Kürt siyasetçi, doktor, yazar, insan hakları aktivisti ve eski milletvekili Tarık Ziya Ekinci vefat etti. Ekinci, 99 yaşındaydı.
Kürt siyasetçi, doktor, yazar, insan hakları aktivisti ve eski milletvekili Tarık Ziya Ekinci vefat etti. Ekinci, 99 yaşındaydı.
Tarık Ziya Ekinci, İstanbul – Bostancı’da bulunan evinde bugün vefat etti. 99 yaşındaki Ekinci’nin vefat haberini, mensubu olduğu Türk Tabipler Birliği duyurdu: “1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan, 1949 yılında İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, iç hastalıkları uzmanı, siyasetçi, yazar ve insan hakları savunucusu, değerli üyemiz Dr. Tarık Ziya Ekinci’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. 1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi (TİP)’nden milletvekili seçilen, daha önce Diyarbakır- Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapan değerli meslektaşımızın başta ailesi olmak üzere yakınlarının derin acısını paylaşıyor, tüm hekim camiâsına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.”
Tarık Ziya Ekinci’nin kızı Zelal Ekici’nin verdiği bilgiye göre, Ekinci’nin cenazesi Cumartesi günü Üsküdar’daki Şakirin Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilmek üzere Diyarbakır’a doğru yola çıkarılacak. Pazar günü cenazenin Diyarbakır’a ulaşıp orada defnedilmesi bekleniyor.
Tarık Ziya Ekinci son yıllarını İstanbul’da geçiriyordu.
TARIK ZİYA EKİNCİ KİMDİR?
Tarık Ziya Ekinci, 25 Şubat 1925 tarihinde Diyarbakır (Diyarbekir) ilinin Lice (Lıcê) ilçesinde doğdu.
Ortaokul ve liseyi Diyarbakır’da okudu.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1949 yılında bitirdi ve doktor oldu.
Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Şanlıurfa (Riha) ilinin Siverek (Gırê Sor) ilçesi, Diyarbakır ve ilçesi Lice’de doktor olarak görev yaptı.
1957 yılında Fransa’nın başkentindeki Paris Tıp Fakültesi’nde ihtisasını tamamlayarak dahiliye mütehassısı olsu ve ardından Diyarbakır’a yerleşti.
Birkaç yıl boyunca Diyarbakır, Mardin ve Siirt Tabipler Birliği’nin başkanlığını yürüttü. Ayrıca Siverek Sıtma Savaş Tabipliği, Diyarbakır Merkez Belediye Baştabipliği, Lice Hükûmet Tabipliği, Diyarbakır Kızılay, Veremle Savaş Dernekleri Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Bir dönem Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Yüksek Disiplin Kurulu Üyeliği de yapan Ekinci, bölgedeki bilimsel toplantılara öncülük etti.
Çok sayıda tıbbî makale yayınladı ve çeşitli tıbbî konferanslar düzenledi. 3 ayda bir yayınlanan “Neşter” adlı dergiyi çıkardı.
Tarık Ziya Ekinci hekimliğin yanısıra siyasetle de uğraştı. “Kürt sorunu”nun demokratik çözümü için kampanya yürüttü. 1957 – 60 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’ne üye oldu. Daha sonra Türkiye İşçi Partisi (TİP)’ne geçti. Sosyalist Kültür Derneği’nin kurucularındandı ve Diyarbakır şubesinin başkanlığını yaptı.
1965 yılında TİP’ten “Diyarbakır milletvekili” seçilen Ekinci, 1965 – 69 yılları arasında milletvekilliği yaptı. TİP’te çeşitli görevlerde bulundu ve aynı zamanda genel sekreterlik yaptı. Mecliste TİP grubunun lideriydi.
Ekinci, 1967’de TİP üyelerinin başlattığı ve bir yıl boyunca devam eden “Doğu Mitingleri”nin tümüne katılarak yol gösterici konuşmalar yaptı. Sol gençliğin örgütlenmesine öncülük eden Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO)’nın kuruluşunda aktif rol aldı.
12 Mart 1971 Askerî Darbesi sürecinde Diyarbakır Sıkıyönetim Mahkemesi’nde “Kürtçülük propagandası yaptığı” gerekçesiyle TCK’nın 142/3. maddesinden 3 yıla mahkum oldu ve bu cezanın 2 yılını çekti.
12 Eylül 1980 Askerî Darbesi döneminde 5 kez tutuklanan Ekinci, 1982’de yurtdışına çıktı ve 1989 yılına kadar Fransa’nın başkenti Paris’te doktorluk yaptı.
30 Haziran 1989’da Türkiye’ye geri döndü ve cezasının geri kalanını çekerek İstanbul’a yerleşti. Demokratik Uzlaşma ve Kürt Sorununda Çözüm Girişimi (DEMOS) hareketinin kuruculuğunu yaptı.
Türkiye’deki farklı çevrelerin çıkardığı dergi ve gazetelerde pekçok makale kaleme alan Kürt aydını Yuzuf Ziya Ekinci, Kürt sorunu, faili meçhul cinayetler, demokrasi, insan hakları, millîyetçilik ve anayasa sorunlarının ele alındığı toplam 11 kitap kaleme aldı.
Kitapları: “Doğu Dramı” (1966), “Faili Meçhul Bir Cinayet” (1994), “Devlet ve Ben” (1995), “Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi” (1997), “Demokrasi, Çokkültürlülük ve Bir Yargısal Serüven” (1999), “Avrupa Birliği’nde Azınlıkların Korunması Sorunu: Türkiye ve Kürtler” (2001), “Sol Siyaset Sorunları: Türkiye İşçi Partisi ve Kürt Aydınlanması” (2004), “Millet, Millîyetçilik, Devlet ve Anayasa Sorunları” (2004), “Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları Sorunları” (2004), “Türkiye’nin Kürt Siyasetine Eleştirel Yaklaşımlar” (2004), “Türkiye’nin Çağdaşlaşması ve Kürtler” (2006).
Tarık Ziya Ekinci, evli ve iki çocuk babasıydı.
Sediyani Haber olarak hayatını kaybeden Tarık Ziya Ekinci’ye Allah’tan rahmet, başta ailesi ve sevenleri olmak üzere tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz.
AJANSLAR, SEDİYANİ HABER
15 AĞUSTOS 2024