Avrupa’dan TBMM’ye “Türkiye Milletvekili” Olarak Girilmeli

Parveke / Paylaş / Share

 

 

 

 

 

     Avrupa’daki gurbetçilerimizin sesi olan, her hafta biribirinden önemli konuklarla evlerinize misafir olduğumuz ve TGRT Haber EU ekranlarından yayınlanan “Politika Masası”, bu hafta çok özel bir yayına imza attı.

     Bu haftaki canlı yayın konuğumuz, TBMM Başkanı Köksal Toptan idi.

     Türkiye Gazetesi Yazıişleri Müdürü Zeki Şahin’in hazırlayıp sunduğu programa bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile merkezi Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinin Essen kentinde bulunan Türkiye Araştırmaları Merkezi (TAM) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen konuk olarak katıldılar.

     NRW başkenti Düsseldorf’ta, Königsallee 59 adresinde bulunan 5 yıldızlı Intercontinental Hotel’de gerçekleştirdiğimiz canlı yayın programında stüdyo konuğumuz olan Toptan, çok önemli mesajlar verdi.

     Bir dizi temasta bulunmak üzere Almanya’ya gelen ve sadece “Politika Masası”na özel açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Toptan, programın sonunda bir de Zeki Şahin ve Faruk Şen’e “birlikte çalışalım” teklifinde bulundu.

     SLOVENYA’DAN AYAĞININ TOZUYLA

     İzleyicileri ekrânları başına toplayan programdaki konuşmasına Almanya’ya geliş sebebini izah ederek başlayan TBMM Başkanı Köksal Toptan, davetin NRW eyalet parlamento başkanından geldiğini belirterek, “Eyalette ilk kez düzenlenen ‘Türk Gecesi’ dolayısıyla çağrıldım. Slovenya’dan apar topar buraya geldim” dedi. Rize’den Zonguldak’a göç eden bir ailenin ferdi olarak Zonguldak’tan meclise seçildiğini hatırlatan Toptan, bu ilin en büyük beklentisinin yakında karşılanacağını ve Avrupa kentlerinden Zonguldak’a direkt uçak seferlerine en geç Mayıs ayında başlanacağını umduğunu dile getirdi.

     “TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ” GERÇEKLEŞTİRİLMELİ

     Konuşmasının ana teması “Avrupa’da yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye’deki seçimlerde oy kullanma ve parlamentoya kendi temsilcilerini gönderme” olarak şekillenen Meclis Başkanı Köksal Toptan, Avrupa’nın bir “seçim bölgesi” yapılması olayının sadece Türkiye’nin elinde olan bir konu olmadığını söyledi. “Ancak buradaki insanların meclise kendi temsilcilerini göndermelerini önemsiyorum” ifadelerini kullanan 1943 Rize doğumlu meclis başkanı, “Bu durumda Türkiye’deki siyasî partiler buradaki toplumun önderleri arasından partilerinden aday gösterecektir. Çünkü büyük bir oy potansiyeli var” değerlendirmesinde bulundu.

     Temsil noktasında “Türkiye Milletvekilliği” formülünü en rasyonel çözüm olarak masaya yatıran avukat kökenli parlamenter, “Temsil açısından ‘Türkiye Milletvekilliği’ oluşturulursa, konu daha bir sıkıntısız aşılır. Şayet anayasa değişikliği yapılıp ‘Türkiye Milletvekilliği’ gerçekleştirilirse çok iyi olur” yorumunu yaptı. Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin “yurtdışındaki vatandaşların oy kullanması” konusunda yaptığı itiraza okları çeviren Toptan, “CHP’nin itirazı sadece mektupla oy kullanmaya karşı. Yoksa Avrupa’daki gurbetçilerimizin toptan oy kullanma hakkına yönelik değil” tashihini yaptı. 7 dönem TBMM’de bulunan Toptan, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “CHP’nin itirazı kabul görse bile, Avrupa’daki gurbetçilerimizin oy kullanma hakkı iptal olmaz. Sadece mektupla oy kullanma seçeneği ortadan kalkar” dedi.

     “SALDIRILARI TÜM ALMAN TOPLUMUNA MAL ETMEYİN”

     Bu güncel konu üzerinden Avrupa’da yaşanan genel sorunlara gelen ve 9 Ağustos 2007’den beri meclis başkanlığı yapan Toptan, “Avrupa’daki vatandaşlarımız kendilerini yalnız bırakılmış hissetmesinler. Onların sorunlarının bilincindeyiz ve duyarlıyız” şeklinde konuştu. Almanya’da göçmenlere yönelik yer yer vuk’u bulan şiddet ve saldırı olaylarına değinmeden geçemeyen ve evli, üç çocuk babası olan Toptan, “Almanya’daki saldırıları ‘yabancı düşmanlığı’ olarak algılamamak ve lanse etmemek lazım. Ferdî olaylar her ülkede olur. Bu tür şeyler Türkiye’de de oluyor. Bunları genelleştirip bir topluma mal etmek sakıncalı sonuçlar doğurtur” ikazında bulundu.

     “İKİ ÜLKENİN DOSTLUĞU DERİN TARİHÎ KÖKLERE SAHİP”

     Türkiya – Almanya dostluğunun tarihe dayanan köklü bir geçmişi olduğunu hatırlatan 65 yaşındaki parlamenter, Birinci Dünya Savaşı’nda, Çanakkale’de Türk ve Alman komutanların cephede birlikte savaştıklarını nakletti. “Türkiye – Almanya derin dostluğu kolay kolay zedelenmez” diyen Meclis Başkanı, “Ticaret hacmine bakın, Türkiye’nin en çok ticareti Almanya ile. En çok vatandaşımız burada yaşıyor. İlişkilerimiz her boyutta üst düzeyde. Dostluklar olmuş, evlilikler olmuş. Alman üniversitelerinde 100 bine yaklaşan sayıda Alman vatandaşı olmuş Türkiyeli öğrenci var” sözlerine yer verdi.

     “TAM ÜYELİK DIŞINDAKİ SEÇENEKLERE KAPALIYIZ”

     Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB)’ne üyelik sürecine de açıklık getiren Köksal Toptan, “Biz AB standartlarına tabiyiz, AB kriterlerine tabiyiz, AB ülkeleri vatandaşlarının sahip olduğu yaşam standardını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

     “Tam üyelik” dışında bir çözüme kesinlikle yanaşmayacaklarının ve böyle bir şeyi asla kabul etmeyeceklerinin altını kalın çizgilerle çizen Toptan, “Bizim, ‘size üyelik değil de başka bir şey verelim’ gibi bir teklife değil yönelmek, dönüp bakmamız bile sözkonusu olamaz. Bizim üyeliğimizi zorlaştırmak ve engellemek için Kopenhag kriterleri, Maastricht kriterleri derlerse, biz de onlara Ankara kriterleri, İstanbul kriterleri der ve yolumuza devam ederiz” şeklinde konuştu.

     Türkiye olarak Avrupa’nın 6., dünyanın ise 16. büyük ekonomisi olduğumuzu özellikle hatırlatan Toptan, “Bizim tam üyelik dışında hiçbir seçeneği kabul etmemiz mümkün değildir. Biz demokratikleşme yolunda, insan hakları yolunda büyük adımlar attık” dedi.

     “KAPATA DÂVÂSI MECLİSİN ÇALIŞMALARINI AKSATMADI”

     Kendisine yöneltilen sorular üzerine AK Parti’ye yönelik kapatma dâvâsı açılmasına da değinmek zorunda kalan TBMM Başkanı, “Kapatma dâvâsı meclisin çalışmalarını etkilemedi, etkilemez de. Herşey olduğu gibi devam ediyor” ifadelerini kullandı. “Avrupa’daki vatandaşlarımız hem anadillerini, hem de Almanca’yı doğru bir şekilde öğrensinler” tavsiyesinde bulunan meclis başkanı Toptan, “Ne yarım bir Türkçe ile bir yere varılabilir, ne de yarım bir Almanca ile” değerlendirmesini yaptı.

     BORÇLANARAK EMEKLİLİK

     Programın sonunda “Günlük 3, 5 Dolar ödeyerek Türkiye’den emekli olma” konusundaki sıkıntıların aşılması ve pürüzlerin ortadan kalkması için Türkiye Gazetesi Yazıişleri Müdürü Zeki Şahin ve Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’e “ortak çalışma” teklifinde bulunan Toptan, bu emeklilik sistemindeki “Almaya hak kazanmak için iki şart var; ya Türkiye’ye geri döneceksiniz ya da Almanya’da hiçbir yardım almayacak ve üstelik çalışmayacaksınız” maddelerinin yol açtığı sorunları ortadan kaldırmak için elinden geleni yapacağını söyledi ve konuyla ilgili sıkıntıları Türkiye’ye döner dönmez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ileteceğini bildirdi.

     Meclis Başkanı Köksal Toptan, Zeki Şahin’e “borçlanarak emeklilik” konusunda yaptığı açıklamada, “Ortak bir çalışma yapalım. Ben Çalışma Bakanı arkadaşımla konuşacağım” dedi. Burada Türkiye ile Almanya arasında bir anlaşma olduğunu belirten Toptan, “Şayet sorun sadece bizden kaynaklanıyorsa, ben konuyu Çalışma Bakanlığı’na iletip elimden geldiğince düzeltmeye çalışacağım” dedi. Bunun üzerine söz alan Zeki Şahin, sorunun böyle bir anlaşma olmasından kaynaklanmadığını, kanundaki özel bir maddeden dolayı kaynaklandığını belirterek, “Yani Türkiye isterse, bu sorunu bir çırpıda çözebilir. Almanya’dan kaynaklanan bir sorun değil” açıklamasında bulundu.

     3, 5 Dolar ödemek koşuluyla borçlanarak emeklilik konusunun Almanya ile yapılan Sosyal Güvenlik Anlaşması çerçevesi içinde olmadığına açıklık getiren Zeki Şahin, “Ayrı ve özel bir çalışma, bize has bir konudur. Bu kanun sayın Murat Başesgioğlu döneminde burada çalışırken, Türkiye’de emekli olma çerçevesinde gerçekleştirilen bir yasal düzenlemedir. Sonra bu kanunun şekli bir gecede değiştirildi ve Türkiye’ye kesin dönüş şartı getirildi. Bu son düzenleme ise sıkıntıların kaynağı oldu. Bu tamamen bize ait özel bir durum, Alman tarafıyla bir ilgisi yok. Tekrar bir düzeltme yapılabilir mi?” diye sordu.

     “% 43’Ü FAKİRLİK SINIRI ALTINDA”

     Prof. Dr. Faruk Şen ise, “Biz burada bir yanlış yapmıyor muyuz?” sorusunu yönelterek başladığı konuşmasında, “Hem insanları geri dönün diye teşvik ediyoruz, hem de ‘Aman ha! Para alıyorsan, vermiyorum’ diyoruz. Çalışma Bakanlığı birşey yapamaz mı?” dedi. Almanya’da bir fakirleşme sürecinin yaşandığına işaret eden Şen, “Buradaki insanlarımızın % 43’ü fakirlik sınırının altında yaşıyor. Çoğu sosyal yardım alıyor veya 400 Euro’luk ‘mini job’ işlerinde çalışıyor. İnsanlarımızın en önemli gündemi, borçlanarak emeklilik konusu” dedi. Özellikle son 4 yılda bu konunun gündemden hiç düşmediğini kaydeden Şen, Türkiye’deki yetkilileri konuya duyarlı olmaya çağırdı.

     Açıklamalar üzerine konunun takipçisi olacağının altını bir kez daha çizen Toptan, Zeki Şahin ve Faruk Şen’e “Lütfen bana konu ile ilgili gelişmeler konusunda haberdar ediniz” talebinde bulundu.

sediyani@gmail.com

     TÜRKİYE GAZETESİ

     19 NİSAN 2008

Türkiye Gazetesi Yazıişleri Müdürü Zeki Şahin’in hazırlayıp sunduğu programa bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile merkezi Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaletinin Essen kentinde bulunan Türkiye Araştırmaları Merkezi (TAM) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen konuk olarak katıldılar.

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir