Roland Koch: “Bu Ülke Hepimizin”

Parveke / Paylaş / Share

 

 

 

 

 

     Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch (CDU), Türk kökenli çatı örgütleri yetkilileri ve basın mensuplarıyla yediği iftar yemeğinde önemli açıklamalarda bulundu. Eyaletin başkenti Wiesbaden’daki 5 yıldızlı Nassauer Hof Oteli’nde Türk – Alman Sağlık Vakfı (DTG) tarafından verilen iftar yemeğinde Türkiye’den Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Demokratik Sol Parti (DSP)’den milletvekilleri de katıldı.

     AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Elâzığ Milletvekili Mehmet Necati Çetinkaya, AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş’ın yanısıra iftar yemeğinde Türk – Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin, Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosu Salih Boğaç Güldere, Din Hizmetleri Frankfurt Ataşesi Galip Akın, Kültür ve Turizm Ataşesi Raci Karaca, Diyanet İşleri Türk – İslam Birliği (DİTİB) Frankfurt Başkanı İrfan Dinç, Türkiye Gazetesi Yazıişleri Müdürü Zeki Şahin ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.

     27 Ocak 2008 Hessen Genel Seçimleri öncesi “şiddete başvuran gençler” konusunu seçim malzemesi yaparak göçmen karşıtı bir kampanyanın öncülüğünü yapan Koch, yemekte yaptığı konuşmayla adetâ geçmişteki hatalarından ders çıkardığı izlenimini verdi. İftar yemeğinde eşi Anke Koch ile birlikte hazır bulunan Roland Koch, konuklara hitaben yaptığı konuşmada, Almanya’da dîn derslerinin belli bir periyod ve disiplin çerçevesinde yürütüldüğünü belirterek, “Ancak İslam dîni ve İslam dîn dersleri konusunda Almanya’da muhatab bulamamanın sıkıntısını yaşıyoruz”  dedi. Bu sıkıntıyı aşmak için çok çalıştıklarını söyleyen Koch, ama muhatab bulmanın zor olduğunu dile getirdi. Almanya’daki Müslüman gençlerin kendilerini bu topluma ve bu coğrafyaya ait hissetmesi gerektiğini kaydeden Koch, “Müslümanlar’ın kendilerini dışlanmış hissetmeleri, hem kendilerine, hem de Almanya’ya zarardır” şeklinde konuştu.

     EŞİT EĞİTİM, EŞİT YAŞAM

     “Bizim amacımız, burada yaşayan Müslüman toplumun kendilerini buraya ait görmeleri ve ‘bu benim ülkemdir’ demeleridir” ifadelerini kullanan Koch, devamla şunları söyledi: “Anne ve babalarınızın büyüyüp yetiştiği memleketler farklı olabilir, fakat burada doğup büyümüş gençlerin kendilerini buraya ait görmeleri gerekir. Bunun mücadelesini siyasî arenada çok verdik. Bu noktada Almanca dili anahtar bir rol oynamaktadır. Biz eşit dil öğrenimi ve okullarda eşit eğitim için birçok imkân ve yolu zorladık. Bunun gerçekleşmesine çalıştık. Geçmişte özellikle yabancı uyruklulara çok büyük haksızlıklar yapıldı ama Hessen bu noktada örnek olacak adımlar attı. Almanya’daki başarı grafiğinde yabancılar yüzde 25’lerde kalırken, Hessen’de bu oran yabancılarda yüzde 40’tır. Bizim eyaletimizin göçmenlere yönelik politikasının doğru olduğu ülkenin birçok eyaleti tarafından kabul edilmiş ve Almanya’nın diğer eyaletleri bu konuda Hessen’de uyguladığımız politikayı örnek almıştır. Amacımız, göçmen kökenli çocukların Alman çocuklarıyla aynı eşit hakka sahip olarak okul hayatına başlamasıdır.”

     Koch, Gurur duyduğumuz diğer bir nokta da burada birçok göçmen işadamının olduğudur. Bunlar ticareti yönlendiriyorlar. İşçilikten işverenliğe geçtiler. Meslek eğitimi imkânları sağladılar. Biz eyalet olarak bu işverenleri teşvik ediyoruz, çırak eğitmelerine yardımcı oluyoruz. Tabiî ki, biz yolun sonunda değiliz, yapılacak daha çok şeyimiz var. Bunun uzun yıllar süreceğini de biliyoruz. Çok pozitif yapılan çalışmalar var. Attığımız adımların iyi bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Bunlar küçük küçük adımlardır. Buraya çalışmaya ilk gelen insanlar şu anda emekli oldular” diye konuştu.

     DIŞLAMAK YANLIŞ

     Gençlerin karıştığı şiddet olaylarıyla ilgili olarak ciddî sorunların bulunduğunu da belirten Koch, “Fakat bu, hep kendi durumlarını ifade edememekten, dışlanmışlık duygusundan kaynaklanan reaksiyonlardır. Bu bölümdeki sorunları çözmek için kararlı bir şekilde çalışırsak, bu sorunu da çözeceğimize inanıyorum. Hep birlikte ciddî ve faydalı işlere girişip sözlerimizi tutalım, başarılarımızla gençlere örnek olalım. Herkes üstüne düşen vazifeyi yerine getirmelidir, ancak şu da bir gerçek ki, her yol düz gitmiyor. Yolda giderken bazı aksaklıklar da oluyor. Önemli olan, bu yolu aşmak istediğimiz yününde hepimizin samimî olmasıdır” şeklinde konuştu.

sediyani@gmail.com

     TÜRKİYE GAZETESİ

     4 EYLÜL 2008

roland koch


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir