Suudî Arabistan vahasında M. Ö. 6000 yıllarına tarihlenen ve 35 m boyunda üçgen bir platform keşfedildi.
Suudî Arabistan vahasında M. Ö. 6000 yıllarına tarihlenen ve 35 m boyunda üçgen bir platform keşfedildi.
Yakındoğu’nun tarihöncesi kalıntılarının aksine, Arabistan’ın megalitik anıtları çok fazla bilinmiyor. Kuru taş duvarlardan yapılmış bu anıtsal yapılar; işlevleri, yapıları ve kronolojileri bakımından hâlâ gizemini koruyor.
Fransa, İtalya ve Suudi Arabistan’daki bilim insanlarından oluşan ve CNRS araştırmacısı Olivia Munoz liderliğinde yürütülen bir uluslararası işbirliğinde, ülkenin kuzeyindeki Cewf bölgesinde yer alan Dumet el- Cendel vahasında 35 m boyunda üçgen bir platform keşfedildi. M. Ö. 6000 yıllarında birkaç aşamada inşâ edilen bu nadir görülen anıt, muhtemelen o dönem insanları tarafından mezar veya anıt olarak dînî törenlerde kullanılıyordu.
Bu sonuçlara ulaşabilmek için bilim insanları, yandaki iki oyukta, yakındaki mezarlarda, platformun içinde ve çevresinde bulunan yataklardan nesne ve insan kalıntılarını inceledi ve tarihlendirdi. Bu bulgular, tarihöncesi dönemde dînî törenlerin varlığını ve bu uzak dönemde göçebe çobanlar tarafından o topraklarda geriye bırakılan bu yapının sembolik bir anlamı olduğunu gösteriyor.
ANTIQUITY, ARKEOFİLİ
27 HAZİRAN 2020