Irak’ın güneyindeki bir çölde Babil öncesi döneme kadar dayandığı düşünülen antik bir kentsel yerleşim alanı ortaya çıkarıldı.
Irak’ın güneyindeki bir çölde Babil öncesi döneme kadar dayandığı düşünülen antik bir kentsel yerleşim alanı ortaya çıkarıldı.
Bir grup arkeolog ve Irak’tan meslektaşları, Ur antik şehrine yaklaşık 30 km uzaklıktaki Zi Qar iline bağlı Tell- Duheyle bölgesinde antik şehri keşfetti. Ekip, alandaki araştırmalarına 2019 yılında başladı. Bulgular, bir zamanlar Mezopotamya deltasının parçası olan ve genellikle “medeniyetin beşiği” olarak anılan bölgede, bazıları henüz daha kazılmamış olan 1200’den fazla arkeolojik alandan biri. Kazı ekibinin başı olan Alexei Jankowski-Diakonoff, “İlk tahminlere göre, şehir, antik Babil döneminin sonunda (M. Ö. 2000 yılının ortalarında) siyasî çöküşün ardından kurulan ve Sümer Uygarlığı’nın kentsel yaşamının sistematik yıkımına neden olan bir devletin başkenti olabilir” diyor.
Alanda bulunan eserler arasında oksitlenmiş bir ok ucu, fırın izleri ve Erken Demir Çağı’na kadar uzanan kilden yapılmış deve heykelleri bulundu. Alanın öneminden bahseden Jankowski-Diakonoff, “Mezopotamya’da silt kullanarak tarımdaki ilk gelişmeyi ortaya koyuyor. Sümer Uygarlığı’nın ortaya çıkmasından önceki dönemden kalma malzeme kalıntılarını içeriyor” diyor. Jankowski-Diakonoff, alanda daha fazla araştırma yapılırsa, “son derece önemli olabilecek bozulmamış bir arkeolojik kaynakta çivi yazısı içeren öğelerin ortaya çıkarılabileceğini” söylüyor. Ekim ayından itibaren uluslararası üniversitelerden ve müzelerden gelen ekiplerin Zi Qar’ın bulunduğu büyük alanı keşfetmesi planlanıyor.
Zi Qar’da antik çağlar yöneticisi olan Amir Abdulrezzaq, ekibinin Irak’a gelişinden önce alanın keşfedildiğini ve Zi Qar Antik Çağlar Bölümü tarafından “son derece önemli bir arkeolojik alan” olarak kavrandığını söylüyor. Bununla birlikte, Irak hükûmetinin fonu ve desteği olmadan, arazideki kazı çalışmalarını yürütmek genellikle yabancı arkeologlara düşüyor.
Irak Parlamentosu Kültür, Turizm ve Antik Çağlar Komitesi Başkanı Sumeyye el-Ğallab, ülkenin “kazı ekipleri için gerekli fonları ve korumayı” güvence altına alması ve “Irak’taki tüm arkeolojik haritayı kapsayan bir kazı ve araştırma süreci için bir strateji” oluşturması gerektiğini söylüyor.
THE ART NEWSPAPER, ARKEOFİLİ
27 TEMMUZ 2021