Meksika’da Yucatán Yarımadası’ndaki ormanının derinliklerinde eski bir Maya kentinin kalıntıları bulundu.
Meksika’daki arkeologlar, Yucatán Yarımadası’ndaki ormanının derinliklerinde eski bir Maya kentinin kalıntılarını keşfettiler. Uzmanlar, burada yüksekliği 15 m’den fazla olan birkaç piramit benzeri yapı buldular. Alanda ortaya çıkarılan çanak çömlekler, bölgenin Geç Klasik olarak bilinen bir dönem olan 600 – 800 yılları arasında iskan edildiğini gösteriyor. Arkeologlar bölgeye “Ocomtún” (Maya dilinde “Taş Sütûn”) adını verdiler.
Günümüzde Güney Meksika, Guatemala ve Belize olan bir bölgede piramit tapınakları ve büyük taş binalarıyla ünlü Mayalar, Batı Yarımküre’nin en büyük medeniyetlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Yeni keşfedilen kalıntılar, çok yoğun bitki örtüsü nedeniyle çok az araştırılmış bir alan olan Campeche eyaletindeki bir ekolojik rezervde bulundu. Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH), yeni keşiflerin, 3000 km2’lik ıssız bir ormanı kapsayan Orta Maya Ovaları’nın arkeolojisini belgelemeyi amaçlayan saha çalışmasının sonucu olduğunu söylüyor. INAH ayrıca, Houston Üniversitesi tarafından yürütülen havadan lazer taramasının, araştırma ekibinin “İspanyol-öncesi yapıların sayısız konsantrasyonunu tespit etmesine yardımcı olduğunu” belirtiyor.
Ekibi yöneten Ivan Sprajc, en çok şaşırdıkların bulgunun, sulak alanlarla çevrili, yükseltilmiş bir arazinin keşfi olduğunu söylüyor. Bu yüksek arazide, 15 m’den uzun piramit biçimli olanlar da dahil olmak üzere birkaç büyük bina bulundu. INAH tarafından yayınlanan bir açıklamada Sprajc, “Burası, önemli bir bölgesel merkez olarak hizmet vermiş olabilir” diyor.
Araştırmacıları bu siteye “Ocomtún” adını vermeye sevkeden silindirik taş sütûnlar, muhtemelen binaların üst kısımlarında yer alan odalara girişlerdi. Sprajc’a göre bu yerleşim, 10. yy’da Maya Uygarlığı’nın çöküşüne kurban gitmeden önce, muhtemelen 800 ilâ 1000 yılları arasında önemli değişiklikler geçirdi.
ARKEOFİLİ
23 HAZİRAN 2023