Van’da Urartu Tapınağı Ortaya Çıkarıldı

Parveke / Paylaş / Share

Van (Tuşba)’da Urartu Kürt Uygarlığı’na ait Körzüt Kalesi kalıntılarının bulunduğu alanda yürütülen kazı çalışmalarında, rizalitsiz (köşe çıkıntısız) tapınak ile seramik, takı ve sikkeler günyüzüne çıkarıldı.

 

     Van (Tuşba)’da Urartu Kürt Uygarlığı’na ait Körzüt Kalesi kalıntılarının bulunduğu alanda yürütülen kazı çalışmalarında, rizalitsiz (köşe çıkıntısız) tapınak ile seramik, takı ve sikkeler günyüzüne çıkarıldı.

     Muradiye (Bêgırî) ilçesine 9 km uzaklıktaki Uluşar (Korsot) köyündeki kayalık alana Urartu Kürt Kralı Menua tarafından inşâ edilen kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Van Müzesi başkanlığında 2016’dan sonra ilk kez kazı çalışması başlatıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sabahattin Erdoğan’ın bilimsel danışmanlığında, Muradiye Kaymakamlığı ve Muradiye Belediyesi’nin de desteğiyle geçen ay başlatılan kurtarma kazısında, 8 m yüksekliğinde sur duvarları tespit edildi. Kalıntıların bulunduğu alanda ayrıca 140 cm yüksekliğinde, 8 m uzunluğunda ve 7 m genişliğinde rizalitsiz tapınak, Ortaçağ’a ait sırlı ve sırsız seramikler, oda mezar, bilezik ve boncukları ile Bizans dönemine ait sikke günyüzüne çıkarıldı.

     Kazı alanında açıklama yapan. Dr. Sabahattin Erdoğan, önemli bir alanda çalışma yürüttüklerini vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Bildiğimiz Urartu tapınaklarından farklı olarak rizalitsiz bir tapınak. Urartu kaleleri içindeki en erken tapınak yapılarından biri olduğunu düşünüyoruz. Kaleyi çevreleyen surlar da tapınağımız gibi çok önemli çünkü Urartu kaleleri içinde mevcut yüksekliği en fazla olan surlar. Körzüt Kalesi bu anlamda da çok önemli. Yaklaşık 3 hektarlık alana sahip kalede saray yapıları, depo, tapınak ve kamusal alanlardan oluşan çok ciddi bir yapılaşma sözkonusu. Kalenin Urartular tarafından kurulduğunu biliyoruz ancak buluntulardan Urartu sonrasında da kullanıldığı görülüyor. Ortaçağ’a ait çok sayıda sırlı ve sırsız seramikler, Bizans dönemine ait bir sikke bulundu. Bunlar, Urartu sonrası yerleşimine dair en önemli bulgularımız arasında yer alıyor.”

     Van Müze Müdürü Fatih Arap da Urartular dönemine ait önemli bir kazı çalışması yürüttüklerini belirtti. Kale kalıntısında önemli buluntuların ortaya çıkarıldığını anlatan Arap, “Muradiye Ovası’nda yer alan kayalık tepede yer alan 325 x 110 m ölçülerindeki Körzüt Kalesi, Urartu Kralı Minua tarafından M. Ö. 810 – M. Ö. 785 yıllarında inşâ edilmiş. En erken kalelerden biri. Yapılan kazılarda Kral Minua tarafından inşâ edilen rizalitsiz tapınak ve çok sayıda seramik parçaları, takılar günyüzüne çıkarıldı” diye konuştu.

     ANADOLU AJANSI, SEDİYANİ HABER

     19 KASIM 2022


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir