Arjantin Futbol Federasyonu

Parveke / Paylaş / Share

Sediyani Seyahatnamesi, cilt 11, bölüm 30…

 

 

 

Gümüş Nehir’in Kıyısındaki Başkentlerin Meydanlarında Haykırdım Sana Olan Sevgimi – 30

İbrahim Sediyani

23 NİSAN

ARJANTİN 

     Dünden kalan tüm yorgunluğumuza rağmen, bugün de her zamanki gibi sabah erkenden kalkıyoruz.

     Gezi arkadaşım, can dostum güzel insan sevgili Yaşar Gülen ile beraber, bu yeni günümüzde, ilk işimiz, her sabah ilk olarak yaptığımız gibi, otelde güzel bir kahvaltı yapmak.

     Amérian Buenos Aires Park Hotel adlı otelimizin 1. katında bulunan kahvaltı salonuna iniyoruz, kahvaltı için. Oteldeki kahvaltılar, açık büfe.

     Arjantin’de kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan ve bizlerin de burada tadına hayran kaldığımız medialuna adlı krozon ve diğer lezzetlerle yapıyoruz kahvaltımızı.

     Kahvaltıdan sonra, bugün de tüm gün Buenos Aires’i gezmek için otelden dışarı çıkıyoruz.

     Bugün ilk işimiz, çok özel, en azından benle Yaşar için çok özel olan bir yeri ziyaret etmek: Kısa adı AFA olan Arjantin Futbol Federasyonu (İsp. Asociación del Fútbol Argentino) merkezi.

     Arjantin Futbol Federasyonu’nun binası, bizim bulunduğumuz otele sadece 1200 m mesafede. Yürüyerek 15 dakika. Hatta aynı cadde üzerinde.

     Otelden çıkar çıkmaz Viamonte adlı yol üzerinde yürümeye başlıyoruz. Bu yol üzerinde 1200 m yürüdükten sonra, 15 dakika yürüyünce, Arjantin Futbol Federasyonu binası, işte yolun sol tarafında.

     Burası benle Yaşar için çooook çok özel bir yer. Çünkü ikimiz de futbol hastasıyız ve ikimiz de Arjantin millî takımı hayranıyız.

     O kadar mutlu ve heyecanlıyız ki, bir binaya bakıyoruz bir birbirimize, bir binaya bakıyoruz bir birbirimize. Yüzlerimizde tebessüm, sevinç.

     Arjantin Futbol Federasyonu binası önünde olduğumuz bu ân, ben ve Yaşar’daki duyguları tarif etmem mümkün değil. Türk Solu Anıtkabir’de, Türk İslamcılar da Ayasofya’da hangi duyguları yaşıyorsa, biz de Arjantin Futbol Federasyonu binası önünde aynı duyguları yaşıyoruz. Aynen tıpkim onun kibi pişey…

     – Acaba içeriye girebilecek miyiz?

     – Bir deneyelim…

     Büyük bir heyecanla giriyoruz içeri. Kontrol yok, engel yok. Harika…

     İki kez Dünya Kupası’nı kazanmış, dünyanın en büyük futbol ülkelerinden biri olan Arjantin’in futbol federasyonunun merkez binasına hiçbir kimlik kontrolüne dahi tabi tutulmadan serbestçe giriyoruz. Bina, bizim otelimizin de bulunduğu caddenin üzerinde ve cadde üzerindeki herhangi bir dükkâna girer gibi rahatça girebiliyorsunuz.

     Ama bu, binanın sadece giriş katı için böyleymiş. Asansörle çıkılan üst katlara öyle herkes elini kolunu sallayarak çıkamıyor. Bunu içeri girince öğreniyoruz. Ama olsun; sadece giriş katında (zemin katta) bile, görülmesi gereken pekçok şeyi görme şansına sahipsiniz.

     İçeri giriyoruz…

     İçeri girince, tam karşıda, duvara boydan boya işlenmiş bir AFA (Arjantin Futbol Federasyonu) arması selamlıyor bizi. Armanın üzerine büyükçe yazılmış AFA harfleri, üstünde Arjantin bayrağı işlenmiş. Armanın en üstünde ise iki tane yıldız bulunuyor. Bu iki yıldız, Arjantin’in 1978 ve 1986 yıllarında kazandığı iki Dünya Kupası’nı sembolize ediyor.

     Binanın giriş (zemin) katı, bir “kupa müzesi” sanki. Burada, Arjantin millî takımının uluslararası turnuvalarda kazandığı kupalar sergilenmiş. Camekan içindeki kupalara hem bakıyor, hem fotoğraflarını çekiyoruz.

     Tavanda, Futbol Federasyonu kurucularının ve şu anki yönetim kurulunda bulunan kişilerin isimleri, altunî bir tarzda yazılmış.

     Kısa adı AFA olan Arjantin Futbol Federasyonu (İsp. Asociación del Fútbol Argentino), Arjantin futbolunun yönetim organıdır. Arjantin’deki futbol liglerini ve Arjantin millî futbol takımını organize eden kurum, işte bu. Merkezi başkent Buenos Aires’te, bizim şu anda bulunduğumuz binadır.

     AFA, Arjantin millî futbol takımı (erkek / kadın) yanısıra, Arjantin’deki bütün futbol liglerini (erkek / kadın), en üst lig olan Primera División’dan tutun en alt ligler olan Torneo Regional Federal ve Primera D’ye kadar hepsini organize etmekle sorumludur. Kurum ayrıca (erkek / kadın) A Millî Takım’ın yanısıra, Ümit (20 Yaşaltı) Millî Takımı, 17 Yaşaltı Millî Takımı, 15 Yaşaltı Millî Takımı ve Olimpik Millî Takımı olmak üzere tüm Arjantin millî takımlarını yönetiyor.

     1893 yılında kurulan AFA (ilk kurulduğunda kısaltması FAF idi), dünyadaki sekizinci futbol federasyonu, Amerika kıtasındaki ise ilk futbol federasyonudur. Amerika kıtasında kurulan çeşitli ülke futbol federasyonlarının öncüsü olarak kabul edilir. 1904 yılında kurulan ve kısa adı FIFA olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (Frsz. Fédération Internationale de Football Association)’ne 1912 yılında Şili ile birlikte üye olarak, FIFA’ya Amerika’dan üye olan ilk iki ülke olmuşlardır. Arjantin, ayrıca 1916 yılında kurulan ve kısa adı CONMEBOL olan Güney Amerika Futbol Federasyonu (İsp. Confederación Sudamericana de Fútbol)’nun da kurucu üyesidir.

     Arjantin’e futbol, 1840’lı yıllarda Britanyalılar (İrlandalılar, İskoçlar, İngilizler) aracılığıyla Buenos Aires Limanı’ndan geldi. Bu işgalciler Amerika kıtasında daha iyi bir hayat arıyorlardı ve boş zamanlarında meşgul olacak, onlarla oynayacak bir şeyler getirdiler. Kendileriyle kumaştan yaptıkları bir top getirmişlerdi ve boş zamanlarında boş arazilerde taşlardan sınırlar çizerek top oynuyorlardı. Sonra bu oyun yaygınlaştı.

     20 Haziran 1867 tarihinde Arjantin’deki ilk futbol maçı oynandı. Maçın oynandığı yer, bugünkü Galileo Galilei Planetaryumu (İsp. El Planetario Galileo Galilei)’nun inşâ edildiği yerin (dün gittiğimiz ve bugün tekrar gideceğimiz yer) yakınındaki 3 Şubat Parkı (İsp. Parque 3 de Febrero ya da Parque Tres de Febrero)’nda bulunan (dün gittiğimiz ve bugün tekrar gideceğimiz yer) Buenos Aires Kriket Kulübü sahası idi. Thomas Hogg (? – ?) ve James Hogg (? – ?) kardeşler tarafından yönetilen bir grup meraklı, Mayıs 1867’de “The Standard” gazetesindeki bir bildiriyle, yapılacak futbol maçını tanıtmak için bir bildiri yayınladılar. 9 Mayıs 1867’de Arjantin’deki ilk futbol takımı olan ve kısaltması BAFC olan Buenos Aires Futbol Kulübü kuruldu. Bu, Güney Amerika’da kurulmuş ilk futbol kulübüdür ve Britanyalı demiryolu işçileri tarafından kurulmuştur. Kulüp bünyesindeki oyuncular, “Colorados” (Renkliler) ve “Blancos” (Beyazlar) olmak üzere iki takıma ayrıldılar ve 20 Haziran 1867’de bu ülke topraklarındaki ilk futbol maçını oynadılar. Maç saat 12:30’da başladı ve 2 saat sürdü. Renkliler, maçı 4 – 0 kazandılar. (Güney Amerika’daki ilk futbol takımı olan BAFC, 1881 yılında kendisini feshetmiş ve tarihe karışmıştır.)

     1882 yılında, sonraki yıllarda Arjantin Futbol Federasyonu’nu kuracak ve “Arjantin futbolunun babası” olarak anılacak İskoçyalı Alexander Watson Hutton (1853 – 1936), kendisiyle birlikte ülkeye birkaç top getirdi ve Arjantin’de gençlere spor eğitimi vermeye başladı.

     1891 yılında ise Arjantin Ligleri kuruldu.

     Arjantin Futbol Federasyonu, 21 Şubat 1893 tarihinde “Arjantin futbolunun babası” olarak kabul edilen Alexander Watson Hutton tarafından kuruldu. İskoç bir öğretmen ve spor eğitmeni olan Hutton, 10 Haziran 1853 tarihinde İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow (İsk. Glesga)’da doğmuş, 9 Mart 1936’da Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te vefat etmiştir.

     İlk kurulduğunda kurumun ismi İngilizce idi ve Argentine Association Football League (Arjantin Birliği Futbol Ligi) şeklindeydi.

     Arjantin Birliği Futbol Ligi (şimdiki Arjantin Futbol Federasyonu), ilk kurulduğunda, 1893, yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyordu: Alexander Watson Hutton (başkan), B. Guy (başkan yardımcısı), F. Webb (sayman), A. Lamont (sekreter), F. Syngleton, W. Reynolds, E. Morgan, G. Bridges, W. Rudd , B. Syers (üyeler).

     Dünyadaki sekizinci futbol federasyonu, Amerika kıtasındaki ise ilk futbol federasyonu olan Arjantin Futbol Federasyonu, 1912 yılında Şili ile birlikte FIFA’ya üye olarak, FIFA’ya Amerika’dan üye olan ilk iki ülke oldular. Arjantin, ayrıca 1916 yılında kurulan CONMEBOL’un da kurucu üyesi oldu.

     1893 yılında ve İngilizce isimle kurulan Arjantin Futbol Federasyonu, 1946 yılında ismini İspanyolca yaptı ve bugünkü ismine kavuştu. Aslında bu o kadar da zor bir değişiklik değildi; sadece “Football” kelimesinin “Fútbol” yapılması gerekiyordu, hepsi bu! Nasıl olsa 2017’de Trabzonspor’un Arjantinli kaptanı José Ernesto Sosa bu kelimeyi Karadeniz’de “Fitbol” şeklinde telaffuz etmeye başlayacaktı.

     Kuruluşundan günümüze Arjantin Futbol Federasyonu Başkanlığı yapan isimler şunlardır:

     ■ 1893 – 96: Alexander Watson Hutton (kurucu başkan)

     ■ 1897 – 98: Alfredo P. Boyd

     ■ 1899: Charles Wibberley

     ■ 1900 – 05: Frank Chevallier Boutell

     ■ 1906: Florencio Martínez de Hoz (Arjantin doğumlu ilk başkan)

