Guldexwîn büyüklerin de sevgilisi

Parveke / Paylaş / Share

Kürtçe edebiyatın ilk çizgi çocuk kahramanı olan 4 yaşındaki cici kız ve bir yıldır Siirt’ten Öte sitesinde dizi şeklinde yayınlanan “Guldexwîn”’in maceralarını ve yaramazlıklarını büyükler de çocuklar gibi çok seviyorlar.

 

     Kürtçe edebiyatın ilk çizgi çocuk kahramanı olan ve bir yıldır Siirt’ten Öte sitesinde dizi şeklinde yayınlanan “Guldexwîn” öyküsünün Dîwan Yayınevi tarafından kitaplaştırılması, Kürt camiasında farklı bir heyecana yol açtı. Kürt çocuklarının yeni sevgilisi 4 yaşındaki cici kız Guldexwîn’in maceralarını ve yaramazlıklarını büyükler de çocuklar gibi çok sevdiler.

     İbrahim Sediyani’nin yazdığı ve Zişan Özeke’nin çizdiği Kürtçe çocuk öyküsü “Guldexwîn” için Kürt eliti Altan Tan, Leyla Zana, Dr. İsmail Beşikçi, Sabiha Ünlü, Osman Baydemir, Av. Muhammed Dara Akar, Adnan Fırat ve Seher Akçınar duygularını şu şekilde dile getirdiler:

* * *

guldexwin 1

     ► Altan Tan

     (BDP Diyarbakır Milletvekili)

     “Guldexwîn, beni son derece mutlu eden bir çalışma. Öyküyü sadece çocuklara yönelik düşünmek yanlış. Bence büyükler de okumalı. Ben öyküyü okuduğum zaman çok keyfim geliyor; beni çocukluğuma, köyüme geri götürüyor.

     Kürtçe edebiyata ‘Guldexwîn’ gibi güzel bir eser kazandırdığı için İbrahim Sediyani’yi tebrik ediyorum. Tabiî bu mükemmel çizgileriyle köy yaşamının bütün güzelliklerini olağanüstü bir yetenekle yansıtan Zişan Özeke kızımızı da tebrik etmeden geçmemek lazım. Asıl büyük tebriği Zişan hakkediyor.

     Kürtçe eserlere Kürt yazarlar daha çok yönelmeli, kendi anadilinde edebî ve sanatsal eserler ortaya koymalıdırlar.”

guldexwin 2

     ► Leyla Zana

     (Diyarbakır Bağımsız Milletvekili)

     “Doğrusu ‘Guldexwîn’ ilk elime geçtiğinde, akşam evde bir açıp bakayım dedim. Niyetim kitaba şöyle bir göz gezdirmekti, nasıl birşey olduğuna bakmaktı. Fakat elime alınca bir türlü bırakamadım ve o akşam kitabı baştan sona okudum. Bir bakmışım ki bitirmişim. O kadar akıcı ve sürükleyici bir dili var ki, zevkle okudum.

     ‘Guldexwîn’ muhteşem bir öykü, çok güzel bir çalışma. Öykünün konusu, çocuklara aşılamak istediği güzel duygular, herşey çok güzel. Fakat ben en çok yazarı İbrahim Sediyani’nin Kürtçe’sine hayran kaldım. Yazılarını zaten zevkle takip ediyoruz, ama demek ki Kürtçe’si de aynı derece mükemmelmiş.

     ‘Guldexwîn’ kitabında kullanılan Kürtçe, tek kelimeyle muhteşem. Sediyani’nin harika bir üslubu var. Can-ı gönülden tebrk ediyorum. Kitapta emeği geçen herkesin emeklerine sağlık.”

 

guldexwin 3

 

     ► Dr. İsmail Beşikçi

     (Sosyolog – Yazar)

     “Kürtler’de son yıllarda yoğun ve yaygın bir kurumlaşma gözleniyor. Kürt diline, kültürüne, Kürt sanatına ilişkin çalışmalar çoğalıyor.

     Çizgi öyküler konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. İbrahim Sediyani’nin ‘Guldexwîn’ isimli çizgi öyküsü bu alanda ilk akla gelen çalışmalardan biri olmaktadır.

     ‘Guldexwîn’ öyküsü, çocuklarda doğa sevgisi, çevre duyarlılığı, hayvan sevgisi yaratmaktadır. Bu amaçla yazılmış bir öykü olması, öyküye çok daha müstesna bir anlam kazandırmaktadır.

     Cici kız Guldexwîn, Şemzînan’da, Nehrî köyünde yaşamaktadır. Büyükbabası ve büyükannesiyle yaşamaktadır. Siyabend isimli erkek arkadaşı, Rozerîn isimli kız arkadaşı vardır. Mîrcan adlı bir kedisi, Berxênaz adlı bir kuzusu, Yêkdane adlı bir sıpası ve Zerpêrî adlı bir sarı kuşu vardır.

     Kırsal Kürdistan’da yaşam, çocuk – doğa ilişkileri, aile hayatı, çocuk – hayvan ilişkileri çok yumuşak bir üslûpla dile getirilmektedir.

     Guldexwîn, İsviçre’de bir dağ köyünde yaşayan cici kız Heidi’yi çağrıştırmaktadır.

     ‘Guldexwîn’, Hakkari’de, Zağroslar’da yetişen bir çiçek adıdır.

     ‘Guldexwîn’in yakın bir zamanda çizgi film olarak, sinema filmi olarak yapılacağı kanısındayım. Bunun çok büyük yararı olacağı kuşkusuzdur.

     Guldexwîn Kürt çocuklarının çok iyi bir arkadaşı olacaktır.

     İbrahim Sediyani’nin ‘Guldexwîn’ çizgi öyküsünün Siirt’ten Öte sitesinde bölümler halnde yayınlanmasından sonra Mayıs 2013’te, Zişan Özeke’nin çizgileriyle, Dîwan Yayınevi tarafından kitap olarak basılması çok yararlı olmuştur. Siirt’ten Öte ve Dîwan’ı da Kürt halkına ve Kürtçe’ye sundukları bu kültür hizmetinden dolayı tebrik ediyorum.”

guldexwin 4

     ► Sabiha Ünlü

     (Edebiyatçı – Yazar)

     “Bu öyküyü benm için çok özel kılan bir özelliği var. Hakkari’de yıllarca yaşadım ve o güzel topraklarda beni en çok etkileyen, Türkçe’de ‘Ters Lale’, ‘Şemdinli Lalesi’, ‘Ağlayan Gelin’ gibi isimleri olan ‘Guldexwîn’ çiçeği olmuştu. ‘Guldexwîn’, Kürtçe’de ‘Kan ağlayan gül’ demek ve bu hüzünlü çiçek, sanki Kürdistan’ın acılı kaderine bakıp boynunu bükmüş, Kürt halkının yaşadığı acılar karşısında gözyaşı döküyor. Geçen yıl yayımlanan ‘Bizim Toprağın Dili’ adlı romanımda da bu çiçeğin öyküsünü anlatmıştım.

     Bu çiçeğin, İbrahim Sediyani kardeşimin ‘Guldexwîn’ öyküsünde küçük bir kız çocuğunun şahsında canlanması, nereden bakarsanız bakın etkileyici bir hadisedir. Sediyani kardeşimiz bunu çok güzel düşünüp tasvir etmiş, hem de Kürtçe olarak kaleme dökmüştür.

     Kürtçe bilmeyen Türk okuyucular bile ‘Guldexwîn’ çocuk öyküsünü okuyabilmek için Kürtçe öğrenmelidirler. Tabiî o harika çizgilerin sahibi Zişan Özeke kızımızı tebrik etmeden de geçemeyeceğim. O nasıl usta bir kalemdir öyle! Zişan gelecek için hakikaten büyük umut vaadediyor. Ellerine sağlık.”

guldexwin 5 

     ► Osman Baydemir

     (Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı)

     “Kültürel çalışmalara siyasî çalışmalardan daha fazla önem veren bir insan olarak kültür ve sanat eserlerinin toplumdaki yerinin her zaman daha başka olduğunu savunuyorum.‘Guldexwîn’in çizgi film olarak çekilmesi ve televizyon ekranlarından çocuklara izlettirilmesi gerekir.

     Ülkeyi 4 yıl boyunca ilçe ilçe gezerek hazırlanan ve isimleri zorla değiştirilmiş köylerimizin gerçek isimlerini bir çalışmada toplayan ‘Cumhuriyet tarihindeki ilk kitap’ olan ‘Adını Arayan Coğrafya’ kitabından sonra, şimdi de ‘Kürtçe edebiyatın ilk çizgi çocuk kahramı’ olan ‘Guldexwîn’. Ben inanıyorum ki bu şevk ve gayret olduğu müddetçe Sediyani kardeşim Kürt dili ve kültürüne daha çok güzel eserler kazandıracaktır.

     Kimlik ve var olma mücadelesi veren halkların 21. yy’da en güçlü silâhları san’ât ve edebiyâttır. Kürt halkına en çok lazım olan şey, ne politikadır ne siyasî mücadele ne de başka şey, samimî söylüyorum, Kürt halkına şu anda en fazla lazım olan şey, işte bu tür edebî ve kültürel çalışmalardır, ‘Guldexwîn’ ve benzeri eserlerdir.

     ‘Guldexwîn’ çizgi romanının ekolojik bir perspektifle kaleme alınmış olması ve çocuklara doğa sevgisi ve çevre bilinci aşılama amaçlı bir öykü olması, öyküye daha müstesna bir değer katıyor.  Ekolojik bilinç, doğa sevgisi ve çevrecilik, çocuklarımıza bırakabileceğimiz en önemli bilinç hazinesidir.”

guldexwin 6

     ► Av. Muhammed Dara Akar

     (Şeyh Said’in Torunu)

     “Bazı çalışmalar vardır, bunların yeri çok özeldir, insanı çok daha farklı mutlu eder. İşte velud ve üretken bir kardeşimiz olan İbrahim Sediyani’nin bu çocuk kitabı ‘Guldexwîn’ de böyle bir çalışmadır. Fazla söze gerek yok aslında. Kitap ortada, eser ortada. Çizimlerin mükemmelliğinden harika mizanpajına, kullanılan üslup ve harika Kürtçe’ye kadar, herşey kusursuz.

     ‘Guldexwîn’ sadece kitapçıların raflarında satılan bir kitap olmamalı. Bu kitap bence okullara kadar girmeli. Kitabı AK Parti Hükûmeti’ne sunmak lazım. Okullardaki ‘Kürtçe’ derslerinde çocuklara ders kitabı olarak okutulmalı. Hükûmet bence Sediyani’nin bu çalışmasını sahiplenmelidir.”

guldexwin 7

     ► Adnan Fırat – Seher Akçınar

     (Eğitimci – Yazar)

     “Çocuklarımızın artık bir çizgi kahramanı var: ‘Guldexwîn’. Bu hem anne baba olarak, hem de eğitimci olarak bizim nezdimizde harika bir olay.

     Cici kız Guldexwîn, evimizin neş’esi. Bütün Kürt ailelerinin evinin neş’esi. Sevincimiz, eğlencemiz.

     İbrahim Sediyani kardeşimiz çocukları çok seviyor. Çocuklar da Guldexwîn’i çok sevecek.

     4 yaşındaki Guldexwîn’in yaramazlıkları, halkımızın gelecekteki en büyük eğlencesi ve mutluluğu olacak.

     Kürtçe’ye ve bize böyle bir eser kazandırdıkları için hem İbrahim Sediyani ve Zişan Özeke’ye, hem de Siirt’ten Öte ve Dîwan Yayınevi’ne teşekkür ediyoruz.”

     UFKUMUZ

     11 TEMMUZ 2013

aaa GULDEXWİN ÖN KAPAK

 


Parveke / Paylaş / Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir