Matematiğin Kalbine Yolculuk

Parveke / Paylaş / Share

 

 

 

 

 

     Henüz ilk günlerini yaşadığımız 2008 yılı, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Bilim ve Matematik Yılı” ilan edildi.

     Konuyla ilgili açıklamasında “Matematik Sürpriz ve Maceradır” başlığı altında bir sunum gerçekleştiren BM Teşkilâtı, “Matematikte dolu dolu hayat var ve hayatın içinde de dolu dolu matematik” ifadelerini kullandı.

     Nasıl ki 2007 yılının “Mevlânâ Yılı” ilan edilmesi üzerine Türkiye’de herkes gözlerini Konya şehrine çevirdiyse, 2008 yılının “Bilim ve Matematik Yılı” ilan edilmesi karşısında da “biz Almanyalılar”, gözlerimizi Gießen kentine çevirdik. Zira Hessen eyaletinin bu bilim kentinde “Mathematikum” adında bir müze var.

     Bu müzenin özelliği, “Almanya’nın tek matematik müzesi” olması.

     Müzeyi “sizler için” gezdik, “sizinle birlikte gezmek için” de bol bol fotoğraf çektik.

     2008 BİLİM VE MATEMATİK YILI

     Liebig Caddesi 8 adresinde bulunan müze baştan sona matematik kokuyor.

     Sergilenen sanat eserleri ve duvarlara işlenen motifler, “sanki rakamlarla yazılmış bir makale” kadar güzel. Matematiğe meraklı olanlar için burası görüp de ayrılamayacakları bir mekân.

     BM’nin aldığı karardan sonra harekete geçen Alman Matematik Federasyonu (DMV), Uygulamalı Matematik ve Mekanik Toplumu (GAMM), Matematiğin Didaktiği Toplumu (GDM) ve Matematik ve Doğa Bilimleri Dersleri Teşvik Derneği (MNU), burayı yıl boyunca tanıtmak ve insanların ilgisini çekmek için Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF), Alman Telekom Vakfı (DTS) ve Diyalog İçindeki Bilim (WiD) ile ortak bir işbirliğine girerek Gießen kentini ve Mathematikum adlı müzeyi “2008 Bilim ve Matematik Yılı”nın Almanya’daki kalbi olarak seçti ve yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenleme kararı aldı.

     Sözkonusu projeye Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Dr. Annette Schavan tam destek veriyor.

     Projenin matematik derslerindeki başarıyı yükseltmek ve insanların sayılar dünyasına ilgisini arttırmak gibi talî hedeflerinden ziyade perde arkasındaki asıl amacı, gelecek yıl Bremen eyaletinin Hansestadt Bremen şehrinde düzenlenecek olan 2009 Matematik Olimpiyatları’na en iyi şekilde hazırlanabilmek.

     YILDA 150 BİN ZİYARETÇİ

     19 Kasım 2002 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açan Mathematikum’u yılda ortalama 150 bin kişi geziyor.

     Pazartesi – Cuma günleri arasında sabahtan öğle vaktine kadar sadece okul öğrencilerine açık olan müze, özellikle 3. ila 12. sınıflar arasındaki talebeler için oldukça öğretici.

     Müze, hafta içi öğleden sonra ve hafta sonu ile tatillerde ise bütün gün olmak üzere privat ziyaretçilere kapılarını açıyor. Müzeyi bireysel olarak, grup halinde veya ailece ziyaret etmek mümkün.

     Giriş ücreti kişiler için 6 Euro, çocuklar için 4 Euro ve aileler için 12 Euro. Gruplar için ise farklı tarifeler var.

     Müze ziyaret saatleri Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma günleri 09:00 – 18:00 saatleri arasında, Perşembe günü 09:00 – 20:00 saatleri arasında, Cumartesi, Pazar ve tatil günlerinde ise 10:00 – 19:00 saatleri arasında. Mathematikum yılın 365 günü de açık.

     Takriben 1000 m² alan üzerine kurulu olan Mathematikum’da 120 çeşit sergi nesnesi ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Bunlara her ay yenileri ekleniyor ve yeni nesneler için özel bir bölüm var.

     Mathematikum Müzesi’nde görevli olarak 80 personel çalışıyor. Bunlardan 1’i meslek yapıyor, 3’ü ise stajyer.

     ÖDÜLLER ALDI

     Mathematikum’un 19 Kasım 2002’de gerçekleştirilen açılış kutlamalarına katılan Cumhurbaşkanı Johannes Rau, burada Gießen halkına yaptığı konuşmada, “Mathematik insana keyif veriyor, bunu burada öğrendim” demişti.

     Sonraki yıllar içinde bazı ödüller de aldı, Mathematikum. 2004 yılında PricewaterhouseCoopers (PwC) Vakfı bünyesindeki Gençlik Kültürü tarafından “Gelecek Ödülü” ile ödüllendirildi.

     2006’da “Fikirler Ülkesi Yeri” sıfatını kazandı.

     2007’nin yaz aylarında ise Hessen eyaletinin yerel medya kuruluşu olan HR 3 tarafından “Olağanüstü Mekân” ödülüne layık görüldü.

     Müzeyi gezenler içerideki sergi nesneleri ile şans oyunları oynayabiliyor, köprü inşâ edebiliyor, köpük ve diğer sıvılarla deney yapabiliyor, yuvarlak ve dönen cisimler üzerinde yürüyüş yapabiliyor, parça parça olan nesneleri birleştirip puzzle oynayabiliyor ve tuhaf aynalar karşısında kendisine gülebiliyor. Birçok nesnenin amacı, ziyaretçinin, kendi içindeki yeteneğin farkına varmasına yardımcı olmak.

     Odaları tek tek gezerken kulağınıza gelen hafif sesteki güzel müzik, bir yandan da sizi dinlendiriyor. Müze içinde kafeterya ve büfe de bulunuyor.

     Müzeyi ziyaret edenler, astronomi ile birlikte insanlık tarihinin en eski bilim dalından biri olan ve yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir geçmişi bulunan matematik ilmini daha yakından içselleştirme imkanı buluyorlar.

     MİNİ – MATHEMATİKUM ÇOCUKLAR İÇİN

     Mathematikum içindeki en gözde bölümlerin başında “Mini – Mathematikum” geliyor. Burası, henüz parmaklarını kullanarak hesap yapabilen minik çocuklar için tasarlanmış.

     16 Kasım 2007’de açılan Mini – Mathematikum 24 Şubat 2008’e kadar ziyaretçi kabul ettikten sonra “gezgin” hale getirilecek ve Almanya turuna çıkıp bütün ülkedeki insanlara tanıtılacak.

     Hazır bahsetmişken, ailelerimize şu müjdeyi de verelim: Şayet minik çocuklarınız varsa ve 24 Şubat’tan sonra başlanacak olan Almanya turunda Mini – Mathematikum’un çocuklarınıza da gösterilmesini istiyorsanız, bu dileğinizi gerçekleştirmeniz çok basit. Bunun için 0641 – 969 79 70 nolu telefonu çevirmeniz veya mini@mathematikum.de adresine mesaj yazmanız yeterli. Çocuğunuzun çok seveceğine emin olabileceğiniz Mini – Mathematikum’u bizzat ayağınıza kadar getiriyorlar.

     Almanya’nın yegane matematik müzesi olan Mathematikum hakkında daha geniş bilgiyi www.mathematikum.de adlı internet sitesinden bulabilir, bu müzeyle info@mathematikum.de mail adresi veya yukarıda verdiğimiz telefon numarası yoluyla irtibata geçebilirsiniz.

sediyani@gmail.com

     TÜRKİYE GAZETESİ

     20 OCAK 2008

FOTOĞRAFLAR:

mathematikum 1

Bütün duvarı kaplayan ve 3, 14… ile başlayan pi sayısı önünde dersimizi çalışıyoruz

mathematikum 2

Mini – Mathematikum’da çocuklara saati öğretmek için kurulmuş eğlenceli bir düzenek

mathematikum 3

Mini – Mathematikum müzenin en güzel bölümü

mathematikum 4

En büyük odada bulunan ilginç bir düzenek

mathematikum 5

Müzedeki sergi nesneleri biribirinden ilginç özellikler taşıyor

mathematikum 6

BM’nin aldığı karardan sonra harekete geçen Alman Matematik Federasyonu (DMV), Uygulamalı Matematik ve Mekanik Toplumu (GAMM)Matematiğin Didaktiği Toplumu (GDM) ve Matematik ve Doğa Bilimleri Dersleri Teşvik Derneği (MNU), burayı yıl boyunca tanıtmak ve insanların ilgisini çekmek için Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF), Alman Telekom Vakfı (DTS) ve Diyalog İçindeki Bilim (WiD) ile ortak bir işbirliğine girerek Gießen kentini ve Mathematikum adlı müzeyi “2008 Bilim ve Matematik Yılı”nın Almanya’daki kalbi olarak seçti ve yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenleme kararı aldı.

mathematikum 7

19 Kasım 2002 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açan Mathematikum’u yılda ortalama 150 bin kişi geziyor.

mathematikum 8

Müzeyi ziyaret edenler, astronomi ile birlikte insanlık tarihinin en eski bilim dalından biri olan ve yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir geçmişi bulunan matematik ilmini daha yakından içselleştirme imkanı buluyorlar.

mathematikum 9

Mathematikum Hatırâsı


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir