Bir Elimden Fenike Tanrıçaları Tuttu Bir Elimden Endülüs Âlimleri, Ben İbiza Adası’nda Tatil Yaparken Katalonya’nın Bağımsızlık Güneşinin Altında – 6

Parveke / Paylaş / Share

 

“Tanrı, ‘Göğün altındaki sular bir yere toplansın, kuru toprak görünsün’ diye buyurdu ve öyle oldu. Kuru alana ‘Kara’, toplanan sulara ‘Deniz’ adını verdi. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü.”

(Tevrat, Tekvin, 1:9 – 10)

SEDİYANİ SEYAHATNAMESİ’NDE “ADALAR”

     Adalar, çok sevdiğim kara parçalarıdırlar. İnanıyorum ki dünyada hemen her insan da sever.

     Her tarafı suyla çevrili olduğu için, büyük olsun küçük olsun, insana çok şirin toprak parçaları olarak görünürler.

     Hani bilim insanları her alanda gruplandırmalar ve sınıflandırmalar yaparlar, böylece tarihe geçerler, bizler de onların yaptığı şeyleri okuldaki derslerimizde okuruz ya, belki tarihe geçerim umuduyla 🙂 ben de böyle bir sınıflandırma yaptım. Bakalım beğenecek misiniz? (Beğenmeyecek olanlara hakkımı helâl etmiyorum; beğenenler bunu yorum olarak yazsın ki herkes okusun, beğenmeyenler de bana özelden mesaj çeksin ve bu konu aramızda kalsın)

     Adaları iki ayrı grupta toplayarak sınıflandırıyorum: Üzerinde bulundukları suya göre ve adalar üzerindeki yerleşime göre.

     Adaları, üzerinde bulundukları suya göre üçe ayırıyorum:

     1 – Okyanus üzerinde bulunan adalar (Örnek: Kanarya Adaları, Azor Adaları, Madagaskar, Seylan, Hawaii Adaları…)

     2 – Deniz üzerinde bulunan adalar (Örnek: Büyükada, Heybeliada, Texel, Juist, Helgoland, Kıbrıs, Girit, Rodos, Malta, Lollanda, İbiza…)

     3 – Göl üzerinde bulunan adalar (Örnek: Mainau Çiçek Adası, Reichenau, Yeşilada, Akdamar Adası, İğdeli Adası, Mada Adası, Marken…)

     Adaları, adalar üzerindeki yerleşime göre de yine üçe ayırıyorum:

     1 – Yerleşimin olmadığı adalar (Örnek: Mainau Çiçek Adası, Sedef Adası, Yassıada, Sivriada, Canada, Akdamar Adası…)

     2 – Yerleşimin olduğu adalar (Örnek: Reichenau, Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Gökçeada, Bozcaada, Kiş Adası…)

     3 – Ada şehirler (Örnek: Lindau, Venedik, Ebû Zabi, Zadar…)

     Böylece adaları güzel bir şekilde sınıflandırarak, adımı coğrafya tarihine altın harflerle yazdırmış bulundum, sevgili kardeşlerim ve kızkardeşlerim, değerli amcaoğullarım ve teyzekızlarım.

     * * *

INSELSTADT LINDAU IM BODENSEE

(Konstanz Gölü / Almanya)

BLUMENINSEL MAINAU

(Konstanz Gölü / Almanya)

NARİKEL CİNCİRA

(Bengal Körfezi / Bangladeş)

KINALIADA

(Marmara Denizi / Türkiye)

MARKEN

(Marken Gölü / Hollanda)

GOEREE – OVERFLAKKE

(Kuzey Denizi / Hollanda)

FEHMARN

(Baltık Denizi / Almanya)

LOLLANDA

(Baltık Denizi / Danimarka)

FARØ

(Baltık Denizi / Danimarka)

BOGØ

(Baltık Denizi / Danimarka)

MØN

(Baltık Denizi / Danimarka)

SJÆLLAND

(Baltık Denizi / Danimarka)

TJUVHOLMEN

(Skagerrak / Norveç)

LILLA VARHOLMEN

(Kattegat / İsveç)

HÖNÖ

(Kattegat / İsveç)

ÖCKERÖ

(Kattegat / İsveç)

NØRREJYSKE Ø

(Skagerrak / Danimarka)

IBIZA (EIVISSA)

(Akdeniz / İspanya)

     * * *

     Bugüne dek bana, şu adalara ayak basmak nasip oldu: Büyükada (Marmara Denizi / Türkiye), Heybeliada (Marmara Denizi / Türkiye), Inselstadt Lindau im Bodensee (Konstanz Gölü / Almanya), Marken (Marken Denizi / Hollanda), Texel (Kuzey Denizi / Hollanda), Port Zélande (Kuzey Denizi / Hollanda), Duiveland (Kuzey Denizi / Hollanda), Roggenplaat (Kuzey Denizi / Hollanda), Neeltje Jans (Kuzey Denizi / Hollanda), Kuzey Beveland (Kuzey Denizi / Hollanda), Blumeninsel Mainau (Konstanz Gölü / Almanya), Canada (Eğirdir Gölü / Türkiye), Yeşilada (Eğirdir Gölü / Türkiye), Reichenau (Konstanz Gölü / Almanya), Narikel Cincira (Bengal Körfezi / Bangladeş), Kınalıada (Marmara Denizi / Türkiye), Goeree – Overflakke (Kuzey Denizi / Hollanda), Fehmarn (Baltık Denizi / Almanya), Lollanda (Baltık Denizi / Danimarka), Falster (Baltık Denizi / Danimarka), Farø (Baltık Denizi / Danimarka), Bogø (Baltık Denizi / Danimarka), Barholm (Baltık Denizi / Danimarka), Møn (Baltık Denizi / Danimarka), Zelanda (Baltık Denizi / Danimarka), Skrædderholmen (Baltık Denizi / Danimarka), Amager (Baltık Denizi / Danimarka), Slotsholmen (Baltık Denizi / Danimarka), Peberholm (Baltık Denizi / Danimarka), Hisingen (Kattegat / İsveç), Tjuvholmen (Skagerrak / Norveç), Lilla Varholmen (Kattegat / İsveç), Hönö (Kattegat / İsveç), Öckerö (Kattegat / İsveç), Hälsö (Kattegat / İsveç), Nørrejyske Ø (Skagerrak / Danimarka) ve İbiza (Akdeniz / İspanya).

     Toplam 37 ada.

     Ama dörtte üçü suyla kaplı dünyada daha görülecek ve gezilecek çok ada var. Üzerinde yaşadığımız bu mavi gezegen, suyun bol olduğu çok güzel bir gezegen çünkü.

     Kutsal kitap Tevrat’ta denildiği gibi:

     “Tanrı, ‘Göğün altındaki sular bir yere toplansın, kuru toprak görünsün’ diye buyurdu ve öyle oldu. Kuru alana ‘Kara’, toplanan sulara ‘Deniz’ adını verdi. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü.” (Tevrat, Tekvin, 1:9 – 10)

sediyani@gmail.com

     SEDİYANİ SEYAHATNAMESİ

     CİLT 13

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir