Kemal Sunal’ın Kızı Ezo Sunal ve Oğlu Ali Sunal Koronavirüse Yakalandı

Parveke / Paylaş / Share

 

     Merhaba sevgili okurlarım!.. Ve günaydın Türkiye!..

     “Saatli Maarif Takvimi”niz de geldi işte. Önce biraz gülümseyelim güne başlarken:

     Zengin bir Suudî hastalanır. Nadir bir kan grubuna sahiptir. Kudüs’te sadece bir Yahudî’nin kanı uygundur. O’nu görmeye ve Yahudî’den yardım istemeye gider. Yahudî hahamına gidip kan vermek için izin ister ve sonunda kanını bağışlar. Suudî minnettardır ve Yahudî’ye bir Porsche ve 2 milyon Dolar’lık çek verir. İki yıl sonra aynı sorun Suudî için tekrar gündeme gelir. Yahudî O’na tekrar kan verir. Suudî O’na bir Volkswagen hediye eder. İki yıl sonra yine aynı durum. Suudî bu kez bir bisiklet verir Yahudî’ye. Yahudî hahamına gider:

     – Haham efendi, anlamıyorum. Bana ilk kez bir Porsche ve bir çek verdi, sonra bir Volkswagen ve şimdi de bir bisiklet.

     Haham gülerek yanıt verir:

     – Oğlum, artık O’nun damarlarında akan kanın senin kanın olduğunu unuttun galiba.

     Şuraya da bugün 80. doğum günü olan, 18 yıl önce sonsuzluğa uğurladığımız Tomris Uyar’dan “günün sözleri” bırakıyorum:

     “Konuşmak da tehlikelidir. İçte biriken sözcükleri boşaltmak. Hele konuşmayı bir kere unutmuşsan.”

      “Yazarken dünyayı bir anlığına değiştirebilirken, geçmişinizi bir santim yerinden oynatamıyorsunuz.”

     “Belki bazı kişilikler kozasından çıkmak istemiyorlardır; o, ölüm kozası bile olsa. Kimin hakkı vardı kişiyi kozasından çıkartmaya?”

     Şuraya da “günün püf noktası”nı bırakalım:

     Sürahinin kir tutan dibini temizlemek için de bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayın.

     Bir de nerede kullanacağınızı bilmediğim bir bilgi vereyim sizlere:

     Moritanya’da 60 kg altında olan kızlar evlenemezmiş.

     Dün internet haber sitelerinden seçtiklerimi de paylaşayım sizlerle:

     Telegram’daki Özellik WhatsApp’a Geliyor

     Günümüzde milyarlarda kullanıcısı olan WhatsApp, son yayınladığı gizlilik sözleşmesi nedeniyle eleştirilirken, yeni özelliklerini sunmaya devam ediyor. WABetaInfo’nun aktardığına göre, şirket tarafından sesli mesajların oynatılma hızını ayarlama özelliği henüz test ediliyor. Bu özelliğin hangi güncellemeyle birlikte kullanıcılara sunulacağı ile ilgili henüz bir gelişme yok. Özelliğin kullanıcı ara yüzünde nasıl gözükeceğini gösteren herhangi bir ekran görüntüsü ya da fotoğraf da bulunmuyor. WhatsApp’ın en büyük rakiplerinden biri olan Telegram, sesli mesajların oynatılma hızını değiştirebilme özelliğini 2018’de yayınlamıştı.

     Yazar Erol Toy Yaşamını Yitirdi

     Öykü, roman, deneme ve eleştiri yazarı Erol Toy, 85 yaşında yaşamını yitirdi. Yazarın ölüm haberini, kızı Ayşe Toy sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla duyurdu. Toy yaptığı açıklamada, “Canım babam, yazar Erol Toy, uzun bir hastalığının sonunda yanımızdan ayrıldı, acımız tarifsiz. Babacım, merak etme, ömrün boyunca kaleminle anlatmak ve korumak için mücadele ettiğin laik Cumhuriyet bize emanet artık. Fikirlerin ölümsüz, huzur içinde uyu” notunu düştü.

     Erol Toy Kimdir?

     Erol Toy, 1936 yılında Alaşehir – Manisa’da dünyaya geldi. İlk öyküsü 1952 yılında Çınar dergisinde yayımlandı. Romanlarında Türkiye’nin toplumsal, ekonomik ve politik sorunlarını işledi. Bank-İş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendika yaşamına adım attı. Toplumcu gerçekçi ekolünü benimseyen yazar, 1974 yılında yayımlanan ve Vehbi Koç’un yaşam öyküsünün anlatıldığı öne sürülen “İmparator” adlı romanıyla okur kitlelerine adını duyurdu. Yazarın 2 ciltlik “Azap Ortakları” da oldukça ilgi çekti. Öykü, roman, deneme ve eleştiri yazılarının dışında sahnelenmiş tiyatro oyunları da bulunan Erol Toy, 1962 Ali Naci Karacan üçüncülük ödülü sahibidir.

     Korona haberlerine gelince:

     İzmir’de Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında Yeni Kararlar Alındı

     Koronavirüs risk haritasında “yüksek riskli” grupta yer alan İzmir’de, İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yeni kararlar alındı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, daha önce il Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlar gereği şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla yapılacak seyahatlerde bilet satış işlemleri sırasında, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınması esnasında, şehir içi toplu ulaşım araçlarına binişlerde, yolcu taşımacılığı faaliyeti gerçekleştirmek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen B1, B2, D1, D2 ve D4 yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı olan taşıtlarda, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, mahalle ve semt pazarlarına, tüm konaklama tesislerine, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren işyerleri ile tüm kamu ve özel bankalara, alışveriş merkezlerine, yeme, içme yerlerine (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı) girişlerde HES kodu kontrollerinin zorunlu olarak yapılmasının karara bağlandığı belirtildi. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla getirilen HES kodu kontrollerinin ilgili kurum ve işletmelere girişlerde ve ilgili işlemlerde uygulanması zorunluluğunun devamına karar verildiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “İlimiz genelinde tüm berber, kuaför, güzellik salonu, güzellik merkezleri, dernek lokali, nikah salonu, düğün salonu, hamam, sauna, masaj salonu, kahvehane, kıraathane, internet kafe, internet salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonu, lunapark, tematik parklar, tiyatro vb. kültürel aktivite yerleri, kütüphane, spor salonları ve spor merkezleri girişlerinde de HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu getirilmesine, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm resmi, özel okul ve kurumlara girişlerde, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında sağlanan entegrasyon ile oluşturulan ve Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden ve ayrıca anlık olarak SMS yolu ile risk durumu takibi yapılan kişiler ve ziyaretçiler için HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu getirilmesine karar verildi.” Açıklamada, ayrıca sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarıyla birlikler, kooperatifler ve kat malikleri tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin biraraya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin (kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere) girişlerinde de HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu getirilmesine oybirliğiyle karar verildiği bildirildi.

     Sunal Kardeşler Koronavirüse Yakalandı

     Türk sinemasının duayen sanatçısı rahmetli Kemal Sunal’ın kızı Ezo Sunal ve oğlu Ali Sunal koronavirüse yakalandı. 2018 yılında nikâh masasına oturduğu Ömer Öztüyen ile olan evliliğinden olan kızı Nova’yı kucağına alan Ezo Sunal doğumdan kısa süre sonra koronavirüse yakalandı. İlk kez ebeveyn olan Sunal’ın hemen ardından ikinci kez baba olmaya hazırlanan Ali Sunal’ın da testi pozitif çıktı. Sunal’ın kayınpederi ile kayınvalidesi Bülent – Şehnaz Kurbanzade’nin de hastalığa yakalandığı belirlendi. Karantina sürecini evinde geçiren Ali Sunal ve eşine dostları yardımcı oluyor. İhtiyaçlarını karşılayan arkadaşları Sunal Ailesi’nin en büyük destekçisi. (Medyatava)

     Vali Ali Yerlikaya, İstanbul’da Koronadan Ölen Sağlık Çalışanı Sayısını Açıkladı

     İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi’ni ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın’ın evsahipliğinde gerçekleşen ziyarette Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Erdoğan Köse, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Sait Gönen ve Başhekim Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, Hastaneler Genel Direktörü Dr. Yılmaz Keskindemirci ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Selma Kaçar hazır bulundu. Sağlık çalışanlarının, bizlerin sağlığı için büyük fedakârlıklar gösterdiğini söyleyen Vali Yerlikaya, “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarımızı ziyaret ettim. Sağlıkla alınan bir nefesin ve covid – 19 önlemlerinin ne kadar önemli olduğuna bir kez daha şahit oldum. İçeride sağlık çalışanlarımız insanüstü bir gayret gösteriyorlar. Hastalarımız iyileşsin, onlardan güzel bir haber bekleyen yakınlarının yüzü gülsün diye. Kısa bir süre giydiğim bu kıyafetin içinde nefes almakta bile zorlandım. Oysa sağlık ordumuz bu kıyafetlerin içinde yüksek risk altında saatlerce çalışıyor, hayat kurtarıyor, bizlerin sağlığı için büyük fedakârlıklara katlanıyorlar” dedi. Vali Yerlikaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Son bir yılda sadece İstanbul’da 33 sağlık çalışanımızı covid – 19 yüzünden kaybettik. Ülke genelinde ise 29 bin 356 vatandaşımız maalesef yaşamını yitirdi. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları Cennet olsun. Hayat kurtarmak için saatlerce uykusuz nöbet tutuyorsunuz. Salgın koşullarında yavrularınızdan, ailelerinizden mahrum kalıyorsunuz. Hiçbirinizin hakkı ödenmez. Sizler bizim kahramanlarımızsınız. İyi ki varsınız. 14 Mart Tıp Bayramı’nızı gönülden kutluyor; bir an önce ülkemizin, İstanbul’umuzun sağlıklı günlere kavuşmasını diliyorum.”

     İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Annesinin Cenazesinde Salgın Genelgesine Uyulmadı!

     İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun annesinin cenaze töreninde kalabalık ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaması dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine göre “yüksek risk” kategorisindeki illerde cenaze törenine katılım 30 kişi ile sınırlıyken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun annesi Servet Soylu’nun cenaze töreninde genelgeye uyulmadığı dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın güncel risk haritasına göre “çok yüksek” ya da “yüksek risk” kategorisindeki illerde cenaze törenine katılım 30 kişi ile sınırlı, ancak turuncu renkle riskin yüksek olduğu İstanbul – Gaziosmanpaşa Merkez Camii’nde düzenlenen cenaze töreninde 30 kişi sınırına uyulmadığı görüldü. (Haber Merkezi)

     Oxford Üniversitesi’nden AstraZeneca Aşısı Açıklaması

     İngiltere’nin yarısı, klasik ve ucuz aşı AstraZeneca ile aşılandı ve koruma oranı % 90’ı aştı. Oxford Üniversitesi, “Bu aşıdan sonra ölüm ve hastaneye yatış yaşanmadı” açıklaması yaptı. Almanlar ise bu aşıyı olmamakta direniyor. Şimdi bu sorun aşılmaya çalışılıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde AstraZeneca’nın koronavirüs aşısı olduktan sonra birçok insanın yaşamını yitirmesinin ardından aşıya olan güven ve inançta azalma yaşandı. Aşının kullanıldığı İngiltere’nin saygın üniversitelerinden Oxford Üniversitesi, İngiltere ve İsveç’in ortak ürettiği AstraZeneca aşısının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Aşıyı geliştiren Oxford Üniversitesi, “Aşılamadan sonra ölüm ya da hastaneye yatış gerçekleşmedi” açıklaması yaptı. Almanya’da birçok kişinin AstraZeneca aşısını reddetmesini önlemek için de çeşitli çözümler aranıyor. Çünkü özellikle mRNA tabanlı aşı üretip bunu çok pahalı satan ABD’li aşı şirketlerinin yoğun propagandası, bazı Almanlar’ın İngiliz alerjisi, İngiltere’nin AB’den çıkmasına kızgınlık gibi nedenlerle AstraZeneca aşıları yoğun olarak uygulanamıyor. Aşının henüz tam olarak uygulanmadığı dönemde % 70 olarak açıklanan koruma oranı, % 90’ların üzerine çıktı. Bir dozu, yaklaşık 1, 80 Euro olan, zayıflatılmış mikropla üretilmiş aşının İngiltere’deki tüm nüfûs gruplarında yaygın olarak kullanımına ilişkin ilk bilimsel değerlendirmeler yayınlandı. Daha önce, veriler az olduğu için 65 yaşın üzerinde garanti verilmeyen aşının, 80 yaşın üzerindekilerde bile % 90’ın üzerinde koruma sağladığı belirlendi. Regensburg Üniversite Kliniği’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Bernd Salzberger, “İngiltere’den gelen veriler, aşının yaşlılarda da çok iyi çalıştığını açıkça gösteriyor. Aşı açık bir şekilde bulaşmayı önlüyor” diye konuştu. Aşının ayrıca, hastalığın çok hafif geçmesini sağladığı da vurgulandı. Bu arada Dünya Sağlık Örgütü de, AstraZeneca aşısından sonra yaşanan birkaç ölümlü vakanın, doğrudan aşıyla bağlantısının saptanamadığını duyurdu. AstraZeneca’nın ilk dozdan sonra, ikinci dozu almak için 3 haftadan daha uzun bir süre gerektiği, süre ne kadar uzarsa etkinliğin daha da arttığı belirtiliyor. Bu sonuçlara göre Almanya’da Robert Koch Enstitüsü’nün, aşı önerilerini yenilemesi, tüm yaş gruplarını kapsaması gerektiği vurgulandı. Oxford Üniversitesi Aşı Grubu Direktörü Andrew Pollard da, “İlk dozun vurulmasından üç hafta sonra aşılananlar arasında, klinik deneylerde herhangi bir hastaneye yatış veya ölüm görmedik” açıklaması yaptı. Pollard, Avrupa’da günlük ortalama 4000 olan ölüm sayısının düşürülmesi için mutlaka aşılamanın hızlandırılmasını istedi.

     “Günün şairi” olarak 26 yıl önce bugün sonsuzluğa uğurladığımız Mustafa Necati Karaer’i seçtim. Saygıyla anıyorum.

     Mustafa Necati Karaer, 1929 yılında Kayseri’de doğdu. Babası Karabeyoğulları ailesinden Fırıncı Hasan Hüseyin Efendi, annesi Yağcıoğulları’ndan Latife Hanım’dır. Kayseri Etiler İlkokulu’nu bitirdikten sonra, Kayseri Lisesi orta kısmından mezun oldu. 1942’de babasının vefat etmesi üzerine ailesini geçindirmek için hem okumak hem çalışmak zorunda kaldı. Konya Askerî Lisesi (1947) ile Kara Harp Okulu’nu bitirdi (1949). Yurdun çeşitli yerlerinde istihkâm subayı olarak görev yaptı. 1951’de Şükran Hanım’la evlendi, Can ve Cem adlarında iki çocukları dünyaya geldi. Dışarıdan sınavlara katılıp Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi (1961). 1969’da kendi isteği ile ordudan ayrılıp İstanbul’a yerleşti. Yakın arkadaşı Gültekin Samanoğlu ile birlikte Basın İlan Kurumu’nda çalışmaya başladı; genel müdür yardımcılığına kadar yükseldi (1978). Bu kurumdan emekliye ayrıldı. Sunucu Caner Karaer’in dedesidir. Mustafa Necati Karaer, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı edebiyatçı ve şairlerindendir. İlkokul ikinci sınıfta öğrenci iken “Gazi Sakarya’da” başlıklı ilk şiirini yazan Mustafa Necati, ortaokul birinci sınıf öğrencisi iken “Türk” adlı şiirini 19 Ocak 1942 tarihli Kayseri gazetesinde yayımladı. İsminin duyulmasını sağlayan “Yurdumun Dağlarına” adlı ilk şiiri ise 1942’de Yusuf Ziya ve Orhan Seyfi’nin ortaklaşa çıkardıkları Çınaraltı mecmuasında basıldı. Şiirlerini Çınaraltı, Erciyes, Bayrak, Nilüfer, Kaynak, Pınarbaşı, Doğu, Yedigün, Şadırvan, Türk Yurdu, Varlık, Türk Dili, Elif, Çağrı ve Hisar gibi sanat dergilerinde yayımladı. Kara Harp Okulu’na öğrenci olarak girdikten sonra Ankara’da Karaer’in edebiyat çevresi genişledi. Bu okuldayken en samimi arkadaşı Gültekin Samanoğlu vasıtasıyla Bekir Sıtkı Erdoğan’la tanıştı. Mustafa Necati Karaer, Gültekin Samanoğlu ve Bekir Sıtkı Erdoğan, kısa sürede birbirinden ayrılmaz üç şiir dostuna dönüşürler, Ankara Halkevi’nde ve o günlerde Behçet Kemal Çağlar’ın Sıhhiye’deki evinde düzenlediği şiir toplantılarına katılmaya başlarlar. 1950 yılında Garip Şiir Akımı’na karşı doğan Hisar Grubu, Mehmet Çınarlı, Gültekin Samanoğlu, İlhan Geçer gibi isimlerle birlikte Hisar dergisini çıkarmaya başladılar. Titiz şairlerdendir. Yaşayan Türkçe ile millî kültürle beslenmiş, iç yapısı sağlam şiirler söylemiştir. Karaer, şiirde bütünlük fikrine ve ahenge dikkat etmiştir. Hemen her şiirinde dil – şekil – vezin – âhenk endişesini duyan şair, konuya da önem vermiştir. Hece ölçüsünü ve serbest ölçüyü kullanmıştır. Mustafa Necati Karaer, 15 Mart 1995 tarihinde, 66 yaşındayken İstanbul’da hayata veda etti.

     Yurdumuzda ve dünyada hangi özel günler var bugün, bir bakalım:

     Dünya Tüketiciler Günü

     15 Mart aslında “Dünya Tüketici Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde “Dünya Tüketiciler Günü” olarak kutlanan bugün de sınırsız tüketimin toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekiliyor. Tüketici haklarını korumak amacıyla kutlanan 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nde tüketim sorunlarına da dikkat çekiliyor. Dünya Tüketici Hakları Günü dönemin ABD başkanı John Fitzgerald Kennedy’nin Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşma ile ortaya çıkmıştır. 15 Mart 1962 yılında ABD’nin o dönemdeki başkanı John Fitzgerald Kennedy’nin Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada ilk kez “tüketici hakları” diye bir kavramdan sözetmesi sebebiyle 15 Mart günü dünyada “Dünya Tüketici Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler ise 1985 yılında aldığı bir karar ile bu konuşmanın yapıldığı tarihi, yani 15 Mart’ı “Dünya Tüketici Hakları Günü” ilan ederek resmîleştirmiştir. Ülkemizde “Dünya Tüketiciler Günü” adıyla kutlanmaktadır.

     Bugün tarihte neler olmuş, bir bakalım mı?

     15 Mart 1493 – Kristof Kolomb, Yeni Dünya’ya yaptığı ilk seyahatten sonra İspanya’ya geri döndü.

     15 Mart 1820 – Maine, Amerika Birleşik Devletleri’ne katılarak ülkenin 23. eyaleti oldu.

     15 Mart 1848 – 1848 Macar Devrimi patlak verdi.

     15 Mart 1892 – Jesse W. Reno tarafından yürüyen merdivenin patenti alındı.

     15 Mart 1892 – Liverpool FC kuruldu.

     15 Mart 1917 – II. Nikolay, kardeşi Mihail lehine tahtta çekildi.

     15 Mart 1919 – Merzifon işgal edildi.

     15 Mart 1920 – Birleşik Krallık otoriteleri, İstanbul’da yüzelli kişiyi tutukladı.

     15 Mart 1921 – Osmanlı eski sadrazamı Talat Paşa, Ermeni kırımında rolü olduğu gerekçesiyle Berlin’de 23 yaşındaki Soğomon Tehliryan tarafından öldürüldü.

     15 Mart 1928 – 15 Mart Olayı başladı. Japon İmparatorluğu’nda çok sayıda komüniste tutuklama kararı çıkarıldı.

     15 Mart 1933 – Almanya’da Hitler, III. Reich’ı ilan etti.

     15 Mart 1938 – SSCB’de olağanüstü mahkemede ölüm cezasına çarptırılan, aralarında Ekim Devrimi’nin önderlerinden Nikolay Buharin’in de bulunduğu 18 kişinin cezaları infaz edildi.

     15 Mart 1939 – Cumhurbaşkanı Emil Hácha, Nazi Almanyası’nın İkinci Çekoslovak Cumhuriyeti’ni ilhakını kabul etti ve Bohemya ve Moravya Protektorası ilan edildi.

     15 Mart 1945 – II. Dünya Savaşı: Sovyet güçleri Yukarı Silezya’yı Alman güçlerinden temizlemek için taarruz başlattı.

     15 Mart 1961 – Güney Afrika, Milletler Topluluğu’ndan ayrıldı.

     15 Mart 1961 – Turkish Daily News kuruldu. 3 Kasım 2008’den itibaren Hürriyet Daily News adını aldı.

     15 Mart 1964 – Sinema yıldızı Elizabeth Taylor ile oyuncu Richard Burton evlendi.

     15 Mart 1985 – İnternette ilk alan adı tescili yapıldı. (symbolics.com)

     15 Mart 1989 – Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Galatasaray, Monaco takımı ile Köln’de bulunan Müngersdorf Stadyumu’nda yaptığı maçta 1 – 1 berabere kalarak, bu kupada yarıfinale yükselen ilk Türk takımı oldu.

     15 Mart 2001 – İstanbul – Moskova seferini yapan Tupolev Tu-154 tipi bir uçak, Çeçen korsanlarca kaçırıldı. Medine’ye indirilen uçağa, Suudî antiterör timlerince düzenlenen operasyonda, Türk yolcu Gürsel Kambal, Rus hostes Yuria Fomina ve bir korsan öldü.

     15 Mart 2002 – Güneydoğu Anadolu Projesi’nin sulama tünellerinden T2 faaliyete geçti.

     15 Mart 2003 – Hu Jintao, Çin’in 4. devlet başkanı olarak göreve başladı.

     15 Mart 2004 – Çin Halk Cumhuriyeti’nde ilk kez bir milletvekili, ülkede yılda 10 bin insanın idam edildiğini açıkladı. Ülke, insan hakları örgütlerinin eleştirileri nedeniyle, idamla ilgili rakamlarını gizli tutuyor.

     15 Mart 2011 – Suriye İç Savaşı’nın başlangıcı.

     Bugün kimlerin doğduğuna gelince:

     15 Mart 270 – Aziz Nikolaos, Yunan Hristiyan aziz ve piskopos (ö. 343)

     15 Mart 1638 – Shunzhi, Qing Hanedanı’nın üçüncü imparatoru (ö. 1661)

     15 Mart 1713 – Nicolas Louis de Lacaille, Fransız astronom (ö. 1762)

     15 Mart 1767 – Andrew Jackson, Amerikalı politikacı ve ABD’nin 7. başkanı (ö. 1845)

     15 Mart 1821 – Johann Josef Loschmidt, Avusturyalı bilim insanı (ö. 1895)

     15 Mart 1830 – Paul Heyse, Alman yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (ö. 1914)

     15 Mart 1854 – Emil Adolf von Behring, Alman hekim ve Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi (ö. 1917)

     15 Mart 1869 – Stanislaw Wojciechowski, Polonyalı politikacı (ö. 1953)

     15 Mart 1878 – Rıza Şâh Pehlevî, İran şâhı (ö. 1944)

     15 Mart 1887 – Lütfi Kırdar, Tıp doktoru, devlet adamı, asker, Manisa ve İstanbul valisi, eski sağlık bakanı (ö. 1961)

     15 Mart 1887 – Baba Salim Öğütçen, Halk şairi (ö. 1956)

     15 Mart 1888 – Refik Halit Karay, Yazar (ö. 1965)

     15 Mart 1897 – Ağasadık Geraybeyli, Azeri sinemacı (ö. 1988)

     15 Mart 1931 – Faruk Geç, Gazeteci, ressam, çizgi-romancı ve illustratör (ö. 2014)

     15 Mart 1932 – Arif Mardin, Türk asıllı Amerikalı albüm yapımcısı (ö. 2006)

     15 Mart 1933 – Philippe de Broca, Fransız sinema yönetmeni (ö. 2004)

     15 Mart 1936 – Göksel Arsoy, Sinema ve tiyatro oyuncusu.

     15 Mart 1938 – Mehmet Sağlam, Siyasetçi.

     15 Mart 1938 – Şükrü Saban, Millî atlet.

     15 Mart 1941 – Tomris Uyar, Öykü yazarı ve çevirmen (ö. 2003)

     15 Mart 1942 – Molly Peters, İngiliz oyuncu (ö. 2017)

     15 Mart 1943 – David Cronenberg, Kanadalı sinemacı

     15 Mart 1944 – Nebahat Çehre, Sinema ve dizi oyuncusu, şarkıcı.

     15 Mart 1946 – Mahir Çayan, Devrimci ve THKP-C lideri (ö. 1972)

     15 Mart 1947 – Ry Cooder, Amerikalı gitarist ve şarkıcı.

     15 Mart 1948 – Övgün Ahmet Ercan, Bilim adamı ve jeofizik yüksek mühendisi.

     15 Mart 1953 – Bulut Aras, Sinema oyuncusu.

     15 Mart 1953 – Erik-Jan Zürcher, Hollandalı bilim adamı.

     15 Mart 1953 – Richard Bruton, İrlandalı politikacı ve ekonomist.

     15 Mart 1956 – Hasan Akıncıoğlu, Türk iş adamı ve eski Antalyaspor başkanı.

     15 Mart 1956 – Hasan Doğan, İşadamı ve Türkiye Futbol Federasyonu başkanlarından (ö. 2008)

     15 Mart 1968 – Jon Schaffer, Amerikalı müzisyen.

     15 Mart 1972 – İbrahim Sediyani, Kürt asıllı gazeteci, yazar, şair, seyyah ve doğa aktivisti.

     15 Mart 1975 – Eva Longoria, Amerikalı sinema oyuncusu.

     15 Mart 1979 – Onur Aydın, Basketbolcu.

     15 Mart 1985 – Kellan Lutz, Amerikalı oyuncu ve model.

     15 Mart 1986 – Jai Courtney, Avustralyalı oyuncu.

     15 Mart 1986 – Lil Dicky, American şarkıcı.

     15 Mart 1991 – Xavier Henry, Amerikalı profesyonel basketbol oyuncusu.

     15 Mart 1992 – Thea Garrett, Maltalı sanatçı ve söz yazarı.

     Bugün kimler ölmüş derseniz?

     MÖ 15 Mart 44 – Jül Sezar, Romalı asker ve politik lider (d. M.Ö. 100)

     15 Mart 220 – Cao Cao, Doğu Han Hanedanı’nın son yıllarında büyük güç kazanan bir Çinli savaş ağası ve hanedanın sondan bir önceki başbakanı (d. 155)

     15 Mart 493 – Odoacer, İtalya kralı (d. 435)

     15 Mart 1536 – Pargalı Damat İbrahim Paşa, Osmanlı devlet adamı ve sadrazam (d. 1493)

     15 Mart 1842 – Luigi Cherubini, İtalyan asıllı ama çalışma hayatının önemli kısmını Fransa’da geçirmiş besteci (d. 1760)

     15 Mart 1849 – Giuseppe Caspar Mezzofanti, İtalyan Katolik kardinal ve dilbilimci (d. 1774)

     15 Mart 1891 – Joseph Bazalgette, İngiliz başmühendis (d. 1819)

     15 Mart 1918 – Marie-Juliette Olga Lili Boulanger, bilinen adı Lili Boulanger, Rus asllı Fransız besteci (d. 1893)

     15 Mart 1921 – Mehmed Talat Paşa, Osmanlı sadrazamı ve İttihat ve Terakki kurucularından (d. 1874)

     15 Mart 1937 – Howard Phillips Lovecraft, Amerikalı yazar (d. 1890)

     15 Mart 1939 – Denizkızı Eftalya, Kanto sanatçısı ve şarkıcı (d. 1891)

     15 Mart 1941 – Alexej von Jawlensky, Rus ressam (d. 1864)

     15 Mart 1942 – Alexander von Zemlinsky, Avusturyalı bir besteci, orkestra şefi, müzik eğitimcisidir (d. 1871)

     15 Mart 1944 – Otto von Below, Prusyalı general (d. 1857)

     15 Mart 1945 – Şayan Kadınefendi, V. Murad’ın üçüncü eşi (d. 1853)

     15 Mart 1959 – Lester Young, Amerikalı müzisyen (d. 1909)

     15 Mart 1962 – Arthur Compton, Amerikalı fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü sahibi (d. 1892)

     15 Mart 1970 – Arthur Adamov, Rus asıllı Fransız yazar (d. 1908)

     15 Mart 1971 – Cevat Fehmi Başkut, Gazeteci ve oyun yazarı (d. 1905)

     15 Mart 1972 – Ahmed Muradbegović, Bosnalı bir yazar, oyun yazarı ve romancı (d. 1898)

     15 Mart 1975 – Aristotle Onassis, Yunan armatör (d. 1906)

     15 Mart 1978 – Jerzy Hryniewski, Polonya başbakanı (d. 1895)

     15 Mart 1981 – René Clair, Fransız film yönetmeni (d. 1898)

     15 Mart 1981 – Yaşar Nabi Nayır, Şair ve edebiyatçı (d. 1908)

     15 Mart 1988 – Edita Morris, İsveçli – Amerikalı yazar (d. 1902)

     15 Mart 1989 – Sadettin Öktenay, Besteci (d. 1930)

     15 Mart 1995 – Mustafa Necati Karaer, Yazar, şair, otobiyografici ve eleştirmen (d. 1929)

     15 Mart 1998 – Benjamin Spock, Amerikalı pediyatrist ve yazar (d. 1903)

     15 Mart 2000 – Mengü Ertel, Tasarımcı ve sanat yönetmeni (d. 1931)

     15 Mart 2006 – George Yorgo Rallis, Yunan siyasetçi (d. 1918)

     15 Mart 2007 – Stuart Rosenberg, Amerikalı film yönetmeni (d. 1927)

     15 Mart 2009 – Ron Silver, Amerikalı oyuncu (d. 1946)

     15 Mart 2011 – Nate Dogg ya da doğum adıyla Nathaniel Dwayne Hale, Grammy’ye aday gösterilmiş Amerikalı R&B / hip hop şarkıcısıdır (d. 1969)

     15 Mart 2017 – Ali Murat Daryal, İlahiyat profesörü (d. 1931)

     15 Mart 2018 – Mohamed Sayah, Tunuslu siyasetçi (d. 1933)

     15 Mart 2020 – Suzy Delair, Fransız aktris ve şarkıcı (d. 1917)

     Bugün olan başka şeyler de var tabiî. Ama bunlar benim seçtiklerim.

     Sevgiyle, huzurla ve ille de aşkla başlıyoruz yine sabaha.

     Sağlıklı, kolay ve keyifli bir hafta diliyorum hepinize. Gülümsemeyi de unutmuyoruz elbette.

     Merhaba Türkiye. Merhaba Pazartesi. Merhaba Haber Hürriyeti okurları…

     HABER HÜRRİYETİ

     15 MART 2021

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir