Mısır’daki Büyük Xeops Piramidi’nin İçinde Gizli Bir Geçit Keşfedildi

Parveke / Paylaş / Share

Mısır’da başkent Kahire’nin batısında yer alan Cize Piramitleri’nin en büyüğü olan Xeops Piramidi (Kral Xufu Piramidi)’nin içinde kralın mezar odasına götürebileceği düşünülen yeni bir gizli geçit keşfedildi.

 

     Mısır’da başkent Kahire’nin batısında yer alan Cize Piramitleri’nin en büyüğü olan Xeops Piramidi (Kral Xufu Piramidi)’nin içinde kralın mezar odasına götürebileceği düşünülen yeni bir gizli geçit keşfedildi. Bu keşfin yeni başka bulguların önünü açabileceği kaydedildi.

     Mısır basınında yer alan haberlere göre, Mısır Turizm ve Tarihî Eserler Bakanı Ahmed İsa, 2015 yılında başlatılan “Piramitler Keşif Projesi” sonuçlarının açıklanması kapsamında Xeops Piramidi’nin önünde basın toplantısı düzenledi. Bakan İsa, “Piramitler Keşif Projesi” çalışmaları kapsamında yürütülen kazı sırasında Xeops Piramidi’nin içinde 9 m’den uzun ve 2, 1 m genişliğinde bir geçit keşfedildiğini söyledi. Bakan, tamamlanmamış koridorun piramidin ana girişinin arkasında olduğunu bildirdi. Mısırlı Bakan, keşfin Turizm ve Tarihî Eserler Bakanlığı, Tarihî Eserler Yüksek Konseyi ve Kahire Üniversitesi’nin yanısıra Japonya, Almanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada’daki uluslararası üniversitelerin çalışmalarının sonucu olduğunu aktardı. Mısırlı yetkililer, koridorun piramidin 7 m aşağısındaki ana girişe ya da piramitte henüz keşfedilmemiş başka bir oda ya da mekâna olan ağırlığını hafifletmek için inşâ edilmiş olabileceği tahminini dile getirdi.

     Koridor, uluslararası bir araştırma ekibi tarafından piramidin kuzey yüzünün arkasında ilk kez 2016 yılında keşfedilen bir boşluğu analiz etmek için kullanılan kozmik ışınlara dayalı bir görüntüleme yöntemi sayesinde açığa çıkarıldı. Bu teknik, katı nesnelere X ışınlarından daha etkili bir şekilde nüfûz eden kozmik ışın müon parçacıklarını izleyerek bilim insanlarının içerideki bilinmeyen yapıların varlığını doğru bir şekilde görselleştirmesine olanak tanıyor. Projeye katılan Mısırlı arkeolog Zahi Hawwas, Xeops Piramidi’nin içindeki en önemli uluslararası keşifle karşı karşıya olduklarını ve bu keşfin dünyada büyük yankı uyandıracağını ifade etti. Hawwas, “Kral Xufu’nun mezar odasının bulunamadığını düşünüyorum ve bu geçidin Kral Xufu’nun mezar odasını koruduğuna inanıyorum. Daha fazla sırrı ortaya çıkarabilmemiz için araştırmayı tamamlamamız gerekiyor” diye konuştu.

     Kahire Üniversitesi Rektörü Muhammed el- Haşt da yaptığı yazılı açıklamada, bu gizli geçidin 7 yıl kesintisiz çalışmanın sonucunda keşfedildiğini belirtti. Haşt, Kahire Üniversitesi’nin de içinde yer aldığı ekibin bu keşif üzerine araştırma projesini tamamladığını ve Ocak 2023’te uluslararası bilimsel dergilerden “Nature” ve “NTD&E”de uluslararası bilimsel yayına kabul edildiğini aktardı. Araştırma ekibinin boşluğu ilk kez 2016’da keşfettiğini ve bunun 2017, 2018 ve 2019’da 5 teknik kullanılarak doğrulandığını kaydeden Haşt, ekibin geçidi keşfetmek, incelemek ve nasıl açılacağına karar vermek için piramidin içinde küçük bir delik açmayı ve dürbün veya küçük bir robot yerleştirmeyi önerdiğini ifade etti.

     Mısır’da 4. Firavun Hanedanlığı döneminde yaşayan Kral Xufu​​​​​​​’nun adıyla da anılan Xeops Piramidi’nin M. Ö. 2566 – M. Ö. 2589 yıllarında inşâ edildiği sanılıyor. “Dünyanın Yedi Harikası”ndan biri olan Xeops Piramidi, 140 m yüksekliğinde ve Cize Piramitleri’nin en büyüğü.

     Kahire yönetimi son dönemde Antik Mısır (Kemet) Uygarlığı’na dair araştırmaları çeşitli bilimsel yöntemlerin yardımıyla incelemeye yoğunlaştı. Koronavirüs (covid – 19) döneminde turizmin baltalanması nedeniyle önemli gelir kaybına uğrayan ülke, yeni keşiflerle kamuoyunun ilgisini canlı tutmayı amaçlıyor. Ancak kazı telaşının akademik çalışmalardan çok basının ilgisini çekecek bulgulara öncelik verdiği için sıklıkla eleştirilere hedef oluyor.

     MASRAWY, EURONEWS, ANADOLU AJANSI

     2 MART 2023

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir