(*) Arjantin millî futbol takımının iki bölüm önce başladığımız tarihsel hikâyesine bu bölümde kaldığımız yerden devam ediyoruz.
■ 2004 CONMEBOL COPA AMÉRICA
2004 yılındaki Copa América organizasyonu Peru’da düzenlendi.
Turnuvaya yine 12 takım katılmıştı ve bunlar şunlardı: Arjantin, Uruguay, Paraguay, Şili, Brezilya, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Venezuela, Meksika ve Kosta Rika.
Takımlar 4’erli halde 3 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ile en iyi iki üçüncüden oluşan 8 takım çeyrekfinale yükselecekti. Çeyrekfinalden itibaren de maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.
Arjantin B Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Uruguay, Ekvador ve Meksika’ya karşı mücadele edecekti.
Grubu lider tamamlayan Meksika, ikinci Arjantin ve en iyi üçüncüler arasındaki Uruguay çeyrekfinale yükselirken, Ekvador turnuvaya veda etti.
Çeyrekfinalde Arjantin’in rakibi evsahibi Peru idi ve maçı 1 – 0 kazanan Arjantin yarıfinale çıktı.
Yarıfinalde Arjantin’in rakibi Kolombiya idi ve maçı 3 – 0 kazanan Arjantin finale yükseldi.
Finali Arjantin – Brezilya oynadı ve maç 2 – 2 bitti. Arjantin’in golleri Christian Alberto González (penaltıdan) ve César Fabián Delgado’dan. 30 dakikalık uzatma bölümünde gol olmayınca, şampiyonu belirlemek için seri penaltı atışlarına geçildi. Penaltı atışlarını 4 – 2 kazanan Brezilya şampiyon oldu.
■ 2006 FIFA COPA MUNDIAL
2006 yılındaki Dünya Kupası organizasyonu Almanya’da düzenlendi.
2006 Dünya Kupası yine 32 ülke ile oynanacaktı. Bu ülkelerin 14’ü Avrupa kıtasından, 8’i Amerika kıtasından, 5’i Afrika kıtasından, 4’ü Asya kıtasından, 1’i de Avustralya kıtasından idi: Almanya, Çekya, Polonya, İsveç, Ukrayna, Sırbistan ve Karadağ, Hırvatistan, İsviçre, İtalya, İspanya, Portekiz, Fransa, Hollanda, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Meksika, Kosta Rika, Trinidad ve Tobago, Ekvador, Brezilya, Paraguay, Arjantin, Tunus, Togo, Gana, Angola, Fildişi Sahili, Suudî Arabistan, İran, Güney Kore, Japonya ve Avustralya.
9 Haziran – 9 Temmuz 2006 tarihleri arasında Güney Kore ve Japonya’da düzenlenen turnuvada, takımlar 4’erli halde 8 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar bir üst tura yükselecek, 2. Tur’dan itibaren maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.
Arjantin C Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Sırbistan ve Karadağ, Hollanda ve Fildişi Sahili’ne karşı mücadele edecekti.

Gruptaki ilk maçını Fildişi Sahili’ne karşı oynayan Arjantin, maçı 2 – 1 kazandı. Arjantin’in gollerini Hernán Jorge Crespo ve Javier Pedro Saviola attı.
Arjantin’in gruptaki ikinci maçı Sırbistan ve Karadağ ileydi ve Arjantin bu maçı 6 – 0 gibi farklı bir skorla kazandı. Maçta Arjantin’in iki golünü Maximiliano Rubén Rodríguez atarken, diğer golleri Esteban Matías Cambiasso, Hernán Jorge Crespo, Carlos Alberto Tévez ve Lionel Andrés Messi kaydettiler.
Gruptaki son maçında Arjantin’in rakibi Hollanda idi ve müsabaka golsüz berabere bitti.
Böylece grup maçları sonunda her ikisi de 2 galibiyet 1 beraberlik alarak 7 puan toplayan Arjantin + 7 averajla lider ve Hollanda + 2 averajla ikinci olarak bir üst tura çıkarlarken, üçüncü Fildişi Sahili ve oynadığı tüm maçlarını kaybeden sonuncu Sırbistan ve Karadağ turnuvaya veda ettiler.
Arjantin’in 2. Tur’daki rakibi Meksika idi ve müsabakanın 90 dakikası 1 – 1 berabere bitti. Arjantin’in golünü Hernán Jorge Crespo attı. Maç 30 dakikalık uzatmaya gitti ve bu bölümde Maximiliano Rubén Rodríguez’in ayağından bir gol daha bulan Arjantin maçı 2 – 1 kazanarak çeyrekfinale yükselen taraf oldu.
Çeyrekfinalde Arjantin’in karşısında güçlü Almanya vardı. Maç 1 – 1 berabere bitti. Arjantin’in golünü Roberto Fabián Ayala kaydetti. 30 dakikalık uzatma bölümünde taraflar gol atma becerisi gösteremeyince penaltı atışlarına geçildi. Penaltı atışlarını 4 – 2 kazanan Almanya turu geçen taraf oldu, Arjantin kupaya veda etti. Arjantin adına penaltı vuruşlarını kullanan Julio Ricardo Cruz ve Maximiliano Rubén Rodríguez topu ağlarla buluştururken, Roberto Fabián Ayala ve Esteban Matías Cambiasso kullandıkları atışları gole çeviremediler.
■ 2007 CONMEBOL COPA AMÉRICA
2007 yılındaki Copa América organizasyonu Venezuela’da düzenlendi.
Turnuvaya yine 12 takım katılmıştı ve bunlar şunlardı: Arjantin, Uruguay, Paraguay, Şili, Brezilya, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Venezuela, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD).
Takımlar 4’erli halde 3 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ile en iyi iki üçüncüden oluşan 8 takım çeyrekfinale yükselecekti. Çeyrekfinalden itibaren de maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.
Arjantin C Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Paraguay, Kolombiya ve ABD’ye karşı mücadele edecekti.
Grupta oynadığı tüm maçları kazanarak lider tamamlayan Arjantin ve ikinci Paragıay çeyrekfinale yükselirken, oynadığı tüm maçlarını kaybeden ABD turnuvaya veda etti.
Çeyrekfinalde Arjantin’in rakibi Peru idi ve maçı 4 – 0 kazanan Arjantin yarıfinale çıktı.
Yarıfinalde Arjantin’in rakibi Meksika idi ve bu maçı da 3 – 0 kazanan Arjantin finale yükseldi.
Finali yine Arjantin – Brezilya oynadı ve bu sefer karşılaşmayı 3 – 0 gibi net bir skorla kazanan Brezilya şampiyon oldu.
■ 2010 FIFA COPA MUNDIAL
2010 yılındaki Dünya Kupası organizasyonu ilk kez Afrika kıtasında, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde düzenlendi.
2010 Dünya Kupası yine 32 ülke ile oynanacaktı. Bu ülkelerin 13’ü Avrupa kıtasından, 8’i Amerika kıtasından, 6’sı Afrika kıtasından, 4’ü Asya kıtasından, 1’i de Avustralya kıtasından idi: Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC), Fildişi Sahili, Gana, Kamerun, Nijerya, Cezayir, Güney Kore, Kuzey Kore, Japonya, Avustralya. Yeni Zelanda, Arjantin, Uruguay, Paraguay, Şili, Brezilya, Honduras, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Almanya, Hollanda, Danimarka, Slovakya, Slovenya, Sırbistan ve Yunanistan.
11 Haziran – 11 Temmuz 2010 tarihleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde düzenlenen turnuvada, takımlar 4’erli halde 8 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar bir üst tura yükselecek, 2. Tur’dan itibaren maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.
Arjantin B Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Nijerya, Güney Kore ve Yunanistan’a karşı mücadele edecekti. Arjantin millî takımının başındaki teknik direktör, bir zamanların hatta tüm zamanların efsane futbolcusu Diego Armando Maradona idi.

Gruptaki ilk maçında Nijerya ile kozlarını paylaşan Arjantin, sahadan 1 – 0 galip ayrıldı. Maçın tek golü Gabriel Iván Heinze’den.
İkinci maçında Arjantin’in rakibi Güney Kore idi ve Arjantin bu maçı da 4 – 1 kazanmasını bildi. Arjantin’in ilk golünde Güney Koreli Park Çu-Yung topu kendi ağlarına gönderdi. Arjantin’in diğer üç golü de Gonzalo Gerardo Higuaín’den.
Gruptaki son maçında Yunanistan’ı ağırlayan Arjantin, bu rakibini de 2 – 0 gibi net bir skorla geçti. Gollerde Martín Gastón Demichelis ve son 10 dakika oyuna giren Martín Palermo’nun imzası var.
Böylece grupta oynadığı tüm maçlarını kazanan Arjantin lider, Güney Kore de ikinci olarak bir üst tura çıkarlarken, üçüncü Yunanistan ve turnuva Afrika’da düzenlendiği için şampiyonluğun en büyük favorilerinden gösterilen Nijerya sonuncu olarak daha ilk turda kupaya veda ettiler.
Arjantin’in 2. Tur’daki rakibi Meksika idi ve Arjantin müsabakayı 3 – 1 kazanarak çeyrekfinale yükseldi. Arjantin’in iki golünü Carlos Alberto Tévez, bir golünü de Gonzalo Gerardo Higuaín attı.
Arjantin’in çeyrekfinaldeki rakibi güçlü Almanya idi ve Arjantin bu maçı 4 – 0 gibi ağır bir sonuçla kaybederek turnuvaya kötü bir biçimde veda etti.
■ 2011 CONMEBOL COPA AMÉRICA
2011 yılındaki Copa América organizasyonu Arjantin’de düzenlendi.
Turnuvaya yine 12 takım katılmıştı ve bunlar şunlardı: Arjantin, Uruguay, Paraguay, Şili, Brezilya, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Venezuela, Meksika ve Kosta Rika.
Takımlar 4’erli halde 3 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ile en iyi iki üçüncüden oluşan 8 takım çeyrekfinale yükselecekti. Çeyrekfinalden itibaren de maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.
Arjantin A Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Bolivya, Kolombiya ve Kosta Rika’ya karşı mücadele edecekti.
Grup maçları sonunda lider Kolombiya ve ikinci Arjantin çeyrekfinale yükselirken, üçüncü Kosta Rika ve sonuncu Bolivya turnuvaya veda ettiler.
Çeyrekfinalde Arjantin’in rakibi komşusu Uruguay idi ve maç 1 – 1 berabere bitti. Uzatma bölümünde gol olmayınca penaltı atışlarına geçildi. Penaltı atışlarında 5 – 4’lük üstünlük sağlayan Uruguay yarıfinale yükselirken, Arjantin turnuvaya veda etti.
Yarıfinalde Uruguay Peru’yu, Paraguay da penaltı atışları sonucu Venezuela’yı eledi.
Finali Uruguay ile Paraguay oynadı. Maçı 3 – 0 kazanan Uruguay şampiyon oldu.
■ 2014 FIFA COPA MUNDIAL
2014 yılındaki Dünya Kupası organizasyonu Brezilya’da düzenlendi.
2014 Dünya Kupası yine 32 ülke ile oynanacaktı. Bu ülkelerin 13’ü Avrupa kıtasından, 10’u Amerika kıtasından, 5’i Afrika kıtasından, 4’ü de Asya kıtasından idi: Brezilya, Uruguay, Arjantin, Şili, Ekvador, Kolombiya, Honduras, Kosta Rika, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Yunanistan, Bosna – Hersek, Hırvatistan, İtalya, İsviçre, Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz, Cezayir, Gana, Nijerya, Kamerun, Fildişi Sahili, İran, Güney Kore, Japonya ve Avustralya.
12 Haziran – 13 Temmuz 2014 tarihleri arasında Brezilya’da düzenlenen turnuvada, takımlar 4’erli halde 8 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar bir üst tura yükselecek, 2. Tur’dan itibaren maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.

Arjantin F Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Nijerya, İran ve Bosna – Hersek’e karşı mücadele edecekti.
Gruptaki ilk maçını Bosna – Hersek ile oynayan Arjantin, sahadan 2 – 1 galip ayrıldı. Arjantin’in ilk golünde Bosnalı oyuncu Sead Kolašinac topu kendi kalesine atarken, ikinci gol Lionel Andrés Messi’nin ayağından geldi.
İkinci maçta Arjantin’in rakibi İran idi ve Arjantin maçı son saniyelerde, 90 + 1. dakikada Lionel Andrés Messi’nin attığı golle zar zor da olsa 1 – 0 kazandı.
Gruptaki son maçında Arjantin’in karşısına Nijerya çıktı ve oldukça çekişmeli geçen karşılaşma Arjantin’in 3 – 2’lik üstünlüğüyle sona erdi. Arjantin iki golü Lionel Andrés Messi, bir golü de Faustino Marcos Alberto Rojo’dan.

Gruptaki tüm maçlarını kazanan Arjantin lider, Nijerya da ikinci olarak bir üst tura yükselirlerken, üçüncü Bosna – Hersek ve sonuncu İran turnuvaya veda ettiler.
Arjantin’in 2. Tur’daki rakibi İsviçre idi ve maç 0 – 0 berabere bitti. 30 dakikalık uzatma bölümüne geçildi ve 118. dakikada Ángel Fabián Di María’nın attığı golle maçı 1 – 0 kazanan Arjantin çeyrekfinal bileti alan taraf oldu.
Çeyrekfinalde Arjantin’in rakibi Belçika idi ve Arjantin bu maçı da 1 – 0 kazanarak yarıfinale yükseldi. Golün sahibi Gonzalo Gerardo Higuaín.
Yarıfinalde Arjantin’in bu kez diğer Benelüks ülkesi Hollanda’yı geçmesi gerekiyordu. Normal süresinde ve uzatmalarında gol sesi çıkan karşılaşmada seri penaltı atışlarına geçildi. Penaltı atışlarında 4 – 2’lik üstünlük sağlayan Arjantin, finale yükselen takım oldu. Arjantin adına penaltı atışlarını kullanan Lionel Andrés Messi, Ezequiel Marcelo Garay, Sergio Leonel Agüero ve Maximiliano Rubén Rodríguez topu ağlarla buluştururken, Hollanda iki penaltı kaçırdığı için Arjantin’in beşinci penaltıyı kullanmasına gerek kalmadı.
Final maçı Arjantin – Almanya arasında oynanacaktı.
Arjantin ile Almanya arasında oynanan 2014 Dünya Kupası Finali, 13 Temmuz 2014 tarihinde Rio de Janeiro şehrindeki Maracanã Stadı’nda gece vakti saat 21:00’de başladı. Tribünlerde 74 bin 738 biletli seyircinin izlediği maçta İtalyan hakem Nicola Rizzoli düdük çalıyordu.

Final maçına takımlar şu kadrolarıyla çıktılar:
ARJANTİN: Sergio Romero – Pablo Zabaleta, Martín Demichelis, Ezequiel Garay, Marcos Rojo – Enzo Pérez (86. Fernando Gago), Javier Mascherano, Lucas Biglia, Ezequiel Lavezzi (46. Sergio Agüero) – Lionel Messi (kaptan), Gonzalo Higuaín (78. Rodrigo Palacio)
Teknik direktör: Alejandro Javier Sabella
ALMANYA: Manuel Neuer – Philipp Lahm (kaptan), Jérôme Boateng, Mats Hummels, Benedikt Höwedes – Christoph Kramer (31. André Schürrle), Bastian Schweinsteiger – Thomas Müller, Toni Kroos, Mesut Özil (120. Per Mertesacker) – Miroslav Klose (88. Mario Götze)
Teknik direktör: Joachim Löw
Oldukça dengeli geçen maçın 90 dakikasında gol sesi çıkmadı. Maç 30 dakikalık uzatmaya gidildi. 113. dakikada Mario Götze’nin attığı golle maçı 1 – 0 kazanan Almanya dünya şampiyonu oldu. Arjantin, Almanya’ya karşı bir finali daha kaybetti.
Final maçında Arjantin’den Javier Alejandro Mascherano ve Sergio Leonel Agüero, Almanya’dan da Bastian Schweinsteiger ve Benedikt Höwedes sarı kart gören oyuncular oldular.
■ 2015 CONMEBOL COPA AMÉRICA
2015 yılındaki Copa América organizasyonu Şili’de düzenlendi.
Turnuvaya yine 12 takım katılmıştı ve bunlar şunlardı: Arjantin, Uruguay, Paraguay, Şili, Brezilya, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Venezuela, Meksika ve Jamaika.
Takımlar 4’erli halde 3 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ile en iyi iki üçüncüden oluşan 8 takım çeyrekfinale yükselecekti. Çeyrekfinalden itibaren de maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.
Arjantin B Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Uruguay, Paraguay ve Jamaika’ya karşı mücadele edecekti.
Grup maçları sonunda lider Arjantin, ikinci Paraguay ve en iyi üçüncüler arasına giren Uruguay çeyrekfinale yükselirken, oynadığı tüm maçlarını kaybeden sonuncu Jamaika turnuvaya veda etti.
Çeyrekfinalde Arjantin’in rakibi Kolombiya idi ve maç 0 – 0 berabere bitti. Uzatma bölümünde de gol olmayınca penaltı atışlarına geçildi. Penaltı atışlarında 5 – 4’lük üstünlük sağlayan Arjantin yarıfinale yükseldi.
Yarıfinalde Arjantin’in rakibi Paraguay idi ve Arjantin bu maçı 6 – 1 gibi farklı bir skorla kazanarak finale yükseldi.
Finali Arjantin ile Şili oynadı. Maçın 90 dakikası da 120 dakikası da golsüz sona erdi ve penaltı atışlarına geçildi. Penaltı atışlarında 4 – 1’lik üstünlük sağlayan Şili şampiyon oldu.
■ 2016 CONMEBOL COPA AMÉRICA
2016 yılındaki Copa América organizasyonu Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde düzenlendi.
Bu turnuva, 1916 yılından beri oynanan Copa América organizasyonunun 100. yılı anısına özel olarak “Copa América Centenario” (Yüz Yıllık Copa América) adıyla düzenlenmişti.
Turnuvaya ilk kez 16 takım katılmıştı ve bunlar şunlardı: Arjantin, Uruguay, Paraguay, Şili, Brezilya, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Venezuela, Meksika, Jamaika, Haiti, Panama, Kosta Rika ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD).
Takımlar 4’erli halde 4 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar çeyrekfinale yükselecekti. Çeyrekfinalden itibaren de maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.
Arjantin D Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Şili, Bolivya ve Panama’ya karşı mücadele edecekti.
Grup maçları sonunda lider Arjantin ve ikinci Şili çeyrekfinale yükselirken, üçüncü Panama ve oynadığı tüm maçlarını kaybeden sonuncu Bolivya turnuvaya veda ettiler.
Çeyrekfinalde Arjantin’in rakibi Venezuela idi ve maçı 4 – 1 kazanan Arjantin yarıfinale yükseldi.
Yarıfinalde Arjantin’in rakibi ABD idi ve Arjantin bu maçı da 4 – 0 gibi farklı bir skorla kazanarak finale yükseldi.
Finali geçen sene olduğu gibi Arjantin ile Şili oynadı. Ve her şey tıpatıp geçen senenin tekrarıydı. Maçın 90 dakikası da 120 dakikası da golsüz sona erdi ve penaltı atışlarına geçildi. Penaltı atışlarında 4 – 2’lik üstünlük sağlayan Şili şampiyon oldu.
■ 2018 FIFA COPA MUNDIAL
2018 yılındaki Dünya Kupası organizasyonu Rusya’da düzenlendi.
2018 Dünya Kupası yine 32 ülke ile oynanacaktı. Bu ülkelerin 14’ü Avrupa kıtasından, 8’i Amerika kıtasından, 5’i Afrika kıtasından, 5’i de Asya kıtasından idi: Rusya, Sırbistan, Hırvatistan, Polonya, Almanya, İsviçre, Belçika, Fransa, İspanya, Portekiz, İngiltere, Danimarka, İsveç, İzlanda, Meksika, Kosta Rika, Panama, Kolombiya, Peru, Brezilya, Uruguay, Arjantin, Fas, Tunus, Mısır, Senegal, Nijerya, Suudî Arabistan, İran, Güney Kore, Japonya ve Avustralya.
14 Haziran – 15 Temmuz 2018 tarihleri arasında Rusya’da düzenlenen turnuvada, takımlar 4’erli halde 8 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar bir üst tura yükselecek, 2. Tur’dan itibaren maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.

Arjantin D Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Hırvatistan, İzlanda ve Nijerya’ya karşı mücadele edecekti.
Gruptaki ilk maçında Arjantin, tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılan ve bu arenadaki ilk maçına çıkan İzlanda ile mücadele etti. Maç 1 – 1 berabere bitti. Arjantin’in golünü Sergio Leonel Agüero atarken, takım kaptanı Lionel Andrés Messi penaltı kaçırdı.
İkinci maçında rakip Hırvatistan idi ve Arjantin bu maçı 3 – 0 gibi ağır bir sonuçla kaybetti.
Gruptaki “ya tamam ya devam” anlamındaki son maçında Nijerya önüne çıkan Arjantin, maçı zar zor da olsa 2 – 1 kazanmayı başardı. Arjantin’in golleri Lionel Andrés Messi ve Faustino Marcos Alberto Rojo’dan.
Böylece gruptaki tüm maçlarını kazanan Hırvatistan lider ve Arjantin de ikinci olarak bir üst tura çıkarlarken, üçüncü Nijerya ve sonuncu İzlanda turnuvaya veda ettiler.
Arjantin’in 2. Tur’daki rakibi Fransa idi ve Arjantin gol düellosu şeklinde geçen bu maçı 4 – 3 kaybederek turnuvaya veda etti. Arjantin’in golleri Ángel Fabián Di María, Gabriel Ivan Mercado ve Sergio Leonel Agüero’dan.
Son Dünya Kupası, Arjantin için oldukça başarısız geçti.
■ 2019 CONMEBOL COPA AMÉRICA
2019 yılındaki Copa América organizasyonu Brezilya’da düzenlendi.
Turnuvaya yine 12 takım katılmıştı ve bunlar şunlardı: Arjantin, Uruguay, Paraguay, Şili, Brezilya, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Venezuela, Japonya ve Katar.
Her ikisi de Asyalı olan Yaşar Gülen ve İbrahim Sediyani’nin Amerika kıtasına gidip gezmelerinden iki ay sonra düzenlendiği için, onların onuruna turnuvaya iki Asya ülkesi dahil edilmişti. Yaşar’ın hatırına Japonya’yı ve Sediyani’nin hatırına da Katar’ı (çok severim ya, hele hele o Qardawî denen bel’âmı).
Takımlar 4’erli halde 3 ayrı gruba ayrıldılar. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ile en iyi iki üçüncüden oluşan 8 takım çeyrekfinale yükselecekti. Çeyrekfinalden itibaren de maçlar tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacaktı.
Arjantin B Grubu’nda yer alıyordu ve grupta Paraguay, Kolombiya ve Katar’a karşı mücadele edecekti.
Grup maçları sonunda tüm maçlarını kazanan lider Kolombiya, ikinci Arjantin ve en iyi üçüncüler arasına giren Paraguay çeyrekfinale yükselirken, sonuncu olan Katar turnuvaya veda etti.
Çeyrekfinalde Arjantin’in rakibi Venezuela idi ve Arjantin maçı 2 – 0 kazanarak yarıfinale yükseldi.
Yarıfinalde Arjantin’in rakibi Brezilya idi ve Arjantin bu maçı 2 – 0 kaybederek turnuvaya veda etti.
Finali Brezilya ile Peru oynadı. Maçı 3 – 1 kazanan Brezilya şampiyon oldu.
■ İSTATİSTİKLER
Arjantin millî futbol takımı ile ilginç istatistikler:
● Kısa adı AFA olan Arjantin Futbol Federasyonu (İsp. Asociación del Fútbol Argentino), 21 Şubat 1893 tarihinde kuruldu. Dünyadaki sekizinci futbol federasyonu, Amerika kıtasındaki ise ilk futbol federasyonudur.
● Arjantin millî futbol takımı, ilk millî maçını 16 Mayıs 1901 tarihinde komşu ülke Uruguay’a karşı, Uruguay’ın başkenti Montevideo’da oynamıştır. Bu sadece Arjantin’in değil, Uruguay’ın da ilk millî maçıdır, aynı zamanda. Montevideo’daki Campo de Deportes del Albion adlı sahada oynanan maçın ilk yarısı 2 – 2 berabere bitmiş, maçın sonunda ise Arjantin sahadan 3 – 2 galibiyetle ayrılmıştır.
● Arjantin, şimdiye dek 2 kez FIFA Dünya Şampiyonu oldu: 1978 ve 1986… Dünya Kupası’nda toplam 5 kez final oynadı; 1978 ve 1986’da finali kazanıp şampiyon olurken, 1930, 1990 ve 2014’te finali kaybetti.
● Arjantin, şimdiye dek 14 kez CONMEBOL Copa América Şampiyonu oldu: 1921, 1925, 1927, 1929, 1937, 1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957, 1959, 1991ve 1993… Copa América’da 11 kez de ikinci oldu.

● Arjantin, Dünya Kupası’nı 34 yıldır, Copa América’yı da 27 yıldır kazanamıyor.
● Arjantin, Dünya Kupaları tarihinde Brezilya, Almanya ve İtalya’dan sonra 144 toplam puanla 4. sırada bulunuyor.
● Dünya Kupaları’nda en fazla gol atan Arjantinli futbolcu, 10 gol kaydeden Gabriel Omar Batistuta’dır. Batistuta’yı 8’er golle Guillermo Stábile ve Diego Armando Maradona, 6’şar golle Mario Alberto Kempes ve Lionel Andrés Messi ve 5 golle Gonzalo Gerardo Higuaín takip etmektedir.
● Dünya Kupaları’nda gol kralı olan Arjantinli futbolcular, Guillermo Stábile (8 gol, 1930) ve Mario Alberto Kempes (6 gol, 1978)’tir.
● Arjantin millî takımının tarihi boyunca aldığı en farklı galibiyet, Uruguay’da düzenlenen 1942 CONMEBOL Copa América’da 22 Ocak 1942 günü başkent Montevideo’da 1930 yılında ilk Dünya Kupası Finali’ni kaybettiği Estadio Centenario adlı stadda Ekvador’a karşı aldığı 12 – 0’lık galibiyettir. Bu sonuç, aynı zamanda bir Güney Amerika takımının millî maçlarda aldığı en farklı galibiyettir.
● Arjantin millî takımının tarihi boyunca aldığı en farklı mağlubiyet, tarihinde üç defa aldığı 6 – 1’lik yenilgilerdir. Biri İsveç’te düzenlenen 1958 FIFA Dünya Kupası’nda Çekoslovakya’ya karşı, biri 2009’da 2010 Dünya Kupası Elemeleri’nde Bolivya’nın başkenti La Paz’da Bolivya’ya karşı, biri de 2018’de özel maçta İspanya’nın başkenti Madrid’de İspanya’ya karşı.
● Arjantin millî takım formasını en çok giyen futbolcu, 2003 – 18 yılları arasında bu formayı 147 kez giymiş olan Javier Alejandro Mascherano’dur. Mascherano’yu 143 kezle Javier Adelmar Zanetti, 138 kezle Lionel Andrés Messi, 114 kezle Roberto Fabián Ayala, 104 kezle Diego Pablo Simeone ve 102 kezle Ángel Fabián Di María takip etmektedir.
● Arjantin millî takım formasıyla en fazla gol atan futbolcu, gökmavisi – beyaz formayla 70 gole imza atmış olan Lionel Andrés Messi’dir. Messi’yi 54 golle Gabriel Omar Batistuta, 42 golle Sergio Leonel Agüero, 35 golle Hernán Jorge Crespo, 34 golle Diego Armando Maradona, 32 golle Gonzalo Gerardo Higuaín takip etmektedir.
● Arjantin millî takımı, kurulduğu 1893 ve maç yapmaya başladığı 1901 yılından bu yana toplam 1015 millî maç oynamıştır. Oynadığı millî maç sayısı bakımından İngiltere, İsveç ve Macaristan’dan sonra dünyada 4. sırada yer alıyor. Arjantin, oynadığı 1015 millî maçta 550 galibiyet, 250 beraberlik ve 219 mağlubiyet almıştır. Millî maçlarda rakip fileleri 1919 kez havalandıran Arjantin, kendi kalesinde 1071 gol görmüştür. (NOT: Bu rakamlar, 18 Kasım 2019 itibariyledir.)
● Arjantin millî takımı, en fazla millî maçı komşusu Uruguay ile yapmıştır. Arjantin ile Uruguay, 1901 yılından bugüne toplam 194 maç yapmışlardır. Arjantin’le en fazla maç yapan ülkeler sıralamasında, Uruguay’dan sonra 107 maçla komşusu Brezilya, 102 maçla diğer komşusu Paraguay, 91 maçla diğer komşusu Şili, 51 maçla Peru, 38 maçla diğer komşusu Bolivya, 37 maçla Kolombiya, 35 maçla Ekvador, 30 maçla Meksika, 25 maçla Venezuela, 23 maçla Almanya gelmektedir.
● Arjantin millî takımıyla en fazla maç yapan Müslüman ülke, Nijerya’dır. Arjantin ile Nijerya bugüne dek 9 kez karşı karşıya gelmişlerdir. Nijerya’yı 4 maçla Suudî Arabistan, 3 maçla Bosna – Hersek, 2 maçla Fas, Mısır, Katar, Irak ve İran takip etmektedir. Yeşil sahalarda Arjantin’i yenme başarısı göstermiş olan Müslüman ülkeler, sadece Nijerya ve Irak’tır. Yahudî ülke İsrail ise bugüne dek Arjantin’le 5 kez maç yapmıştır. Bu maçların 3’ünü Arjantin 1’ini İsrail kazanmış, 1 maç da berabere bitmiştir.
● Dünya üzerinde bugüne kadar Arjantin’le hiç maç yapmamış olan ülkeler de bulunuyor. Bunlardan biri de Türkiye.
sediyani@gmail.com
SEDİYANİ SEYAHATNAMESİ
CİLT 11
Arjantin Futbol Federasyonu (AFA) merkez binası
Buenos Aires, 23 Nisan 2019