Son yıllarda Dünya’da yaşanan iklim değişikliği ile birlikte yakın zamanda kuraklık ve arkasından da su savaşları çıkabileceği aşikârdır.
Rabbimiz’in bizlere bahşettiği en kıymetli nimetlerden biri “su”dur. Kur’ân-ı Kerîm’in ifadesiyle, “canlı olan her varlık sudan yaratılmıştır”, suya bağımlı bir ömür sürmektedir.
Su, hayatımızın kaynağı, toprağımızın bereketidir. Bedenimize sıhhat ve temizlik, çevremize rahmet ve güzellik su ile gelir.
Dînimiz İslam, suyu ölçülü kullanmayı ve israf etmemeyi emreder. Nitekim Resûl-i Ekrem (sas), bir sahabinin abdest alırken fazla su kullandığını görünce, “Bu ne israf?” diyerek O’nu ikaz etmiştir. Sahabinin “Abdestte de israf olur mu?” sorusu üzerine “Evet, akan bir nehirde abdest alıyor olsan bile” diye cevap vermiştir. Peygamberimiz’in bu uyarısı, suyun ibadet maksadıyla bile olsa asla israf edilmemesi gereken nadide bir nimet olduğunu bize hatırlatmaktadır.
“Biz gökten uygun bir ölçüde su indirir ve onu yeryüzünde tutarız. Kuşkusuz bizim onu tamamen gidermeye de gücümüz yeter.” (Mü’minûn, 18)
Dünya’nın su kaynaklarının önemli kısmı ülkemizde olmasına rağmen su kaynaklarından yeterince faydalanamadığımızı biliyoruz ve buna bağlı olarak da tarımda suyun önemi tartışılmaz.
Bugüne kadar su ile ilgili birçok projeleri olan arkadaşlarımız vardı fakat son olarak görüştüğümüz Bursa İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran Bey ile bu konuyu konuştuk ve müthiş projeleri olduğunu, uygulanması halinde ülkemizin uzun yıllar su sıkıntısı olmayacağını detaylı örnekleri ile anlattı. Ülkemiz ve yakın komşularımıza dahi yetecek suyumuz var. Yıldırım Oran, Türkiye’nin akarsu kaynaklarını doğru kullanacak projeleri yaşama geçirmesi halinde gıda üretiminde kendi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabileceğini ve dünyanın sayılı gıda merkezlerinden biri olabileceğini söyledi. Başkan Oran yaptığı açıklamada, Türkiye’nin su fakiri bir ülke olmadığını ama ülkede su kaynaklarını nasıl verimli kullanılacağının bilinmediğini söyledi. Türkiye’nin en önemli eksiğinin “hedefsizlik” olduğunu savunan Oran, Karadeniz ve Ege bölgesindeki akarsuların Türkiye’nin iç bölgelerine yönlendirilebileceğini ve su ihtiyacının karşılanabileceğini vurguladı. “Öncelikle hedef belirlenmeli, ardından projeler yapılarak uygulamaya geçilmelidir” diyen Yıldırım Oran, “Türkiye su fakiri bir ülke değildir. Sorun su kaynaklarını akılcı kullanacak bir sistemin oluşturulamamasıdır. Irmaklarımız denizlere akarken, yeraltı sularını kullanan yanlış bir zihniyet içerisindeyiz. Bu nedenle, dünyadaki küresel iklim değişikliği ile birlikte topraklarımız giderek çoraklaşmaktadır” görüşünü dile getirdi. Yıldırım Oran, su kaynaklarının akılcı kullanılması için neler yapılması gerektiği konusunda da açıklamalarda bulundu. Suları Karadeniz’e dökülen Sakarya, Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinden saniyede 500 ton su kaybedildiğine dikkat çeken Oran, “Suları mecazî anlamda değil, gerçek anlamda geri akıtıp Anadolu topraklarının ihtiyacını karşılayabiliriz” dedi. Yıldırım başkan son olarak, “Ülkemizin kalkınması için gecesini gündüzüne katan, kendisini ülkesine adamış Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey’in bu projeyi dikkate alacağını umuyoruz” dedi.
Su ile ilgili güzel sözler:
“Yarınınızı korumak isteyenler suyunu korusunlar.”
“Suyun olmadığı yerde barış yoktur.”
“Su beraberinde ferahlık ve temizlik getirir.”
“Suyu kirletmek hayatı kirletmektir.”
“Susuz ne ağaç ne toprak vardır, asla unutulmamalı.”
“Susuz hayat çölde yaşamaya benzer.”
“Sadece susayan suyu özlemez, su da susayanı özler.”
“Petrolünüze değil suyunuza sahip çıkın.”
“Sızıyı gideren su. Suyun sızladığını kimseler bilmez.” (İsmet Özel)
“Suyun değeri kuyu kuruyunca anlaşılır.” (Thomas Fuller)
“Damla damla verilen su susuzluğu daha da artırır.” (George Sand)
“Taşı delen suyun kuvveti değil damlaların sürekliliğidir.”
“Su: Akarsa nehir, düşerse şelâle, durursa göl olur.” (İbrahim Sediyani)
“Suyumuza sahip çıkalım. Bir damla suya muhtaç kalabiliriz. Su hayattır.”
“Su boşa harcanmayacak kadar değerlidir, asla atılmamalı.”
“Su herşeyi temizler ama yalnız yüzkarasını temizleyemez.” (Muallim Naci)
“Su stresten ve sıkıntılardan insanı uzaklaştırarak rahatlatır.”
“Suya düştüğünüz için değil, sudan çıkamadığınız için boğulursunuz.” (Edwin Louis Cole)
“Su ateşe galiptir ancak bir kaba girerse ateş o suyu kaynatır, yok eder.” (Mevlânâ)
“Suyun güzelliği insanın güzelliğidir. Fazla su tüketirsek cildimizde o kadar güzel ve taze görünecektir.”
“Suyun insanların geleceği olduğu unutulmamalı. Sahip olduğumuz kaynaklar hepimizindir.”
“Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol.” (Mevlânâ)
BURSA HABER GAZETESİ
1 NİSAN 2022