Siyah Devrim, İbrahim Sediyani, düşünce, 382 sayfa, Parafiks Yayınları, Edirne 2015
► Şehadetinin 50. yılında Malcolm X’in azîz hatırâsına: “Siyah Devrim”
Malcolm X hayranı olup oğlunun ismini de Malcolm koyan ve Pan-Afrikanist fikirleriyle bilinen yazar İbrahim Sediyani’nin beklenen kitabı “Siyah Devrim” çıktı. Parafiks Yayınevi’nden çıkan kitap, 382 sayfa hacminde.
Bir düşünce ve siyasî analiz kitabı olan “Siyah Devrim”, dünyanın beş kıtasındaki ırk mücadelesini konu alıyor. Beyaz Adam’a karşı siyah, kızıl, esmer ve sarı ırkların küresel çapta verdiği özgürlük ve bağımsızlık hareketlerini kaleme aldığı eserinde Sediyani, Kuzey Yarımküre’ye karşı Güney Yarımküre’nin verdiği ırk mücadelesinin serencamını gözler önüne seriyor ve bunlar hakkındaki düşüncelerini okuyucuya sunuyor. Ayrıca içinde bulunduğumuz 2015 yılı, 21 Şubat 1965’te şehîd edilen Afro – Amerikalı siyahî lider Malcolm X’in şehadetinin 50. yılı olduğu için, kitap Malcolm X’in aziz hatırâsına ithaf edilmiş.
İbrahim Sediyani’nin yazdığı ve Parafiks Yayınevi’nin yayınladığı “Siyah Devrim”in genel editörlüğünü senarist ve film yapımcısı Murat Çavga, editörlüğünü Ali Oktay Özbayrak yaptı. Kitabın mizanpajı ise Faruk Mağat’a ait. Sertifika numarası 12156, yayıncı sertifika numarası 29625 olan kitabın ISBN numarası 9786059036214.
“Siyah Devrim” adlı kitapta, Beyaz Adam’ın işgal ve soykırım tarihi çarpıcı bir biçimde gözler önüne seriliyor. Afrika’da 400 yıl süren “insan ticareti”, Afrika’nın sömürgeleştirilmesi ve yerli siyahî halkın köleleştirilmesi, Yeni Dünya’nın işgalinden sonra yaşanan Kızılderili soykırımı ile ilgili hem doyurucu bilgiler var, hem de konu oldukça cesur bir biçimde işlenmiş. Ayrıca Kızılderililer’in yaşam biçimi, kültürleri, kabileleri ve konuştukları diller ile ilgili de pek bilinmeyen bilgiler sunuluyor. Amerika’daki siyahî direnişler ve özellikle Malcolm X’in mücadelesi, kitapta özel bir yer tutuyor. Kitabın Afrika ile ilgili bölümlerinde, medeniyetin başladığı Afrika topraklarının onbinlerce yıllık uzun tarihini bulmak mümkün. 20. yy’da Afrika’da yaşanan bağımsızlık mücadeleleri ve ulusal kurtuluş hareketleri geniş bir biçimde ele alınmış. Nijerya’da Şeyh Osman Dan Fadio, Şeyh Ahmedu Bello ve Hacı Ebû Tawafa öncülüğünde verilen Fulani direnişinden Zimbabwe’de Dr. Robert Mugabe öncülüğünde verilen kurtuluş hareketine, Sudan’daki Mehdî hareketinden Kenya’daki Mau Mau direnişine ve Jomo Kenyatta öncülüğünde verilen ulusal kurtuluş mücadelesine, 1958 Gana Konferansı’ndan Kongo’daki Siyah Devrim’e, Uganda ve Tanzanya’daki “Siyah Millîyetçiliği” hareketlerinden Somali’deki Dervişler Ayaklanması’na, Etiyopya’daki Ual – Ual Hadisesi’nden kısa süreli Afarlar ve İsalar Cumhuriyeti’ne, Senegal’deki “Négritúde” (Siyah Güzeldir) edebiyat akımından Güney Afrika’daki Apartheid rejimine ve İmam Abdullah Harun ile Nelson Mandela öncülüğünde gerçekleşen özgürlük hareketi sonucunda bugünkü hür ve eşitlikçi Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kuruluşuna varıncaya dek bütün Afrika ülkelerindeki özgürlük hareketleri ve millî direnişler, önemli bilgiler aktarılarak analiz ediliyor. Asya ile ilgili bölümde ise Uzakdoğu’daki sarı ırklar arasındaki “birlik” girişimleri ve son on yıldır dünya siyaset gündemini meşgul eden ASEAN vb. örgütlenmeler ele alınıyor. Uzakdoğu’nun yükselen yıldızları Çin ve Malezya gibi devletlerin ABD emperyalizmine karşı bir “denge unsuru” olabilme potansiyeli üzerinde kafa yoruluyor.
Kitabın kapağı da oldukça dikkat çekici. Kapakta, kimi sembol isimlerin fotoğrafları yer alıyor. Bunlar; Malcolm X (ABD), Şeyh Osman Dan Fadio (Nijerya), Meryem Cemile (Hindistan), Mzee Jomo Kenyatta (Kenya), Rigoberta Menchú (Guatemala), İmam Abdullah Harun (Güney Afrika), Wangari Muta Maathai (Kenya) ve Nelson Mandela (Güney Afrika).
“Adını Arayan Coğrafya” (2009) adlı araştırma kitabı, “Gülistan” (2012) adlı şiir kitabı, “Guldexwîn” (2013) adlı çocuk kitabı, “Bütün Yönleriyle Şeyh Said Kıyamı” (2014) adlı araştırma kitabı ve “Sözlerim Var Sevgiye Dair” (2015) adlı deneme kitabı bulunan İbrahim Sediyani’nin, “Siyah Devrim”, altıncı kitabı olarak sevenleriyle buluşuyor.
► Kitabın Arka Kapağından
Benim hayatımın hedefi, yaşam felsefem, kimliğimi, safımı ve nihaî ereğimi tanımsayan görüngüleri gramatik karşılıkların dilbilimsel basitliğinden kurtarıp onlara terminolojik anlamlar yükleyen düşünyapım, benim megalo idea’m, “Malcolm X olmak”tır.
Şanslıyım; başlarken bile avantajlıyım. Zira “Malcolm” adını doğuştan aldım. Geriye sadece “X” kaldı. Onu da alırsam, kavgam bitecek. Ancak o bana doğarken verilmediğinden, onu almak için gücümce ve belki de ömrümün sonuna kadar mücadele etmem gerekir. Edeceğim.
Babamın söylediğine göre özgürlük, Kenyalı bir Masai kızının genç bir Mau Mau gerillasıyla elele tutuşup Jomo Kenyatta’ya devrim türküleri sunmasıymış.
Bağımsızlık ise, ismi “timsah” anlamına gelen Kaduna Nehri’nin kenarında Nijeryalı genç bir Fulani kızının yanağındaki gamzeyi öpmek kadar güzelmiş.
O zaman anladım ki benim babam, Cinnah gibi değil, Mahatma Gandhi gibi düşünenlerden.
Benim adım Malcolm X. Kısaca söylemek gerekirse Malik el- Şâhbaz. Başka bir Afro – Amerikan ismi değil benim ismim.
Meselâ, Martin Luther King değil. Çünkü özgürlüğün verilebilir değil, alınabilir olduğuna inanıyorum ben.
Marcus Garvey de değil meselâ. Çünkü ben hîcretin başvurulacak en ilk değil, en son çare olduğuna inanıyorum.
Hayır, benim adım Malcolm. Çünkü ben “Siyah Devrim”e inanıyorum.