Hint-Avrupa Dil Ailesi’nin bundan 8100 yıl önce Kürdistan’da doğarak doğuda Asya’ya batıda Avrupa’ya yayıldığı bilimsel olarak ortaya kondu.
Hint-Avrupa Dil Ailesi’nin bundan 8100 yıl önce Kürdistan’da doğarak doğuda Asya’ya batıda Avrupa’ya yayıldığı bilimsel olarak ortaya kondu. İngilizce, Almanca, Sanskritçe, Hintçe, Farsça gibi dillerin tamamının kökeni Kürtçe’ye dayanıyor.
Hint-Avrupa dillerinin muhtemel ortak atasının yaklaşık 8100 yıl önce konuşulmuş olabileceği yeni bir analizde öne sürülüyor. Almanya’daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden isimlerin de aralarında bulunduğu bilim insanlarına göre bu araştırma, Hint-Avrupa dillerinin yaklaşık 200 yıldır tartışılan kökenine dair anlayışımızda “önemli bir atılımı” temsil ediyor.
Bugüne kadar, şu anda dünya nüfûsunun neredeyse yarısı tarafından konuşulan bu dil ailesinin kökenini iki ana teori açıklamaya çalıştı: Bunlardan biri, bu dil ailesinin kökeninin yaklaşık 6000 yıl önce Lazistan ve Güney Hazar bozkırında olduğunu ileri süren “bozkır hipotezi” (Lazistan – Güney Hazar hipotezi). Diğeriyse yaklaşık 9000 yıl önce erken tarıma bağlı daha eski bir kökene işaret eden “tarım hipozeti” (Kürdistan – Anadolu hipotezi).
Ancak Hint-Avrupa dilleri üzerine yapılan önceki analizler, kısmen kullanılan veri setlerindeki bazı yanlışlıklar ve tutarsızlıklar nedeniyle bu dil ailesinin yaşına ilişkin çelişkili sonuçlara varmıştı. Bu sıkıntıların üstesinden gelmek için, 80’den fazla dil uzmanından oluşan uluslararası bir ekip, 52 antik veya tarihi dil de dahil 161 Hint-Avrupa dilinin temel kelime dağarcığından oluşan yeni bir veri seti oluşturdu.
“Science” bilim dergisinde yayımlanan yeni çalışmada, Klasik Latince ve Vedik Sanskritçe gibi eski yazılı dillerin, sırasıyla modern Romen ve Hint dillerinin doğrudan ataları olup olmadığı değerlendirildi. Bilim insanları, 100 modern ve 51 modern olmayan dilin temel kelime dağarcıklarındaki ortak kelimelerin kökenini analiz etti.
Araştırma, Hint-Avrupa Dil Ailesi’nin yaklaşık 8100 yaşında olduğunu ve 5 ana kolunun yaklaşık 7000 yıl önce çoktan ayrıldığını gösteriyor. Çalışmanın ortak yazarı Russell Gray, “Kronolojimiz çok çeşitli alternatif filogenetik modeller ve duyarlılık analizleri karşısında sağlam” dedi. Dr. Gray, “Dolayısıyla antik DNA ve dil filogenetiği, 200 yıllık Hint-Avrupa muammasının çözümünün tarım ve bozkır hipotezlerinin bir karışımında yattığını düşündürüyor” dedi.
Bu son araştırma, Hint-Avrupa dillerinin kökeni için yeni bir melez hipoteze işaret ediyor: Kafkasya’nın güneyindeki Kürdistan anavatanı ve daha sonra Yamnaya ve İp Baskılı Seramik kültürleriyle ilişkili genişlemelerle Avrupa’ya giren Hint-Avrupa’nın bazı kolları için ikincil bir anavatan olarak kuzeye, Lazistan ve Güney Hazar üzerinde bozkır topraklara doğru bir kol. Araştırmanın bir diğer yazarı Paul Heggarty, “Son antik DNA verileri, Hint-Avrupa’nın Anadolu kolunun Bozkır’dan değil, Hint-Avrupa ailesinin en erken kaynağı olarak daha güneyden, Bereketli Hilâl’in kuzey yayında veya yakınında ortaya çıktığını gösteriyor” dedi ve ekledi: “Dil aile ağacı topolojimiz ve soy ayrımı tarihlerimiz, Bozkır üzerinden değil, doğrudan oradan yayılmış olabilecek diğer erken kollara işaret ediyor.”
Araştırmayı yapan bilim insanları ve dilbilimciler ismen belirtmeseler de, doğum yeri olarak işaret ettikleri coğrafya Kürdistan.
Kürtçe’nin Lazistan ve Kafkasya üzerinden Güney Hazar yoluyla Asya’ya, Anadolu üzerinden de Avrupa’ya yayılımı ve yeni dillere öncülük etmesi, artık bilimsel olarak da yadsınamaz bir gerçek.
Gerek Yunanca, Almanca, İngilizce, Fransızca gibi Batı dillerinde, gerekse Farsça, Belucca, Hintçe, Sanskritçe gibi Doğu dillerinde Kürtçe ile birçok benzerliğin oluşu ve bu Doğu ve Batı dillerindeki pekçok sözcüğün etimolojik kökeninin Mezopotamya’ya dayanması bunun bariz göstergesi.
SCIENCE, NEW SCIENTIST, SEDİYANİ HABER
27 TEMMUZ 2023
Rabb’im senden razı olsun Mamoste,sayende o kadar çok değişik şeyler öğrendik ki ,kendimizi yeniden inşaa ediyoruz ..
O tarihlerde Kürdistan diye bir yer var mı ki. İsminin geçtiği bir yazıt var mı?