     ■ 1907 – 08: Emilio Hansen

     ■ 1909 – 14: Hugo Wilson

     ■ 1915 – 17: Adolfo Orma

     ■ 1918 – 19: Ricardo Aldao

     ■ 1919 – 21: Federico Luzio

     ■ 1921 – 22: Benjamin Toulouse

     ■ 1922 – 24: Aldo Cantoni

     ■ 1924 – 26: Virgilio Tedin Uriburu

     ■ 1926: Natalio Botana

     ■ 1927 – 29: Adrián Beccar Varela

     ■ 1929 – 32: Juan Pignier

     ■ 1932: Carlos Anessi

     ■ 1932 – 33: Silvio Serra

     ■ 1933 – 34: José Claisse

     ■ 1934: Alejandro Russo

     ■ 1934: Tiburcio Padilla

     ■ 1935: Ernesto F. Malbec

     ■ 1936: Ángel Molinari

     ■ 1937 – 38: Eduardo Sánchez Terrero

     ■ 1939 – 40: Adrián Escobar

     ■ 1941 – 43: Ramón Castillo

     ■ 1944: Jacinto Armando

     ■ 1945: Agustín Nicolás Matienzo

     ■ 1946: Eduardo J. Avalos

     ■ 1947: Pedro Canaveri

     ■ 1948 – 49: Oscar Nicolini

     ■ 1949: Cayetano Giardulli

     ■ 1950 – 53: Valentín Suárez

     ■ 1954 – 55: Domingo Peluffo

     ■ 1955: Cecilio Conditi

     ■ 1956: Arturo Bullrich

     ■ 1957 – 65: Raúl Colombo

     ■ 1966: Francisco Perette

     ■ 1967 – 68: Valentin Suárez

     ■ 1968: Armando Ramos Ruiz

     ■ 1969: Aldo J. Porri

     ■ 1969: Oscar L. Ferrari

     ■ 1969 – 71: Juan Oneto Gaona

     ■ 1971 – 73: Raúl D’Onofrio

     ■ 1973: Horacio Bruzzone

     ■ 1973 – 74: Baldomero Gigan

     ■ 1974: Fernando Mitjans

     ■ 1974 – 76: David Bracuto

     ■ 1976 – 79: Alfredo Cantilo

     ■ 1979 – 2014: Julio Grondona

     ■ 2014 – 16: Luis Segura

     ■ 2016 – 17: Armando Pérez

     ■ 2017 – günümüz: Claudio Tapia (halen görevinin başında)

     Günümüzde ise, Arjantin Futbol Federasyonu’nun yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Claudio Tapia (başkan), Jorge Amor Ameal, Rodolfo D’Onofrio, Hugo Moyano, Jorge Amor Ameal, Marcelo Tinelli, Marcelo Achile, Guillermo Raed (başkan yardımcıları), Víctor Blanco (genel sekreter), Pablo Toviggino (sayman), Nicolás Russo (sekreter), Lionel Scaloni (erkekler kıdemli koçu), Fernando Batista (ümit millî baş antrenörü), Carlos Borrello (kadın millî takımı baş antrenörü), César Luis Menotti (millî takımlar genel direktörü).

     Arjantin Futbol Federasyonu, şimdiye kadar 1 kez (1978) FIFA Dünya Kupası’na, 8 kez (1921, 1925, 1929, 1937, 1946, 1959, 1987 ve 2011) de CONMEBOL Güney Amerika Kupası’na evsahipliği yaptı.

     Sevgili kardeşim Yaşar Gülen’le birlikte Arjantin Futbol Federasyonu (AFA) merkez binasının giriş (zemin) katında dolaşırken, orda sergilenen kupalara ve şiltlere bakıp fotoğraflar çekerken, temiz giyimli iki kişi binaya girdi ve duvara kocaman şekilde işlenmiş AFA logosunun hemen kenarında bulunan asansörün yanına gidip düğmeye bastılar ve asansörün aşağıya gelmesini beklediler.

     Fırsat bu fırsat, yanlarına varıp, yukarı katlara çıkıp oraları gezmemizin mümkün olup olmadığını sorduk. Onlar da bize, yukarı katların ziyarete kapalı olduğunu, sadece AFA’da görevli olan ve görevli kimliği bulunan kişilerin bu özel kimlikle yukarı katlara çıkabildiklerini söylediler. Kendilerine teşekkür ettik. Biraz sonra da asansör geldi ve binip yukarı çıktılar.

     Benle Yaşar biraz üzüldük. Doğrusu yukarı katlara da çıkıp görmek isterdik.

     Dedim ya, Türk Solu için Anıtkabir neyse, Türk İslamcılar için Ayasofya neyse, bizim için de Arjantin Futbol Federasyonu binası o.

     Türk Solu askerî darbe olduğunda ve ordu yönetime el koyduğunda nasıl mutlu oluyorsa, Türk İslamcılar lüks jiplere bindiğinde veya pahalı restoranlarda yemek yediğinde nasıl mutlu oluyorsa, biz de Arjantin millî takımı Dünya Kupası’nda gol attığında öyle mutlu oluyoruz.

     Türk Solu için Fidel Castro neyse, Türk İslamcılar için Şeyh Kardavî neyse, bizim için de Maradona o.

     Türk Solu için CHP’nin tek başına iktidar olması neyse, Türk İslamcılar için AK Parti’nin hem genel hem yerel seçimleri kazanması neyse, bizim için de Lionel Messi’nin La Liga’da gol kralı olması aynı şey.

     Türk Solu için Sosyalist Enternasyonal neyse, Türk İslamcılar için İslam Teşkilatı Konferansı neyse, bizim için de Dünya Kupası o.

     Türk Solu her beş ayda bir Kurultay düzenleyip 10. Yıl Marşı okurken nasıl bir manevî huzur duygusu yaşıyorsa, Türk İslamcılar Ramazan’da 1000 odalı sarayın bahçesinde iftar düzenleyip oruçlarını altın kaplama tabaklarda açarken nasıl bir manevî huzur duygusu yaşıyorsa, biz de Şampiyonlar Ligi’nde Messi, Dybala, Agüero, Tagliafico gibi Arjantinli futbolcuları seyredince aynı manevî huzur duygusunu yaşıyoruz.

     Türk Solu için Laiklik neyse, Türk İslamcılar için Hilafet neyse, bizim için de Futbol o.

     Binanın üst katlarına çıkamadığımız için üzgündük. Acaba ne tür çalışmalar yapılıyordu? Kimler vardı? Merak ediyorduk.

     – Abican gizlice çıkalım mı yukarıya? Ne dersin? 🙂

     – Yapma abi. Başımıza iş açmayalım. 🙂

     – 🙂

     – 🙂

     – Düşünsene abican, bir de çıkıyoruz yukarıya, orda bir odaya giriyoruz, bir de ne görelim? Odadaki masanın etrafında Passarella, Kempes, Ardiles, Olarticoechea, Maradona, Valdano, Burruchaga, Caniggia, Ortega, Batistuta, Crespo, Mascherano, Riquelme, Delgado, hepsi beraber oturmuşlar sohbet ediyorlar. 🙂

     – 🙂

     – 🙂

     – Di mi abi? Bizi görünce diyorlar, “Ooo İbrahim abi, Yaşar abi, hangi rüzgâr attı sizi buraya?” 🙂

     – 🙂 🙂 🙂

     – 🙂 🙂 🙂

     – Kempes diyor, “Abi niye geleceğinizi önceden haber vermediniz? Bir hazırlık yapardık…” 🙂

     – Ardiles de diyor, “He valla mahcup olduk”… 🙂

     – 🙂 🙂 🙂

     – 🙂 🙂 🙂

     – Maradona soruyor, “Abi nerde kalıyorsunuz Buenos Aires’te?”, biz de diyoruz “Amérian Park Hotel’de kalıyoruz.” 🙂

     – Bunun üzerine Maradona diyor, “Neee, biz buradayken siz otelde mi kalıyorsunuz? Bu bize resmen hakarettir! Olmaz, bu gece misafirimizsiniz.” 🙂

     – 🙂 🙂 🙂

     – 🙂 🙂 🙂

     – Biz “Olmaz Diego abi, Allah razı olsun ama otelde yerimiz hazır zaten” diyoruz, ama O “Olmaz, misafirimizsiniz” diyor. Biz “Olmaz” dedikçe ısrar ediyorlar.

     – 🙂 🙂

     – 🙂 🙂

     – Valdano diyor, “Yau siz ne itiraz ediyorsunuz? Yengenize haber verdim bile, yemeği hazırladı. Yataklarınız serilmiş, odanız hazır. Bu gece benim misafirimsiniz” 🙂 🙂 🙂

     – 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     – 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     – Batistuta da diyor, “Yarın akşam da benim misafirimsiniz. Hiiiiç hiç itiraz istemem! Yarın bizdesiniz, o kadar!” 🙂

     – 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     – 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     – Crespo da diyor, “Ondan sonra da iki gece benim misafirim olacaksınız.” 🙂

     – 🙂

     – 🙂

     – Burruchaga da diyor, “Niye bizde bir akşam sende iki akşam kalıyorlar? Bu adaletsizlik! O zaman bizde de iki akşam kalacaklar.” 🙂

     – 🙂 🙂

     – 🙂 🙂

     – Delgado itiraz edecek, hani kendisi Beşiktaş’ta oynadı ya, e ben de Beşiktaş’lıyım ya, diyecek “Abi siz ne diyorsunuz Allah aşkına? Bir kere İbrahim abi Beşiktaş’lı, bizim takımın taraftarı. Hak odur ki ilk olarak bende misafir olsunlar.” 🙂

     – 🙂 🙂 🙂

     – 🙂 🙂 🙂

     – Sonra Maradona eline telefonu alıp Trabzon’u arayacak, José Sosa’ya fırça çekecek, “Yau Sosa, bak İbrahim abiyle Yaşar abi Arjantin’e gelmişler, yau sen niye bize haber vermedin geleceklerini? Bir hazırlık da yapmadık, valla mahcup olduk.” Sosa da diyecek, “Abi ekmek muska hamsi çarpsın ki haberim yoktu bu geziden. Bilseydim size haber vermez miydim?” 🙂

     – 🙂 🙂

     – 🙂 🙂

     Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, Arjantin Futbol Federasyonu (AFA) binasının içinde Yaşar’la beraber gülme krizine tutulmuştuk.

     Düşünün ki; dünyanın en büyük futbol devlerinden biri olan Arjantin’in futbol merkezinde, Arjantin’in uluslararası alanda kazandığı kupaların arasında bir Karakoçanlı ve bir Vartolu gülme krizine tutulmuşlar.

     Allah’tan kimse görmedi o halimizi. Yoksa bizi kesin dışarı atarlardı.

sediyani@gmail.com

     SEDİYANİ SEYAHATNAMESİ

     CİLT 11

FOTOĞRAFLAR:

Bugün ilk işimiz, çok özel, en azından benle Yaşar için çok özel olan bir yeri ziyaret etmek: Kısa adı AFA olan Arjantin Futbol Federasyonu (İsp. Asociación del Fútbol Argentino) merkezi. (ARJANTİN)

Arjantin Futbol Federasyonu’nun binası, bizim bulunduğumuz otele sadece 1200 m mesafede. Yürüyerek 15 dakika. Hatta aynı cadde üzerinde. (ARJANTİN)

Burası benle Yaşar için çooook çok özel bir yer. Çünkü ikimiz de futbol hastasıyız ve ikimiz de Arjantin millî takımı hayranıyız. (ARJANTİN)

Arjantin Futbol Federasyonu binası önünde olduğumuz bu ân, ben ve Yaşar’daki duyguları tarif etmem mümkün değil. Türk Solu Anıtkabir’de, Türk İslamcılar da Ayasofya’da hangi duyguları yaşıyorsa, biz de Arjantin Futbol Federasyonu binası önünde aynı duyguları yaşıyoruz. Aynen tıpkim onun kibi pişey… (ARJANTİN)

İçeri giriyoruz…

İçeri girince, tam karşıda, duvara boydan boya işlenmiş bir AFA (Arjantin Futbol Federasyonu) arması selamlıyor bizi. Armanın üzerine büyükçe yazılmış AFA harfleri, üstünde Arjantin bayrağı işlenmiş. Armanın en üstünde ise iki tane yıldız bulunuyor. Bu iki yıldız, Arjantin’in 1978 ve 1986 yıllarında kazandığı iki Dünya Kupası’nı sembolize ediyor. (ARJANTİN)

İki kez Dünya Kupası’nı kazanmış, dünyanın en büyük futbol ülkelerinden biri olan Arjantin’in futbol federasyonunun merkez binasına hiçbir kimlik kontrolüne dahi tabi tutulmadan serbestçe giriyoruz. Bina, bizim otelimizin de bulunduğu caddenin üzerinde ve cadde üzerindeki herhangi bir dükkâna girer gibi rahatça girebiliyorsunuz.

Ama bu, binanın sadece giriş katı için böyleymiş. Asansörle çıkılan üst katlara öyle herkes elini kolunu sallayarak çıkamıyor. Bunu içeri girince öğreniyoruz. Ama olsun; sadece giriş katında (zemin katta) bile, görülmesi gereken pekçok şeyi görme şansına sahipsiniz. (ARJANTİN)

Binanın giriş (zemin) katı, bir “kupa müzesi” sanki. (ARJANTİN)

Burada, Arjantin millî takımının uluslararası turnuvalarda kazandığı kupalar sergilenmiş. Camekan içindeki kupalara hem bakıyor, hem fotoğraflarını çekiyoruz. (ARJANTİN)

Kısa adı AFA olan Arjantin Futbol Federasyonu (İsp. Asociación del Fútbol Argentino), Arjantin futbolunun yönetim organıdır. Arjantin’deki futbol liglerini ve Arjantin millî futbol takımını organize eden kurum, işte bu. Merkezi başkent Buenos Aires’te, bizim şu anda bulunduğumuz binadır. (ARJANTİN)

AFA, Arjantin millî futbol takımı (erkek / kadın) yanısıra, Arjantin’deki bütün futbol liglerini (erkek / kadın), en üst lig olan Primera División’dan tutun en alt ligler olan Torneo Regional Federal ve Primera D’ye kadar hepsini organize etmekle sorumludur. Kurum ayrıca (erkek / kadın) A Millî Takım’ın yanısıra, Ümit (20 Yaşaltı) Millî Takımı, 17 Yaşaltı Millî Takımı, 15 Yaşaltı Millî Takımı ve Olimpik Millî Takımı olmak üzere tüm Arjantin millî takımlarını yönetiyor. (ARJANTİN)

Tavanda, Futbol Federasyonu kurucularının ve şu anki yönetim kurulunda bulunan kişilerin isimleri, altunî bir tarzda yazılmış. (ARANTİN)

Günümüzde ise, Arjantin Futbol Federasyonu’nun yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Claudio Tapia (başkan), Jorge Amor Ameal, Rodolfo D’Onofrio, Hugo Moyano, Jorge Amor Ameal, Marcelo Tinelli, Marcelo Achile, Guillermo Raed (başkan yardımcıları), Víctor Blanco (genel sekreter), Pablo Toviggino (sayman), Nicolás Russo (sekreter), Lionel Scaloni (erkekler kıdemli koçu), Fernando Batista (ümit millî baş antrenörü), Carlos Borrello (kadın millî takımı baş antrenörü), César Luis Menotti (millî takımlar genel direktörü). (ARJANTİN)

1893 yılında kurulan AFA (ilk kurulduğunda kısaltması FAF idi), dünyadaki sekizinci futbol federasyonu, Amerika kıtasındaki ise ilk futbol federasyonudur. Amerika kıtasında kurulan çeşitli ülke futbol federasyonlarının öncüsü olarak kabul edilir. (ARJANTİN)

1904 yılında kurulan ve kısa adı FIFA olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (Frsz. Fédération Internationale de Football Association)’ne 1912 yılında Şili ile birlikte üye olarak, FIFA’ya Amerika’dan üye olan ilk iki ülke olmuşlardır. Arjantin, ayrıca 1916 yılında kurulan ve kısa adı CONMEBOL olan Güney Amerika Futbol Federasyonu (İsp. Confederación Sudamericana de Fútbol)’nun da kurucu üyesidir. (ARJANTİN)

Arjantin’e futbol, 1840’lı yıllarda Britanyalılar (İrlandalılar, İskoçlar, İngilizler) aracılığıyla Buenos Aires Limanı’ndan geldi. Bu işgalciler Amerika kıtasında daha iyi bir hayat arıyorlardı ve boş zamanlarında meşgul olacak, onlarla oynayacak bir şeyler getirdiler. Kendileriyle kumaştan yaptıkları bir top getirmişlerdi ve boş zamanlarında boş arazilerde taşlardan sınırlar çizerek top oynuyorlardı. Sonra bu oyun yaygınlaştı. (ARJANTİN)

20 Haziran 1867 tarihinde Arjantin’deki ilk futbol maçı oynandı. Maçın oynandığı yer, bugünkü Galileo Galilei Planetaryumu (İsp. El Planetario Galileo Galilei)’nun inşâ edildiği yerin (dün gittiğimiz ve bugün tekrar gideceğimiz yer) yakınındaki 3 Şubat Parkı (İsp. Parque 3 de Febrero ya da Parque Tres de Febrero)’nda bulunan (dün gittiğimiz ve bugün tekrar gideceğimiz yer) Buenos Aires Kriket Kulübü sahası idi. Thomas Hogg (? – ?) ve James Hogg (? – ?) kardeşler tarafından yönetilen bir grup meraklı, Mayıs 1867’de “The Standard” gazetesindeki bir bildiriyle, yapılacak futbol maçını tanıtmak için bir bildiri yayınladılar. (ARJANTİN)

9 Mayıs 1867’de Arjantin’deki ilk futbol takımı olan ve kısaltması BAFC olan Buenos Aires Futbol Kulübü kuruldu. Bu, Güney Amerika’da kurulmuş ilk futbol kulübüdür ve Britanyalı demiryolu işçileri tarafından kurulmuştur. Kulüp bünyesindeki oyuncular, “Colorados” (Renkliler) ve “Blancos” (Beyazlar) olmak üzere iki takıma ayrıldılar ve 20 Haziran 1867’de bu ülke topraklarındaki ilk futbol maçını oynadılar. Maç saat 12:30’da başladı ve 2 saat sürdü. Renkliler, maçı 4 – 0 kazandılar. (Güney Amerika’daki ilk futbol takımı olan BAFC, 1881 yılında kendisini feshetmiş ve tarihe karışmıştır.) (ARJANTİN)

1882 yılında, sonraki yıllarda Arjantin Futbol Federasyonu’nu kuracak ve “Arjantin futbolunun babası” olarak anılacak İskoçyalı Alexander Watson Hutton (1853 – 1936), kendisiyle birlikte ülkeye birkaç top getirdi ve Arjantin’de gençlere spor eğitimi vermeye başladı. (ARJANTİN)

1891 yılında ise Arjantin Ligleri kuruldu. (ARJANTİN)

Arjantin Futbol Federasyonu, 21 Şubat 1893 tarihinde “Arjantin futbolunun babası” olarak kabul edilen Alexander Watson Hutton tarafından kuruldu. İskoç bir öğretmen ve spor eğitmeni olan Hutton, 10 Haziran 1853 tarihinde İskoçya’nın en büyük şehri Glasgow (İsk. Glesga)’da doğmuş, 9 Mart 1936’da Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te vefat etmiştir. (ARJANTİN)

İlk kurulduğunda kurumun ismi İngilizce idi ve Argentine Association Football League (Arjantin Birliği Futbol Ligi) şeklindeydi. (ARJANTİN)

Arjantin Birliği Futbol Ligi (şimdiki Arjantin Futbol Federasyonu), ilk kurulduğunda, 1893, yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyordu: Alexander Watson Hutton (başkan), B. Guy (başkan yardımcısı), F. Webb (sayman), A. Lamont (sekreter), F. Syngleton, W. Reynolds, E. Morgan, G. Bridges, W. Rudd , B. Syers (üyeler). (ARJANTİN)

Dünyadaki sekizinci futbol federasyonu, Amerika kıtasındaki ise ilk futbol federasyonu olan Arjantin Futbol Federasyonu, 1912 yılında Şili ile birlikte FIFA’ya üye olarak, FIFA’ya Amerika’dan üye olan ilk iki ülke oldular. (ARJANTİN)

Arjantin, ayrıca 1916 yılında kurulan CONMEBOL’un da kurucu üyesi oldu. (ARJANTİN)

1893 yılında ve İngilizce isimle kurulan Arjantin Futbol Federasyonu, 1946 yılında ismini İspanyolca yaptı ve bugünkü ismine kavuştu. Aslında bu o kadar da zor bir değişiklik değildi; sadece “Football” kelimesinin “Fútbol” yapılması gerekiyordu, hepsi bu! Nasıl olsa 2017’de Trabzonspor’un Arjantinli kaptanı José Ernesto Sosa bu kelimeyi Karadeniz’de “Fitbol” şeklinde telaffuz etmeye başlayacaktı. (ARJANTİN)

Arjantin Futbol Federasyonu, şimdiye kadar 1 kez (1978) FIFA Dünya Kupası’na, 8 kez (1921, 1925, 1929, 1937, 1946, 1959, 1987 ve 2011) de CONMEBOL Güney Amerika Kupası’na evsahipliği yaptı. (ARJANTİN)

Arjantin Futbol Federasyonu binası ve Arjantin millî takımı arması (ARJANTİN)

Viva Argentina

Arjantin Futbol Federasyonu (AFA) merkez binası

Buenos Aires, 23 Nisan 2019


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir