Meksika’da Yol Çalışmaları Sırasında Antik Piramit Keşfedildi

Parveke / Paylaş / Share

Meksika’da bir otoyolun kenarında yapılan çalışmalar sırasında büyük bir antik piramit kalıntısına rastlandı.

 

     Meksika’da bir otoyolun kenarında yapılan çalışmalar sırasında beklenmedik bir şekilde büyük bir antik piramit kalıntısına rastlandı. Keşfin ardından arkeologlar, sahadan onlarca eser topladı ve bu eserler önümüzdeki birkaç ay boyunca laboratuvrda incelenecek.

     Yapı, Haziran 2024’te Meksika’nın doğu-orta kesimindeki Hidalgo bölgesinde, bir federal otoyola üçüncü bir şerit eklenmesi sırasında ortaya çıkarılmıştı. Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) arkeologları olayı araştırmak üzere bölgeye gitti. Ekip, bölgeyi havadan bir drone yardımıyla inceleyerek seramik parçaları, taş aletler ve hayvan kabukları da dahil olmak üzere 155 örnek topladı. Bu antik kalıntıyı korumak amacıyla yetkililer, piramit etrafında 43 m uzunluğunda ve 11, 7 m yüksekliğinde büyük bir duvar inşâ edilmesini onayladı.

     Bu yapı, San Miguel olarak bilinen ve Epiklasik Dönem (650 – 950) ile Geç Postklasik Dönem (1350 – 1519) arasında tarihlenen bir İspanyol-öncesi yerleşimin parçası. Bu dönemde bölge, INAH’ın “çok etnik etkiler bıraktığını” söylediği Metzca Beyliği’nin kontrolü altındaydı. Metzca Beyliği, en azından 16. yy’a kadar bölgede etkisini sürdürmüştü. Ancak çevre bölgedeki insan faaliyetlerinin tarihi çok daha eskiye dayanıyor. Bölgedeki en eski yerleşimlerin en az 14.000 yıl öncesine uzandığı biliniyor.

     Meksika’da, Orta ve Güney Amerika’da ne kadar İspanyol-öncesi yapının hâlâ keşfedilmeyi beklediği belirsizliğini koruyor, ancak son yıllarda birçok yeni bulgu ortaya çıkarıldı. Bu keşiflerin çoğu, LiDAR (Işık Algılama ve Menzil Belirleme) teknolojisine bağlanabilir. LiDAR, lazer ışığını kullanarak çıplak gözle görülmesi mümkün olmayan bir dünyayı ortaya çıkaran bir uzaktan algılama teknolojisi. Bu yöntem, yansıyan ışığı kullanarak bitki örtüsü, toprak ya da diğer yapılarla gizlenmiş olabilecek nesnelerin şekli ve özellikleri hakkında bilgi sağlıyor. Özellikle bitki örtüsünün yoğun olduğu tropikal bölgelerde, uzun süredir kayıp olan arkeolojik yapıların keşfedilmesinde oldukça verimli oluyor.

     Arkeologlar geçen yıl LiDAR kullanarak 1200 yıl önce Maya şehirlerini birbirine bağlayan 18 km uzunluğunda bir karayolunun izlerini ortaya çıkardı. Daha güneyde, günümüz Guatemala’sında, bu görüntüleme tekniğiyle daha önce bilinmeyen ve 964 birbirine bağlı yerleşim ile 177 km’lik antik yollarla birleşmiş bir Maya Uygarlığı’nın kanıtları bulundu.

     IFL SCIENCE

     9 ARALIK 2024

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir