İslam İtikadında “Ulu’l -Azm” olarak adlandırılan en büyük beş peygamberden biri olan Hz. Musa’nın annesi Hz. Yoxebed (as)’in bir peygamber olduğu, bizzat Kur’ân-ı Kerim’de vurgulanır. Allah tarafından seçilip insanlığa gönderilmiş kadın peygamberlerden biri de, kendisi de ikisi erkek biri kız üç peygamber (Hz. Musa, Hz. Harun ve Hz. Miryam) doğurmuş olan Hz. Yoxebed’dir.
Şimdi bunu okuyan okuyucularımız, “Kadından peygamber olur mu?” diye itirazda bulunabilir veya bu konuda yorum katmak için yazma gereği duyabilir. Peygamberlerin sadece erkek olduğu konusu, bizlerin de bugüne kadar kabul ettiği bir inançtır.
Birçoğumuz Kur’ân-ı Kerîm’de isimleri geçen peygamberlerin ve öncesinde yaşam süren peygamberlerin var olduğu konusunda bilgiye sahibiz. Bu hakikati yazar, araştırmacı ve seyyah İbrahim Sediyani’nin “Kadın Peygamberler” adlı araştırma kitabını elime alınca farkettim.
İslam dünyasında yaygın olan inanışa göre, Allah hiçbir kadın peygamber göndermemiştir, gönderilen peygamberlerin (313 resul ve 124 bin nebi) tamamı erkektir. Gerçek şu ki, Allah (cc) toplumları doğru yola iletmek, insanlara hakkı, adaletli, erdemi ve tevhidi öğretmek için kadın peygamberler de göndermiştir.
Gelin Yoxebed (as) hakkında Kur’ân’da “Qasas” sûresi 7. âyette Yüce Allah’ın vahyini okuyalım:
“Musa’nın annesine şöyle vahyettik: Onu emzir. Şayet onun için korkacak olursan, onu suya bırak. Korkma ve üzülme. Çünkü onu Biz sana tekrar geri vereceğiz ve onu gönderilen (elçilerden) kılacağız.”
“(Allah) Buyurdu: ‘Ey Musa! İstediğin sana verilmiştir. Andolsun biz bir defa daha sana lütûfta bulunmuştuk. Sen doğduğun zaman, annene de vahyedilmesi gereken şeyi vahyetmiştik: ‘Onu (Musa’yı) bir sandığın içine koy ve (sandığı) suya bırak. Böylece su onu sahile bıraksın. Onu benim de düşmanım, onunda düşmanı olan biri alacaktır. Gözümün altında yetiştirilmen için, tarafımdan sana bir sevgi bıraktım.’”
Dikkat edilirse burada “Qasas” sûresinin ilgili âyetinde, “Sen doğduğun zaman, annene de vahyedilmesi gereken şeyi vahyetmiştik” ifadesinden, Hz. Musa’nın annesi olan Yoxebed’e (as) vahyedildiği anlaşılacaktır. Sadece Allah’ın elçilerine vahiy geleceğini de gözönünde bulundursak, bu anlamda bu âyetten de Yoxebed’in kadın peygamber olacağını kestirebilir, anlayabiliriz.
Yahudîler, Musa’nın annesi Yoxebed’e büyük saygı ve hürmet gösteriler, ancak O’nu peygamber olarak kabul etmezler. Fakat Kur’ân-ı Kerim’deki “Tâhâ” ve “Qasas” sürelerini baz alan kimi İslam âlimleri, Yoxebed’in bir hanım peygamber olduğuna hükmetmişlerdir.
Mısır Firavunu’nun, ülkede yeni doğan tüm erkek çocuklarının öldürülmesi emrini vermesi, Yoxebed’in “yeni doğurduğum bebeğim Musa’yı öldürmesinler” diye bir sandığa koyup Nil Nehri’ne bırakması, sonra bu bebeğin sarayda yaşayan (Tevrat’a göre “Firavun’un kızı”, Kur’ân’a göre “Firavun’un karısı”) bir kadın tarafından bulunup çıkarılması, bizzat sarayda büyütülmesi, yıllardır bildiğimiz, duyduğumuz anlatım ve gerçekliklerden birkaç olaydır.
Şunu da belirtmek isterim: Kadın peygamberlerin yaşamlarını ele almak için ilk peygamber olan Hz. Havva (as) annemizi ilk başta kaleme almamız gerekir ki, biz dördüncü kadın peygamber olan Hz. Yoxebed’in hayatının bir kısmını buraya naklettik. Tarihî belgeler ve âyetlerle belirteceğimiz dîn tarihini gücümüz, aklımız ve kaynaklarımız yettiğince yazmaya devam edeceğiz.
Tabiî ki, her şeyin en doğrusunu bilen Allah’tır. Gerçek bilgi ve hakikat, ancak O’nun katındadır.
– devam edecek –
KAYNAKLAR:
– İbrahim Sediyani, Kadın Peygamberler, cilt 1, s. 181 – 182, Nefel Yayınları, Diyarbakır 2021
– Kur’ân-ı Kerim, Tâhâ, 36 – 39
– Tevrat, Çıkış, 1:9 – 16 ve 22; Kur’ân-ı Kerim, Qasas, 3 – 4
– Tevrat, Çıkış, 2:2 – 4 ; Kur’ân-ı Kerim, Qasas, 7 – 8
– Tevrat, Çıkış, 2:7 – 8 ; Kur’ân-ı Kerim, Qasas, 9
– Kur’ân-ı Kerim, Qasas, 8: Tahrim, 1
ŞIRNAK AJANS
7 EYLÜL 2022