Adana (Kilikya) ilimizin Karataş (Mağarsus) ilçesinde 15 m uzunluğa sahip, dünyanın en büyük ikinci balina türü görüldü. Balıkçılar balinayı kameraya çekti.
Adana (Kilikya) ilimizin Karataş (Mağarsus) ilçesinde 15 m uzunluğa sahip, dünyanın en büyük ikinci balina türü görüldü. Balıkçılar balinayı kameraya çekti. Denize açılan ve kıyıdan 16 km kadar uzaklaşan balıkçılar, bulundukları teknenin yanından bir balina geçtiğini görünce o anları kayıt altına aldılar.
Görüntülerin ardından açıklamalarda bulunan Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çevik, videoda yer alan oluklu balinanın bilim dünyasındaki adının “balenooptera physalus” olduğunu ifade ederken, bu türün Akdeniz’de yaşayan üyelerinin genellikle İtalya ve Fransa açıklarında bulunduğunu aktardı. “O bölgelerde kalıcı popülasyonları var” diyen Çevik, oluklu balinaların Akdeniz’deki varlıkları ile ilgili olarak, “Batı Akdeniz’in kuzeyi diyebiliriz. Sardunya kıyılarında. O civarlarda popülasyonu var. Akdeniz popülasyonu var. Özellikle kış aylarında bazıları küçük gruplar halinde veya tek tek dolaşırlar” şeklinde konuştu. Sözkonusu türün Adana açıklarında görüntülenmesiyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çevik, “Doğuya doğru beslenme amacıyla göç ediyorlar. Havaların ısınmasıyla tekrar batı tarafa dönüyorlar. Bunların gözlemlemesi genellikle hava araçlarıyla yapıldığı için belki de çok sık geliyordur. Bunları biz göremiyoruzdur. Çünkü bunları tespit etmek rastgele veya balıkçılar tarafından rapor ediliyor. Ya da bazen karaya vuruyorlar” dedi. Oluklu balinaların ergin bireylerinin 25 – 27 m uzunluğa ulaşabildiğini aktaran Cem Çevik, “Dünyada ikinci büyük balina türü. Birincisi mavi balina. Genç olanlar 15 – 17 m arasında olabiliyor. 2000 yılında buraya karaya vuran 10, 5 m’ydi. Küçük bireydi, sonuçta 27 m’ye kadar büyüyor. Özellikle küçük balıklarla, hamsi, istavrit, sardalya ile beslenirler. Ağzını açıp tek hamlede yutma suretiyle besleniyorlar. Hatta bol miktarda denizlerimizde plastik var. Bol miktarda o bölgede plastik varsa onları da beraber yutuyorlar” ifadelerini kullandı. Balinaların insanlar için bir tehdit oluşturmadığının altını çizen Prof. Dr. Çevik, “Bir kısmı koruma altında bu balinaların. Bu tür gözlemler önemli. Bilim açısından, çünkü biz maalesef bu konuda bilimsel çalışma çok az olduğu için hava araçlarıyla gözlem yapamadığımız için bu tür bulgular önemli. Bunu tesadüfen o arkadaşlar görmeseydi, buraya kadar geldiğini, yayıldığını göremeyecektik. Bunlar kayıt altına alma açısından önemli şeyler” dedi. Oluklu balinaların 2000 yılında yine Adana’ya bağlı Yumurtalık sahilinde karaya vurduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çevik, “O balina da 10 m’nin üzerindeydi. Hatta ilk müdahaleyi de biz yaptık. Balinayı inceledik, otopsi yaptık. Bu türün daha sonra parazitler tarafından öldüğü açıklandı” dedi.
AJANSLAR
8 ŞUBAT 2021