzellikteki havaalanının tarihindeki en kara gündür.
16 – 21 Eylül 1955 tarihindeki askerî darbeden sonra iktidardan uzaklaştırılınca Paraguay’a kaçan, sonra çeşitli ülkelerde kaldıktan sonra İspanya’nın başkenti Madrid’e yerleşen Juan Domingo Perón Sosa, 18 yıllık sürgün sonrasında, 20 Haziran 1973 günü Arjantin’e geri döner. Uçağında Perón’a, o siyasî kargaşa dönemi ortasında, 25 Mayıs 1973’te iktidara gelen Peronistler’in Sol kanadının temsilcisi olan Cumhurbaşkanı Héctor José Cámpora (1909 – 80) eşlik ediyordu.
Ezeiza (Ministro Pistarini) Havaalanı’nda, Arjantin tarihinin en kalabalık buluşmalarından biri gerçekleşir: Perón’u karşılamak için, havaalanında 3, 5 milyonluk bir gösterici kitlesi birikmiştir. Arjantin tarihinin en büyük gösterisidir.
Fakat Perón 18 yıl önceki aynı Perón değildir artık. Sol topluluklar havalimanı kapısından uzaklaştırılırken bir kargaşa çıkar. Perón’un konuşma yapacağı beklenen platformdan, keskin nişancılar kalabalığa ateş açarlar: 13 kişi ölür, 365 kişi de yaralanır. Gazete verilerine göre ise, örneğin “Clarín” gazetesinin yazdığına göre, kurbanların sayısı çok daha yüksek.
İktidara yakın kaynakların iddiâsına göre, öldürülenler, kısa adı FAP olan Peronist Silahlı Kuvvetler (İsp. Fuerzas Armadas Peronistas), kısa adı FAR olan Devrimci Silahlı Kuvvetler (İsp. Fuerzas Armadas Revolucionarias) ve kısa adı MPM olan Montonero Peronist Hareketi (İsp. Movimiento Peronista Montonero) gibi, hem Küba Devrimi’nin etkilerini taşıyan, hem de amaçları Sosyalist devrimden ziyade Perón’u yeniden başa geçirmek olan Sol çevrelerden kişiler idiler.
Ezeiza Katliâmı, sonradan “Triple A” ya da “AAA” olarak ünlenecek Arjantin Antikomünist Alyansı (İsp. Alianza Anticomunista Argentina)’nın damga vuracağı günlere uzanan yolu açacaktır. Perón ertesi yıl ölecek, cumhurbaşkanlığı görevini kendisinin üçüncü karısı olan María Estela Isabel Martínez Cartas de Perón (1931 – halen hayatta) üstlenecektir. İçişleri Bakanlığı’na ise, AAA şefi José López Rega (1916 – 89) getirilecektir.
1996 yılında ise Ezeiza (Ministro Pistarini) Havaalanı, ölümle sonuçlanan ilk uçak kazasını yaşadı. 23 Ekim 1996 günü Şili’nin başkenti Santiago (İsp. Santiago de Chile)’daki Santiago Uluslararası Arturo Merino Benítez Havaalanı (İsp. Aeropuerto Santiago Internacional Arturo Merino Benítez)’ndan gelen Fuerza Aérea Argentina şirketine ait Boeing 707 – 320 C tipi uçak, Buenos Aires’teki bu havaalanına inmeye çalışırken karaya çarptı ve kısa sürede alev aldı. Uçağın iki pilotu da hayatını kaybetti.
28 Eylül 1998 tarihinde, Aeropuertos Argentina 2000 şirketi, “Ulusal Havaalanı Sisteminin Özelleştirilmesi” (İsp. Sistema Nacional Aeroportuario) çerçevesinde, havaalanını devraldı. Aynı yıl, şimdiki adı Siemens AG olan Alman ADB şirketi, havaalanında bir ışık kontrol ve izleme sistemi kurdu. Daha sonra iki anayolun yenilenmesinden sorumlu olan şirket, taksiler için yeni yan yollar yaptı ve o yolları da ışıklar ile donattı.
Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı), 2005 yılında Londra’da düzenlenen “Dünya Seyahat Ödülleri” (İng. World Travel Awards)’nin 12. baskısında, “Güney Amerika’daki en iyi havaalanı” olarak seçildi.
Bizden sekiz yıl öncesine kadar A ve B olmak üzere iki terminali olan havaalanının, Temmuz 2011’de üçüncü terminali olan C Terminali hizmete açıldı.
2012 yılında Arjantin’de bir milletvekili, havaalanının isminin Arjantin Malvinleri (İsp. Malvinas Argentinas) olarak değiştirilmesini talep etti. Mayıs 2015’te de Salta vilayetinden üç milletvekili, havaalanının isminin Buenos Aires Uluslararası Malvin Adaları Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional Islas Malvinas) olarak değiştirilmesini teklif ettiler. Amaç, Arjantin’e ait olan ancak İngiltere’nin (Britanya’nın) işgali altında bulunan Malvin Adaları (İsp. Islas Malvinas; İng. Falkland Islands)’nı sahiplenmekti. Ancak bu teklifler, Meclis’te kabul görmedi. (NOT: Malvin / Falkland Adaları Sorunu’nu ve 1982 yılındaki Malvin / Falkland Savaşı’nı, “Seyahatname”nin ileriki bölümlerinde ayrıntılı biçimde anlatacağız.)
Ağustos 2015’te Arjantin İçişleri ve Ulaştırma Bakanı Aníbal Florencio Randazzo (1964 – halen hayatta), havaalanında biyometrik teknolojiyle donatılmış ilk kapıları açtı. Ocak 2017’de ise Arjantin İçişleri Bakanı Rogelio Frigelio (1970 – halen hayatta), havaalanında “Yolcu Bilgi Sistemi” (İsp. Información Anticipada de Pasajeros)’ni kurdu. Bu sayede havayolları, ülkeye gezginler (yolcular) varmadan önce İçişleri Bakanlığı’na gezginler hakkında bilgi verebiliyor. (Ben de “Arjantinliler bizi nereden tanıyor?” diyordum. Tüh be, ne güzel “dünyaca meşhur bir yazarım” diye sevinip böbürleniyordum Buenos Aires’te gezerken. Meğersem, bu sistem sayesinde tanıyorlarmış! Ama olsun; Diyarbakır – Bağlar’da ve İstanbul – Fatih’te bissürü kişi tanıyor ya, siz ona bakın…)
Mart 2018’de Arjantin hükûmeti, Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı)’nın daha da genişletilmesi ve modernizasyonu için 15 milyon Dolar’lık bir yatırım planı sundu. Proje, havaalanının kapasitesini arttırmayı, uçaklar için yeni pozisyonlar eklemeyi ve mevcut hizmetlerin miktarını çoğaltmayı hedefliyor.
Bitirildiğinde, bir daha gideriz belki…
sediyani@gmail.com
SEDİYANİ SEYAHATNAMESİ
CİLT 11
İlk defa Amerika kıtasına adım atıyorum. “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım.”
Bundan günü gününe tam 50 yıl önce Ay’a adım atan ABD’li astronot Neil Alden Armstrong (1930 – 2012), Ay’daki ilk adımı için böyle demişti: “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım.”
Muş – Vartolu gezi arkadaşım, güzel insan Yaşar Gülen ile birlikte, hayatımızdaki “en unutulmaz günler” arasında olacak olan önümüzdeki 10 günün ilk dakikalarında olduğumuzun bilinciyle, yüzlerimizde haklı bir gurur olduğu halde birbirimize bakıyor, karşılıklı gülümsüyoruz. (ARJANTİN)
Uçaktan inip aradaki bağlantıyla havaalanı terminaline girdikten sonra, pasaport kontrol noktasına doğru yürüyoruz, diğer yolcularla birlikte. Bu arada yolda karşılaştığımız ilginç panoların, tabelaların önünde hatırâ fotoğrafları çekiyoruz. (ARJANTİN)
Arjantin’e niçin geldiğimizi soruyorlar. Turistik amaçlı geldiğimizi söylüyoruz. Devrim yapmak için geldiğimizi gizliyoruz tabi, söylemiyoruz bunu Arjantin polislerine.
Pasaport kontrolü ve giriş işlemleri fazla sürmüyor. Çarçabuk geçiyoruz ordan. Muş – Vartolu olduğu için ve Bursa’da doğup büyüdüğü için ve bir de Galatasaray taraftarı olduğu için Yaşar pasaport kontrolünde sıkıntı yaşar diye ümit etmiştim ama temennim boşa gitti, hiçbir sorunla karşılaşmadı. (ARJANTİN)
IATA kodu EZE, ICAO kodu SAEZ, WMO kodu 87576, Buenos Aires uluslararası havaalanı kodu ise BUE olan Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı), deniz seviyesinin yalnızca 20 m üzerinde yer alıyor.
1949 yılında hizmete açılan ve şu anda 3 terminali bulunan havaalanının genişlik ve uzunluğu, 11 / 29 yönünde 3300 m × 60 m asfalt, 17 / 35 yönünde 3105 m × 45 m asfalttır. Toplam 3475 hektarlık bir alanda kurulu havaalanından / havaalanına yıllık ortalama 60 bin uçuş gerçekleşmekte. Bu uçuşlar da yıllık ortalama 11 milyon yolcu (bunun 10 milyonu dış hatlar, sadece 1 milyonu iç hatlar) ve 200 bin ton yüke tekabül ediyor. (ARJANTİN)
Bizim uçtuğumuz ve şu anda bulunduğumuz Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı), sadece Arjantin’den değil, bütün Güney Amerika kıtasından 5 kıtaya da uçuş gerçekleştirilen tek havaalanıdır. Güney Amerika’nın başka hiçbir ülkesinin ve hiçbir havaalanının 5 kıtaya da hava trafiği bulunmamaktadır. (ARJANTİN)
30 Nisan 1949 tarihinde hizmete açılan Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) ya da bilinen adıyla Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı (İsp. Buenos Aires Aeropuerto Internacional de Ezeiza), proje olarak ilk 1935 yılında o zamanki Arjantin Bayındırlık Bakanı olan General Juan Pistarini (1882 – 1956) tarafından hazırlanıp sunulmuş, proje 30 Eylül 1935’teki 12285 sayılı kanunla onaylanmıştı. Havaalanı bu yüzden projenin ana organizatörü olmasının onuruna Juan Pistarini’nin adını taşır. (ARJANTİN)
30 Nisan 1949 tarihinde açılışı yapılan ve hizmete başlayan Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini Havaalanı (Buenos Aires Uluslararası Ezeiza Havaalanı), ilk üç yılında, 1949 – 52, dünyanın en büyük havaalanıydı. (ARJANTİN)
Bienvenido a Argentina
Buenos Aires Uluslararası Ministro Pistarini (Ezeiza) Havaalanı
20 Nisan 2019