NASA, bugün yaptığı açıklamada ilk defa Ay’ın aydınlık yüzeyinde su bulunduğunu duyurdu.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bugün yaptığı açıklamada ilk defa Ay’ın aydınlık yüzeyinde su bulunduğunu duyurdu. Bulunan suyun miktarı da açıklanırken, suyun nasıl oluştuğu ve Ay’ın zorlu ortamına nasıl dayandığı merak ediliyor.
NASA, yapılan bu yeni keşfi bugün düzenlediği bir konferansta açıkladı. Uzay ajansından yapılan açıklamada suyun, karanlık ve soğuk bölgelerdense Ay’ın yüzeyindeki çeşitli alanlara dağıtılabileceği dile getirildi. NASA tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘”Kızılötesi Astronomi Stratosfer Gözlemevi, Ay’ın güneşli yüzeyindeki su varlığını ilk kez doğruladı. Bu keşif, suyun Ay yüzeyine dağılmış olabileceğini, soğuk ve gölgeli yerlerle sınırlı olmadığını gösteriyor” ifadesine yer verildi.
Maryland merkezli Goddard Uzay Uçuş Merkezi çalışanları, Ay yüzeyinde hidroksil (OH) yerine su buzunun (H2O) olduğunu doğruladı. Ekip, suya özgü bir spektral izi tespit etmek ve atmosferden daha net bir görüş elde etmek için bir uçağa monte edilen SOFIA teleskopu aracılığı ile keşiflerini gerçekleştirdi. NASA Astrofizik Bölümü Direktörü Paul Hertz, yaptığı açıklamada “Ay’ın aydınlık yüzeyinde H2O – bildiğimiz anlamda su – olabileceğine dair belirtiler aldık. Artık orada su olduğunu biliyoruz” dedi. Hertz, gerçekleştirilen bu keşfin Ay’ın yüzeyiyle ilgili bilinenler meydan okuduğunu ve akıllarda yeni soruların oluşmasına sebep olduğunu da dile getirdi.
Colorado Üniversitesi Astrofizik Profesörü Paul Hayne ve ekibi de NASA’ya ait bir uydu tarafından alınan kamera görüntülerini ve sıcaklık ölçümlerini kullanarak elde ettikleri sonuca göre, buz kütlelerinin yaklaşık 40 bin km2 veya Ay yüzeyinin kabaca % 0, 1’i oranında yer kapladığını açıkladı. Hayne, “Daha önce keşfedilmeyen bu buz havuzlarından milyarlarcasını görüyoruz. Bu, buzu daha kolay çıkarmak için bir fırsat sunuyor. Ay’da astronotların ihtiyaç duyacağı şeyler açısından bunun devrim niteliğinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Araştırmanın yazarı Casey Honniball de, “Kalın bir atmosfer olmadan Ay’ın aydınlık yüzeyindeki su uzaya karışmalıydı ancak yine de onu görüyoruz. Bir şeyler suyu oluşturuyor ve orada tutuyor olmalı” ifadelerini kullandı.
NASA yöneticisi Jim Bridenstine ise, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bridenstine paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “SOFIA Telescope’u kullanarak, Ay’ın güneş ışığı alan tarafında ilk kez su tespit ettik. Henüz kaynak olarak kullanıp kullanamayacağımızı bilmiyoruz ancak Ay’da su ile ilgili öğrendiklerimiz Artemis keşif planlarımız için anahtar niteliğinde.” 2019 yılının Ekim ayında Jim Bridenstine, su bulması için 2022’de Ay’a golf arabası büyüklüğünde VIPER isimli bir robot göndereceklerini açıklamıştı.
Su molekülleri, görülebilir en büyük kraterlerden bir tanesi olan ve Ay’ın güney yarımküresinde yer alan Clavius Krateri’nde tespit edildi. NASA, keşfedilen suyun miktarıyla ilgili olarak ise yaklaşık bir adet 12 onsluk (340 gr) şişe kadar olduğunu ve bir metreküplük toprakta yer aldığını dile getirdi. Uzay ajansı, bir kıyaslama için Sahra Çölü’ndeki su miktarının Ay’ın yüzeyinde bulunan su miktarından 100 kat daha fazla olduğunu da dile getirdi. Bulunan su miktarı oldukça az olsa da bilim insanları, bu suyun nasıl oluştuğunu ve ayın zorlu yüzeyine nasıl dayandığını merak ediyor.
NASA, “Artemis” adlı program çerçevesinde 2024 yılında Ay yüzeyine bir erkek ve bir kadın astronot göndermeyi planlıyor.
NASA
26 EKİM 2020