Hayat iksirimiz, hem temiz hem de temizleyen, hem içilen hem de tüm kirlerimizi bertaraf eden, dünyadaki tüm canlıların varlık sebebi, iki hidrojen ve bir oksijenden müteşekkil müthiş kimyasal bileşik, bu MÜTHİŞ NİMETİ gözümüz gibi koruyalım, zerre israf etmeyelim.
Tabiatta asla kirletemememiz, mecburiyet olmadıkça bir yol çukurunda birikmiş suya bile ayağımızı basarken, neyi çiğnediğimizi düşünen, ekmek gibi ayak altında asla olmaması, üzerine basmaktan haya etmemiz, kendi evimiz, gözümüz ve bedenimizden daha temiz tutmamız gereken bu hayat kaynağımıza ibretle, mucize gözüyle, gördüğümüz her suya, akan her dereye, nehire, akmayan göl ve denize tefekkürle, hayranlıkla bakalım, bakmaya doymayalım, bu mucizeyi iyi analiz edelim ve esrarengiz madde için neler söylendiğine bakalım:
* “Mümin kişiye öldükten sonra da sevap kazandırmaya devam edecek işlerin sayıldığı bir rivayette, ‘kanal açarak su getirmesi’ de zikredilmektedir.” (Hadis-i Şerif; İbn-i Mace)
* “Üç şey vardır ki bunlar asla yasaklanamaz: Su, ot ve ateş.” (Hadis-i erif; İbni Mace)
* “Akan bir nehirde abdest alıyor olsan bile suyu israf etme.” (Hadis-i Şerif)
* “Sudan daha yumuşak ve ince başka birşey yoktur; fakat önüne çıkan herşeyi sürükleyecek ve parçalayabilecek kadar güçlüdür.” (Lao Tzu)
Su boşa harcanmayacak kadar değerlidir, asla atılmamalı. Susuz ne ağaç, ne toprak vardır, asla unutulmamalı. Sen duru bir su gibisin. Yaptığın kötülüklerle bu temiz suyu bulandırma. Su stresten ve sıkıntılardan insanı uzaklaştırarak rahatlatır.
* “Gelir akan bir sudur, zevk-u sefâ dönen bir değirmen.” (Şeyh Sadî)
* “Hayat okyanusundan içmeye hak kazanmış bir insan, sizin küçük ırmağınızdan da bir bardak su alabilir.” (Halil Cibran)
Suyun durgun yüzeyine bakarken, aşağılardaki derin, soğuk karanlığı unutma.
* “Kanı kan ile paklamazlar, su ile paklarlar.” (Atasözü)
Suyun gücü yavaştır; ama zamanla, her seferinde ufak bir parça olmak üzere, toprağı ve kayaları aşındırarak, derin vadiler meydana getirir. Akan su, yosun (pislik) tutmaz. Berrak bir gönülden kirli su akmaz. Güzel bir rûhtan kötü söz çıkmaz. Hayatta herşey ters gidiyorsa, bil ki sen ters yöne girmişsin. Ve dörtte üçü su olduğundan mı, vücûdumuz okyanuslar gibi ayın cazibesinin etkisindedir? Bu yüzden mi içimiz gel git halindedir? İsraftan kaçının, gelecek neslin ihtiyacını yok etmeyin!
* “Suyun değeri, kuyu kuruyunca anlaşılır.” (Thomas Fuller)
* “Suya düştüğünüz için değil, sudan çıkamadığınız için boğulursunuz.” (Edwin Louis Cole)
* “Su ateşe galiptir, ancak bir kaba girerse ateş o suyu kaynatır yok eder.” (Mevlânâ)
Suyun güzelliği insanın güzelliğidir. Fazla su tüketirsek cildimizde o kadar güzel ve taze görünecektir.
* “Gökten iner mi tembel için yeryüzüne su, öyle kütük gibi yaşamaktan ne fayda.” (İsmail Safa)
* “Gürüldeyip sular taşsa, deniz dolmaz.” (Dede Korkut)
* “Ne diye böbürlenip büyükleniyorsun? Doğumun bir damla su, ölümün bir avuç toprak değil mi?” (Şems-i Tebrizî)
* “Sular yükselince balıklar karıncaları yer, sular çekilince de karıncalar balıkları yer. Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemeli. Çünkü kimin kimi yiyeceğine suyun akışı karar verir.” (Afrika atasözü)
İnsan, bir mesut zalim, insan bir mağrur cahil. Tekne kırık, su azgın ve kayıplarda sahil.
* “Susuz kalmış bir kumluk, hiç suya kanar mı?” (Camî)
* “Su: Akarsa nehir, düşerse şelâle, durursa göl olur.” (İbrahim Sediyani)
* “Eğer su kaynağı senin kendi rûhundan fışkırmazsa, susuzluğunu dindiremezsin.” (Goethe)
* “Her su olan yerde kurbağa yoktur, ama kurbağa olan yerde su vardır.” (Goethe)
* “İçme namert elinden su, ab-ı hayat olsa da.” (Anonim)
* “Kimse görmez ki Hicaz yolunun susuzları, acı su kenarında toplansınlar… İnsanlar, kuşlar, karıncalar nerede tatlı pınar varsa orada birikirler.” (Şeyh Sadî)
* “İnsan nefsini büyük gördüğü müddetçe Rabbine kavuşamaz. İnsan nefsini gübre etmedikçe su üstünde kalamaz.” (Seyyîd Muhammed Raşid el- Hüseynî)
* “Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol.” (Mevlânâ)
Suya düştüğünüz için değil, sudan çıkamadığınız için boğulursunuz.
NET GASTE
19 ŞUBAT 2022