Kadir Topbaş Vefat Etti

Parveke / Paylaş / Share

İstanbul Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Kadir Topbaş vefat etti. Topbaş, 76 yaşındaydı.

 

     İstanbul Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Kadir Topbaş vefat etti. Topbaş, 76 yaşındaydı.

     Bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Kadir Topbaş, 16 Kasım’dan bu yana kanser ve koronavirüs (covid – 19) tedavisi görüyordu, 4 Aralık’ta yoğun bakım servisine kaldırılmıştı ve 3 Ocak’ta da diyaliz makinasına bağlanmıştı. Topbaş’ın çoklu organ yetmezliğine baplı olarak vefat ettiği bildirildi.

     KADİR TOPBAŞ KİMDİR?

     Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945 tarihinde Artvin (Livane) ilinin Yusufeli (Livane İberya) ilçesine bağlı Altıparmak (Barhal) köyünde doğdu.

     İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi de İstanbul’daki Işık Lisesi’nde ve şimdiki ismi İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Fen ve Sosyal Bilimler Anadolu İmam Hatip Lisesi olan İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde okudu.

     1972 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974’te de İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Doktora tezini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” başlığıyla tamamladı.

     Bir süre serbest mimar olarak çalışan Topbaş, Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Ayrıca bir süre aile şirketlerinin yönetiminde bulundu.

     Kadir Topbaş, 40 yılı aşkın siyasî hayatında, 1994 – 98 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın danışmanlığını yaptı. Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan saray, kasır ve tarihî eserlerin restorasyon çalışmalarına katkı sağladı.

     1996 Yerel Ara Seçimleri’nde Refah Partisi (RP)’nden Bakırköy Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi ancak seçilemedi.

     1999 Yerel Seçimleri’nde Fazilet Partisi (FP)’nden Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi ve Beyoğlu’nda kapsamlı bir dönüşümü hedefleyen “Güzel Beyoğlu Projesi”ni geliştirerek uygulamaya koydu. Mimarî projesini kendisinin çizdiği “Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon” çalışmaları kapsamında Kasımpaşa Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesisleri’ni hizmete sundu.

     Kadir Topbaş, 2001 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)’ne katıldı ve 2004’te bu partiden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Aynı yıl Marmara Belediyeler Birliği Meclisi tarafından birlik başkanı olarak seçilerek, bu görevi 2009’a kadar yürüttü. Yine aynı yıl Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkan Yardımcısı olan Topbaş, 2007’de UCLG’ye eşbaşkan seçildi.

     2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tekrar seçilerek İstanbul tarihinde üst üste seçim kazanan ilk büyükşehir belediye başkanı oldu. Topbaş aynı zamanda İstanbul Kalkınma Ajansı başkan yardımcılığını, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyeliğini, Tarih ve Çevre (TAÇ) Vakfı mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.

     2009’da ve 2014’te Türkiye Belediyeler Birliği’ne başkan seçildi. 2011’de Asya Belediye Başkanları Forumu’na başkanlık eden ve 2013’e kadar bu görevi sürdüren Topbaş, uluslararası düzeyde yapmış olduğu başarılı çalışmalar dolayısıyla 2011’de “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Fahri Büyükelçi Onur Ödülü” ile taltif edildi.

     2014 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tekrar seçilen Topbaş, İstanbul tarihinde ilk defa üst üste üç kez seçim kazanan büyükşehir belediye başkanı olma başarısını elde etti.

     Birçok ülke tarafından devlet kültür nişanı, devlet madalyası takdim edilen Topbaş’a, İstanbul’da kültür mirasının korunmasına yönelik gayretleri dolayısıyla “UNESCO 70. Yıl Madalyası” ile taltif edildi.

     Birçok vakıfta da yönetim kurulu üyeliği yaparak sivil toplum örgütlerine de destek veren Kadir Topbaş’ın, Bilgi Üniversitesi ile beraber çıkardığı “Beyoğlu: Kültürleri Buluşturan Kent”, Tarih ve Çevre Vakfı ile birlikte hazırladığı “Geçmişten Günümüze Beyoğlu” (2 cilt) ve “Anılarda Beyoğlu” adlı eserleri bulunmaktadır.

     Özleyiş Topbaş ile evli olan Kadir Topbaş, üç çocuk babasıydı.

     Sediyani Haber olarak hayatını kaybeden Kadir Topbaş’a Allah’tan rahmet, başta ailesi ve yakınları olmak üzere tüm İstanbul halkına başsağlığı diliyoruz.

     AJANSLAR, SEDİYANİ HABER

     13 ŞUBAT 2021

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir