Avrupa ile Afrika’yı Sualtı Tüneliyle Birbirine Bağlayacak Projede Hedef FIFA 2030

Parveke / Paylaş / Share

İspanya’nın başkenti Madrid’den Fas’ın en büyük şehri Dar’ul- Beyza’ya giden bir rota Algeciras ve Tence üzerinden Cebelitarık Boğazı’nı geçecek.

 

     Avrupa ile Afrika’yı sualtı tüneliyle birbirine bağlayacak projede hedef; Fas, Portekiz ve İspanya’nın birlikte evsahipliği yapacağı 2030 FIFA Dünya Futbol Şampiyonası’na yetiştirmek. 6 milyar Euro’luk bir teklifin hayata geçirilmesi halinde, yaklaşık 27, 5 km’lik yeni bir sualtı tüneli Avrupa’nın yüksek hızlı tren ağını 2030 itibarıyla Mağrîb (Kuzey Afrika)’ya bağlayabilir. Tünel, İspanya’nın mevcut demiryolu hatlarını Fas’ın 2018’de açılan ve saatte yaklaşık 322 km’ye çıkan Al Buraq trenlerine bağlayarak yüksek hızlı tren hizmeti sunacak.

     İspanya’nın başkenti Madrid’den Fas’ın en büyük şehri Dar’ul- Beyza’ya giden bir rota Algeciras ve Tence üzerinden Cebelitarık Boğazı’nı geçecek. Madrid’den Dar’ul- Beyza’ya ortalama bir uçuş 1 saat 50 dakika sürerken, yolcuların kıta değiştirdiği tren yolculuğunun 5 saat 30 dakikada tamamlanacağı bildiriliyor.

     Halihazırda stratejik planlama sürüyor ve geliştiriciler tünelin sadece 6 yıl içinde, üç ülkenin (İspanya, Portekiz ve Fas) 2030 FIFA Dünya Kupası’na evsahipliği yapacağı zaman açılmasını umuyor. Resmî maliyetler bilinmese de projenin yapımının 6 milyar Euro’ya mal olabileceği tahmin ediliyor.

     İspanyol hükûmeti geçen Haziran ayında “Avrupa-Afrika Cebelitarık Boğazı sabit bağlantısı”nı incelemek üzere 2, 3 milyon Euro’luk Avrupa Birliği (AB) fizibilite fonunu onaylamıştı. İspanya Ulaştırma Bakanı Raquel Sanchez o dönemde şunları söylemişti: “Ülkelerimiz ve Avrupa’yla Afrika arasındaki ilişkiler için azamî jeostratejik öneme sahip bir projenin çalışmalarına ivme kazandıracağız. El ele vererek 1981’de başlattığımız Cebelitarık Boğazı sabit bağlantı projesinin canlandırılmasında yeni bir aşamaya geçiyoruz.”

     Yeniden canlandırılan proje ilk kez 40 yıl önce, 1979’da ciddi bir şekilde önerilmişti ve Dover’la Calais arasındaki kıtalararası Manş Tüneli’ne benziyordu. Fas Ulusal Boğaz Araştırmaları Şirketi (SNED) ve İspanya Cebelitarık Boğazı Sabit Haberleşme Araştırmaları Derneği (SECEGSA) tarafından bölgede yapılan araştırmalar da bazı lojistik zorlukları ortaya koymuştu.

     Boğaz en derin noktasında 900 m aşağıya uzanıyor ve Azor Adaları – Cebelitarık fayındaki düzenli sismik faaliyetler ek risk oluşturuyor. SECEGSA’ya göre tünelin başarılı olması halinde yılda 12, 8 milyondan fazla yolcu geçişten faydalanabilecek ve iki kıta arasındaki ticarette 13 milyon ton yük artışı sağlanabilecek.

     INDEPENDENT

     2 MAYIS 2024

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir