“Futbol asla sadece futbol değildir.”
Simon Gad Kuper
1904 yılında kurulan ve kısa adı FIFA olan Uluslararası Futbol Federasyonu Birliği (Frsz. Fédération Internationale de Football Association)’nin 1930 yılından başlayarak her 4 senede bir düzenlediği “Dünya Kupası” (Dünya Şampiyonası), modern çağın insanlarının en büyük eğlencesi ve en popüler oyunu olan bu spor dalı adına yapılan dünya çapındaki en büyük organizasyondur. Birincisi 1930’da Uruguay’da yapılan Dünya Kupası, o tarihten itibaren her 4 yılda bir düzenlenmektedir. Sadece II. Dünya Savaşı nedeniyle 1942 ve 1946 yıllarında yapılamadı. 1938’den sonra, 1950’den itibaren düzenlenmeye devam edildi.
1930’dan 2018’e kadar FIFA tarafından 21 Dünya Kupası düzenlendi. 22. Dünya Kupası 2022 yılında düzenlenecek.
Hazır Uruguay’ın başkenti Montevideo’da, 1930 yılındaki ilk Dünya Kupası’nın oynandığı Estadio Centenario (Yüzüncü Yıl Stadı)’nun önündeyiz, futbolun bu dünya çapındaki en organizasyonunun tarihçesini siz sevgili okurlarımıza sunalım…
► URUGUAY 1930
(ŞAMPİYON URUGUAY)
1930, dünya futbolu için milad derecesinde önemli bir yıldır. Çünkü bu tarihte FIFA tarafından ilk Dünya Kupası düzenlenmiştir.
FIFA tarafından organize edilen “Dünya Futbol Şampiyonası”, ilk olarak 1930 yılında Uruguay’da düzenlendi ve tüm maçlar başkent Montevideo’da oynandı.
Başlangıçta, ilk Dünya Kupası olan 1930 Dünya Kupası’ndaki tüm maçların bu stadda, Estadio Centenario’da oynanması kararlaştırılmıştı. Ancak Dünya Kupası maçlarının oynandığı Temmuz 1930’da Montevideo’da yağan şiddetli yağmurlar, inşaatı henüz tamamlan(ma aşamasında ol)an stadda bazı hasarlara yol açmış, çeşitli engellerin oluşmasına sebebiyet vermişti. Bu yüzden, 1930 Dünya Kupası’nın 1. turundaki bazı maçlar yine aynı şehirde, Montevideo’da ve fakat başka stadlarda, Estadio Pocitos ve Estadio Gran Parque Central’da oynandı.
İlk Dünya Kupası’na 9’u Amerika kıtasından, 4’ü de Avrupa kıtasından olmak üzere 13 ülke katıldı: Arjantin, Uruguay, Paraguay, Şili, Brezilya, Peru, Bolivya, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Belçika, Yugoslavya ve Romanya.

13 – 30 Temmuz 1930 tarihleri arasında Uruguay’da düzenlenen turnuvada, takımlar 4 ayrı gruba ayrıldılar. 1. Grup’ta 4 takım, diğer gruplarda 3’er takım bulunuyordu. Her gruptan sadece 1. olanlar Yarıfinal’e yükselecekti.
1. Grup: Arjantin, Şili, Meksika, Fransa.
2. Grup: Brezilya, Bolivya, Yugoslavya.
3. Grup: Uruguay, Peru, Romanya.
4. Grup: Paraguay, ABD, Belçika.
Turnuvanın açılış maçları, 13 Temmuz 1930 günü aynı saatte, Estadio Pocitos’ta Fransa – Meksika ve Estadio Gran Parque Central’da ABD – Belçika arasındaydı. “Tarihin ilk Dünya Kupası maçları” olan bu tarihsel karşılaşmaları Fransa 4 – 1, ABD de 3 – 0 kazandı.
Üçüncü ve dördüncü maçlar bir gün sonra oynandı. Estadio Pocitos’ta Romanya – Peru arasında oynanan maçı Romanya 3 – 1 üstün tamamladı. Diğer maç ise Estadio Gran Parque Central’da Yugoslavya – Brezilya arasındaydı ve müsabakayı Yugoslavya 2 – 1 galip bitirdi.
15 Temmuz günü oynanan beşinci maçta ise Estadio Gran Parque Central’da Arjantin – Fransa karşı karşıya geliyordu. Arjantin maçı 1 – 0 kazandı. Arjantin’e galibiyeti getiren golü 81. dakikada Luis Felipe Monti attı.
16 Temmuz günü oynanan maçta Estadio Gran Parque Central’da Şili – Meksika karşı karşıya geliyordu. Şili maçı 3 – 0 kazandı.
17 Temmuz günü oynanan maçlarda peşpeşe Estadio Gran Parque Central’da Yugoslavya – Bolivya ve ABD – Paraguay karşı karşıya geliyordu. Yugoslavya 4 – 0, ABD 3 – 0 galip geldi. Bolivya millî takımı, Yugoslavya’ya karşı oynadığı bu ilk Dünya Kupası maçına, evsahibi Uruguay’a bir jest olarak, üzerinde “Viva Uruguay” (Yaşasın Uruguay) yazan formalarla sahaya çıktılar.
Ve 18 Temmuz 1830 günü Estadio Centenario’da sahada evsahibi Uruguay boy gösteriyordu. İnşaaatı henüz tamamlanan Estadio Centenario’daki ilk maç idi bu. Uruguay’ın rakibi Peru idi. Belçikalı hakem John Langenus’un düdük çaldığı maçta, yeni yapılmış stadın tribünlerinde 57 bin 735 seyirci oturuyordu. Evsahibi Uruguay, maçın 65. dakikasında Héctor Castro’nun attığı golle bu tarihî müsabakayı 1 – 0 kazanmayı başardı.

Bir gün sonra, 19 Temmuz, peşpeşe Estadio Gran Parque Central’da Şili – Fransa ve Arjantin – Meksika maçları vardı. Şili 1 – 0, Arjantin 6 – 3 kazandı. Arjantin, gruptaki ikinci maçını Meksika’ya karşı oynadı ve bu maçı da 6 – 3 kazandı. Maçta Arjantin’in 3 golünü Guillermo Stábile, 2 golünü Adolfo Bernabé Zumelzú, 1 golünü de Francisco Antonio Varallo attı. Maçta Arjantin ayrıca bir de penaltı kaçırdı. 23. dakikada kullandığı penaltı atışını gole çeviremeyen Fernando Paternóster, Dünya Kupası’nda penaltı kaçıran ilk Arjantinli oyuncudur.
20 Temmuz günü peşpeşe Estadio Centenario’da Brezilya – Bolivya ve Paraguay – Belçika maçları vardı. Brezilya 4 – 0, Paraguay 1 – 0 kazandı.
21 Temmuz günü Estadio Centenario’da Uruguay – Romanya maçı vardı. Brezilyalı hakem Gilberto Leonel de Almeida Rêgo’nun düdük çaldığı maçta trübünlerde 70 bin 22 kişi oturuyordu. Evsahibi Uruguay, tüm gollerini ilk yarıda kaydettiği bu ikinci maçını da 7. dakikada Pablo Dorado, 26. dakikada Héctor Pedro Scarone Beretta, 31. dakikada Juan Pelegrino Anselmo ve 35. dakikada José Pedro Cea Urriza’nın attığı gollerle 4 – 0 kazandı.
Grup maçlarının son karşılaşması, 22 Temmuz’da Estadio Centenario’da Arjantin – Şili arasındaydı. Arjantin sahadan 3 – 1 galip ayrıldı. Maçta Arjantin’in 2 golünü Guillermo Stábile, 1 golünü Marino Evaristo kaydetti.
Böylece grup maçları tamamlanmış ve gruplarında lider olan Arjantin, Yugoslavya, Uruguay ve ABD yarıfinale yükselmişlerdi.
Yarıfinalde Arjantin – ABD ve Uruguay – Yugoslavya karşı karşıya gelecekti.
Geriye ikisi yarıfinal biri de final olmak üzere üç maç kalmıştı ve hepsi de yeni inşâ edilmiş Esradio Centenario’da oynanacaktı.
Oynanan ilk yarıfinal maçında Arjantin ile ABD karşı karşıya geldiler ve Arjantin maçı 6 – 1 gibi farklı bir sonuçla kazanarak finale çıktı. Maçta Arjantin’in 2 golünü Guillermo Stábile, 2 golünü Carlos Desiderio Peucelle, 1 golünü Luis Felipe Monti, 1 golünü de Alejandro Scopelli Casanova attı.
Yarıfinalin ikinci maçında 27 Temmuz günü evsahibi Uruguay – Yugoslavya karşı karşıya geldiler. Brezilyalı hakem Gilberto Leonel de Almeida Rêgo’nun düdük çaldığı maçta trübünlerde 79 bin 867 kişi oturuyordu. Maçı aynı sonuçla, 6 – 1 gibi farklı bir sonuçla kazanan Uruguay, finale yükselen ikinci takım oldu. Uruguay’ın gollerini 18., 67. ve 72. dakikalarda José Pedro Cea Urriza, 20. ve 31. dakikalarda Juan Pelegrino Anselmo ve 61. dakikada Victoriano Santos Iriarte attı.
Böylece Arjantin ve Uruguay finale yükseldiler. Dünya Kupası’nın ilk final maçı, bu iki komşu ülke arasında oynanacaktı.

İlk Dünya Kupası Finali, 30 Temmuz 1930 günü işte bu stadda, Estadio Centenario’da oynandı. Yerel saatle 15:30’da başlayan maçı Belçikalı hakem John Langenus yönetiyordu ve maçı trübünlerde 68 bin 346 seyirci izliyordu.
“İlk Dünya Kupası Finali” olan bu final maçına takımlar şu kadrolarıyla çıktılar:
URUGUAY: Enrique Ballestrero – José Nasazzi (kaptan), Ernesto Mascheroni – José Leandro Andrade, Lorenzo Fernández, Álvaro Gestido – Pablo Dorado, Héctor Scarone, Héctor Castro, José Pedro Cea, Santos Iriarte
Teknik direktör: Alberto Suppici
ARJANTİN: Juan Botasso – José Della Torre, Fernando Paternóster – Juan Evaristo, Luis Monti, Pedro Arico Suárez – Carlos Peucelle, Francisco Varallo, Guillermo Stábile, Manuel Ferreira (kaptan), Marino Evaristo
Teknik direktörler: Francisco Olazar – Juan José Tramutola

Maça iki takım da hızlı başladı. Evsahibi Uruguay, henüz 12. dakikada Pablo Dorado’nun attığı golle 1 – 0 öne geçti. Konuk Arjantin bu gole sekiz dakika sonra, 20. dakikada Carlos Desiderio Peucelle ile cevap verdi: 1 – 1. Aynı Arjantin baskıyı arttırdı ve 37. dakikada golcüsü Guillermo Stábile ile öne geçti: 1 – 2. Maçın ilk yarısı böyle bitti ve Arjantin devre arasına 2 – 1 önde girdi. Ama ikinci yarı başladığında, sahada fırtına gibi esen bir Uruguay vardı. Önce 57. dakikada José Pedro Cea ile 2 – 2 eşitliği sağlayan Uruguay, 68. dakikada da Victoriano Santos Iriarte ile 3 – 2 öne geçti. Maçın sonlarına doğru herkes Arjantin’in beraberliği yakalayacağını beklerken, son dakikada, 89. dakikada Uruguay, Héctor Castro ile bir gol daha attı ve final maçını 4 – 2 kazanarak “İlk Dünya Şampiyonu” oldu.
Bu ilk Dünya Kupası finali, aynı zamanda Arjantin’in yenilgiyle sahadan ayrıldığı ilk Dünya Kupası maçı olmuştur. Arjantin, Dünya Kupası’nda ilk yenilgiyi, bir final maçında tatmıştır.

1930 Dünya Kupası’nda 8 golle gol kralı olan Arjantinli futbolcu Guillermo Stábile, Dünya Kupası’nda gol krallığı ünvânını kazanan ilk futbolcu olarak tarihe geçmiştir.
► İTALYA 1934
(ŞAMPİYON İTALYA)
İkinci Dünya Kupası 1934 yılında Avrupa kıtasında, İtalya’da düzenlendi.
1934 Dünya Kupası’na 12’si Avrupa kıtasından, 3’ü Amerika kıtasından, 1’i de Afrika kıtasından olmak üzere 16 ülke katıldı: Arjantin, Brezilya, ABD, İtalya, Avusturya, İsviçre, Fransa, İspanya, Belçika, Hollanda, Almanya, İsveç, Çekoslovakya, Macaristan, Romanya ve Mısır.
1934 yılında İtalya’da düzenlenen 2. Dünya Kupası’na ilk defa bir İslam ülkesi katıldı: Mısır… Finallerde çekilen kurada Mısır’a rakip olarak, o zamanlar futbolda bir dünya devi olan Macaristan çıkmıştı.
Tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanan kupada, 1. Tur’da eşleşmeler şu şekilde oluşmuştu: İtalya – ABD, Fransa – Avusturya, İspanya – Brezilya, İsviçre – Hollanda, Almanya – Belçika, Çekoslovakya – Romanya, Macaristan – Mısır, İsveç – Arjantin.
Tüm maçlar aynı gün ve aynı saatte, 27 Mayıs 1934 günü yerel saatle 16:30’da başladı. Her maç, İtalya’nın başka bir şehrinde oynanıyordu. Kazanan takımlar çeyrekfinale yükselecekti. O zamanlar berabere biten maç uzatmaya gidiyor, uzatmada da eşitlik bozulmazsa maç başka bir gün tekrarlanıyordu; zirâ “beraberlikten sonra penaltı atılşları” henüz icad edilmemişti.
Sonuçlar şöyle:
İtalya – ABD 7:1 (Roma)
Fransa – Avusturya 1:1; uzatmada 2:3 (Torino)
İspanya – Brezilya 3:1 (Cenova)
İsviçre – Hollanda 3:2 (Milano)
Almanya – Belçika 5:2 (Floransa)
Çekoslovakya – Romanya 2:1 (Trieste)
Macaristan – Mısır 4:2 (Napoli)
İsveç – Arjantin 3:2 (Bologna)
Böylece evsahibi İtalya, Avusturya, İspanya, İsviçre, Almanya, Çekoslovakya, Macaristan ve İsveç, çeyrekfinale çıkan takımlar oldular ve hepsi de Avrupa ülkeleriydiler.
Macaristan ile Mısır arasında oynanan ve Macaristan’ın 4 – 2 kazandığı maçta Mısır’ın her iki golünü de atan Abdurrahman Fewzi (27. ve 67. dakikalar), Dünya Kupası’nda gol atan ilk Müslüman olarak tarihe geçti.

Çeyrekfinalde eşleşmeler ve alınan sonuçlar şöyle:
İtalya – İspanya 1:1; uzatmada 1:1 (Floransa)
Tekrar maçı:
İtalya – İspanya 1:0 (Floransa)
Avusturya – Macaristan 2:1 (Bologna)
İsviçre – Çekoslovakya 2:3 (Torino)
Almanya – İsveç 2:1 (Milano)
Böylece evsahibi İtalya, Avusturya, Almanya ve Çekoslovakya, yarıfinale çıkan takımlar oldular.
Yarıfinalde eşleşmeler ve alınan sonuçlar şöyle:
İtalya – Avusturya 1:0 (Milano)
Almanya – Çekoslovakya 1:3 (Roma)
Yarıfinalin mağlupları Avusturya – Almanya arasında oynanan 3.’lük maçını Almanya 3 – 2 kazandı ve üçüncü oldu.
Final maçı evsahibi İtalya ile Çekoslovakya arasında oynanacaktı.
İtalya’da Faşizm’in egemen olduğu yıllardı. 10 Haziran 1934 günü İtalya’nın başkenti Roma’da, Ulusal Faşist Parti Stadı’nda oynanan ve yerel saatle 17:30’da başlayan maçta İsveçli hakem Ivan Henning Hjalmar Eklind düdük çalıyor ve tribünlerde 55 bin seyirci oturuyordu.
Final maçına takımlar şu kadrolarıyla çıktılar:
İTALYA: Gianpiero Combi (kaptan) – Eraldo Monzeglio, Luigi Allemandi – Attilio Ferraris, Luis Monti, Luigi Bertolini – Enrique Guaita, Giuseppe Meazza, Angelo Schiavio, Giovanni Ferrari, Raimundo Orsi
Teknik direktör: Vittorio Pozzo
ÇEKOSLOVAKYA: František Plánička (kaptan) – Ladislav Ženíšek, Josef Čtyřoký – Josef Košťálek, Štefan Čambal, Rudolf Krčil – František Junek, František Svoboda, Jiří Sobotka, Oldřich Nejedlý, Antonín Puč
Teknik direktör: Karel Petrů

Maçın ilk yarısı golsüz sona erdi. İkinci yarıda, maçın bitmesine 14 dakika kala, 76. dakikada konuk ekip Çekoslovakya, Antonín Puč’un attığı golle öne geçti. Ancak evsahibi İtalya bu gole 5 dakika sonra, 81. dakikada Raimundo Bibiani Orsi ile cevap verdi ve 1 – 1 berabere biten maç uzatmaya gitti. Uzatma bölümünün hemen başında, 96. dakikada Angelo Schiavio’nun attığı golle final maçını 2 – 1 kazanan İtalya şampiyon oldu.
1934 Dünya Kupası’nda Çekoslovak futbolcu Oldřich Nejedlý, attığı 5 golle gol kralı olmuştur.
► FRANSA 1938
(ŞAMPİYON İTALYA)
1938 yılındaki Dünya Kupası organizasyonu Fransa’da düzenlendi.
1938 Dünya Kupası’na 13’ü Avrupa kıtasından, 2’si Amerika kıtasından, 1’i de Asya kıtasından olmak üzere 16 ülke katıldı: Fransa, Alman İmparatorluğu, Avusturya, İsviçre, İtalya, Belçika, Hollanda, Romanya, Macaristan, Çekoslovakya, Polonya, İsveç, Norveç, Küba, Brezilya ve Hollanda Doğu Hint Adaları.
Tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanan kupada, 1. Tur’da eşleşmeler şu şekilde oluşmuştu: Fransa – Belçika, Alman İmparatorluğu – İsviçre, Avusturya – İsveç, İtalya – Norveç, Hollanda – Çekoslovakya, Romanya – Küba, Macaristan – Hollanda Doğu Hint Adaları, Polonya – Brezilya.
Ancak kupaya katılamayan İngiltere, kupaya katılan Avusturya için organizasyona bir itirazda bulundu. Zirâ Avusturya, o tarihlerde Alman İmparatorluğu’nun bir parçasıydı ve böylece bu devlet aslında iki takımla turnuvaya katılmış oluyordu. Organizatörler İngiltere’nin itirazını haklı buldu ve böylece Avusturya kupadan men edildi. Takım sayısı 15’e düştü ve Avusturya’nın rakibi olan İsveç direk olarak çeyrekfinal bileti aldı.
İlk maç olan Alman İmparatorluğu – İsviçre maçı 4 Haziran 1938 günü başkent Paris’te, diğer tüm maçlar aynı gün, 5 Mayıs günü oynandı. Her maç, Fransa’nın başka bir şehrinde oynanıyordu. Berabere bittikleri için tekrarlanan iki maçın tekrarları ise 9 Haziran günü oynandı. Kazanan takımlar çeyrekfinale yükselecekti. O zamanlar berabere biten maç uzatmaya gidiyor, uzatmada da eşitlik bozulmazsa maç başka bir gün tekrarlanıyordu; zirâ “beraberlikten sonra penaltı atılşları” henüz icad edilmemişti.
Sonuçlar şöyle:
Fransa – Belçika 3:1 (Colombes)
Alman İmparatorluğu – İsviçre 1:1; uzatmada 1:1 (Paris)
Tekrar maçı:
Alman İmparatorluğu – İsviçre 2:4 (Paris)
Avusturya – İsveç (İsveç hükmen galip)
İtalya – Norveç 1:1; uzatmada 2:1 (Marsilya)
Hollanda – Çekoslovakya 0:0; uzatmada 0:3 (Le Havre)
Romanya – Küba 2:2; uzatmada 3:3 (Toulouse)
Tekrar maçı:
Romanya – Küba 1:2 (Toulouse)
Macaristan – Hollanda Doğu Hint Adaları 6:0 (Reims)
Polonya – Brezilya 4:4; uzatmada 5:6 (Strazburg)
Böylece evsahibi Fransa, İsviçre, İsveç, İtalya, Çekoslovakya, Küba, Macaristan ve Brezilya, çeyrekfinale çıkan takımlar oldular.
Dünya Kupası’nda Müslüman olmayan bir ülkenin futbolcusu olarak sahada ter döken ilk Müslüman futbolcular, Fransa’da 1938 yılında düzenlenen turnuvaya katılan Hollanda Doğu Hindistan Adaları takımının formasını giyen Ahmed Nawir, Enwer Sutan ve Suvarte Sudermedcî’dir. Bu üç futbolcu, 1938 Dünya Kupası’nın ilk turunda, 5 Haziran 1938 günü Reims şehrindeki Vélodrome Municipal Stadı’nda oynanan ve Macaristan’ın Hollanda Doğu Hindistan Adaları’nı 6 – 0 yendiği maçta forma giymişlerdir.
Çeyrekfinalde eşleşmeler ve alınan sonuçlar şöyle:
Fransa – İtalya 1:3 (Colombes)
İsviçre – Macaristan 0:2 (Lille)
İsveç – Küba 8:0 (Antibes)
Çekoslovakya – Brezilya 1:1; uzatmada 1:1 (Bordeaux)
Tekrar maçı:
Çekoslovakya – Brezilya 1:2 (Bordeaux)
Böylece İtalya, Macaristan, İsveç ve Brezilya, yarıfinale çıkan takımlar oldular.

12 Haziran 1938 günü Colombes şehrindeki Stade Olympique Yves-du-Manoir’de oynanan maçta komşu İtalya’nın evsahibi Fransa’yı 3 – 1 yenerek kupadan elemesi, Dünya Kupaları tarihi için bir ilktir. Zirâ ilk defa bir Dünya Kupası’nda evsahibi ülke, finali göremeden kupadan eleniyordu. Daha önce düzenlenen her iki Dünya Kupası’nı da evsahibi ülkeler kazanmıştı (1930 Uruguay, 1934 İtalya). İlk kez 1938 Dünya Kupası’nda, kupayı misafir bir ülke müzesine götürecekti. Bakalım bu ülke hangisi olacaktı?
Yarıfinalde eşleşmeler ve alınan sonuçlar şöyle:
İtalya – Brezilya 2:1 (Marsilya)
Macaristan – İsveç 5:1 (Paris)
Yarıfinalin mağlupları İsveç – Brezilya arasında oynanan 3.’lük maçını Brezilya 4 – 2 kazandı ve üçüncü oldu.
Final maçı İtalya ile Macaristan arasında oynanacaktı.
19 Haziran 1938 günü Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Colombes kentinde, Colombes Stadı’nda oynanan ve yerel saatle 17:00’de başlayan maçta Fransız hakem Pierre Georges Louis Capdeville düdük çalıyor ve tribünlerde 45 bin seyirci oturuyordu.
Final maçına takımlar şu kadrolarıyla çıktılar:
İTALYA: Aldo Olivieri – Alfredo Foni, Pietro Rava – Pietro Serantoni, Miguel Andreolo, Ugo Locatelli – Amedeo Biavati, Giuseppe Meazza (kaptan), Silvio Piola, Giovanni Ferrari, Gino Colaussi
Teknik direktör: Vittorio Pozzo
MACARİSTAN: Antal Szabó – Gyula Polgár, Sándor Bíró – Antal Szalay, György Szűcs, Gyula Lázár – Ferenc Sas, Jenő Vincze, György Sárosi (kaptan), Gyula Zsengellér, Pál Titkos
Teknik direktör: Alfréd Schaffer

Maçın henüz başında, 6. dakikada İtalya, Gino Colaussi’nin attığı golle 1 – 0 öne geçti. Ancak gol sevinci sadece 2 dakika sürdü. 8. dakikada Macaristan, Pál Titkos’un attığı golle 1 – 1’lik eşitliği sağladı. Fakat 16. dakikada Silvio Gioacchino Italo Piola’nın attığı golle İtalya bir kez daha öne geçti. 35. dakikada Gino Colaussi bir gol daha attı ve İtalya ilk yarıyı 3 – 1 önde kapadı. İkinci yarıda Macaristan, 70. dakikada takım kaptanı György Sárosi’nin golüyle farkı bire indirdi: 3 – 2. Ancak Silvio Piola 82. dakikada bir gol daha attı ve İtalya maçı 4 – 2 kazanarak üst üste ikinci kez dünya şampiyonu oldu.
1938 Dünya Kupası’nda Brezilyalı futbolcu José Leônidas da Silva, attığı 7 golle gol kralı olmuştur.
– – – – –
(*) FIFA Dünya Kupaları tarihini anlatmaya bir sonraki bölümde kaldığımız yerden devam edeceğiz.
sediyani@gmail.com
SEDİYANİ SEYAHATNAMESİ
CİLT 11
Estadio Centenario
Montevideo, 24 Nisan 2019